Farsz do pierogów z kapustą i grzybami

Opublikowano: 25.06.2022 r., 9:15 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny farsz pierogowy z kapustą
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
Bezmięsny farsz do pierogów, który przygotujesz w niecałą godzinę. Koniecznie poznaj mój przepis na farsz pełen kapusty i grzybów.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 40 min
34 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 23 porcji
  • Kapusta kiszona (600 g)
  • Suszone grzyby - 1/2 szklanki (125 g)
  • Cebula - 2 sztuki (200 g)
  • Cukier - 1 łyżka (10 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na farsz do pierogów z kapustą i grzybami krok po kroku

Grzyby suszone przełóż do miski i zalej wodą.

Przykryj talerzykiem i zostaw do napęcznienia najlepiej na całą noc.

Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę.

Wrzuć cebulę na rozgrzany olej rzepakowy i krótko zeszklij.

Dodaj poszatkowaną kiszoną kapustę i przyprawy.

Wlej szklankę wody i duś całość do miękkości 30-40 minut.

Pod koniec dodaj podsmażoną cebulkę i grzyby.

Jak oceniasz przepis na farsz do pierogów z kapustą i grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat farszu do pierogów z kapustą i grzybami

Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na farsz do pierogów z kapustą i grzybami. Będzie on nie tylko dobrym rozwiązaniem obiadowy w ciągu roku, ale też idealnie sprawdzi się na Święta, gdzie pierogi zawsze goszczą na naszym stole.

U mnie co roku farsz do pierogów z kapustą i grzybami jest pyszny i domowy używam go nie tylko do domowych pierogów, ale także do krokietów. Farsz jest uniwersalny i możecie go wykorzystać do wielu potraw na święta.

Nie będzie Ci potrzebne nic więcej jak kapusta kiszona, grzyby suszone lub świeże, jeśli jesteś akurat po grzybobraniu. Możesz skorzystać także. Mrożonych grzybów, jeśli masz takie z zeszłorocznych zbiorów, każde sprawdzą się idealnie.

Wystarczy, że kapustę poszatkujesz i ugotujesz w wodzie do miękkości. Ważne jest aby sprawdzić jej smak przed obróbką termiczną. Jeśli okaże się zbyt kwaśna, wypłucz ją kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Tak przygotowana kapusta będzie idealna. Ugotuj ją aby była miękka. Jeśli korzystasz z suszonych grzybów, koniecznie namocz je przed dodaniem do kapusty. One także muszą być miękkie.

Kapustę ugotuj z liśćmi laurowymi i zielem angielskim te przyprawy nadadzą dodatkowego aromatu Twojej potrawie.

W tym czasie na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym lub masłem klarowanym podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Do warzyw dodaj ugotowaną kapustę, dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze przez moment aby wszystkie składniki się połączyły. Idealny farsz, który sprawi, że wszystkie Twoje potrawy będą pyszne, jest gotowy.

Możesz przygotować z nim domowe krokiety lub pierogi. Każde danie z wykorzystaniem tego farszu będzie bardzo dobre. Warto dodać, że kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważną funkcję w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Skoro jak zrobić farsz do pierogów z kapustą i grzybami, spróbuj sam.

Alergeny w farszu do pierogów z kapustą i grzybami

Lista alergenów dla farszu do pierogów z kapustą i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz do pierogów z kapustą i grzybami

Wartości odżywcze farszu do pierogów z kapustą i grzybami

na 100g gotowej potrawy

Jeśli masz możliwość, wykorzystaj zamrożone grzyby z Twoich zbiorów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
114.59
34.38
Białko (g)
4.40
1.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
12.77
3.83
Węglowodany przyswajalne (g)
7.02
2.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.74
1.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
5.18
1.56
Tłuszcze nasycone (g)
0.41
0.12
Tłuszcze nienasycone (g)
4.78
1.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.36
1.01
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.42
0.43
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A (µg (mcg))
0.61
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.46
3.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
5.08
1.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
403.46
121.04
Potas (mg)
133.22
39.97
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
22.95
6.89
Żelazo (mg)
2.24
0.67
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do pierogów z kapustą i grzybami 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu do pierogów z kapustą i grzybami

Koszt składników
66.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
600 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 600 g
Suszone grzyby
125 g
1/2 szklanki
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 7
43.75
Za 125 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
66.50