Przepis na farsz do papryki krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, duża miska

Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Pieczarki zetrzyj na tarce na dużych oczkach.

Na oleju usmaż warzywa z odrobiną soli. Ostudź.

Dokładnie wymieszaj warzywa, mięso, jajko oraz przyprawy.

Farsz jest gotowy do nadziewania i pieczenia.

Farsz do papryki
Farsz do papryki
Koszt przygotowania dania
6.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
393 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
14

Farsz do papryki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o farszu do papryki

To najlepszy, prosty przepis na mięsny farsz do papryki z cebulą i pieczarkami. Jest to propozycja dobra na posiłek o niskiej zwartości węglowodanów. Nadziane nim papryki upieczone z dodatkiem sera mozzarellą są pyszne i soczyste. Przepis na farsz do papryki to nieskomplikowane składniki i szybkie wykonanie. Taki smaczny farsz z mięsa mielonego, pieczarek oraz papryki jest fajnym sposobem na pyszny posiłek dla całej rodziny. Sprawdź jak zrobić farsz do papryki i przygotuj je na kolację albo na obiad.

Farsz do papryki to nadzienie, którym faszeruje się paprykę. Ta wersja nie zawiera ryżu i kaszy. Papryka faszerowana to potrawa wartościowa. W przepisie na farsz do papryki występują proste składniki, takie jak mięso mielone, jajko, olej, cebula oraz pieczarki. Do smaku dodaj czosnek, sól oraz pieprz. Przyda się także natka pietruszki. Przepis na farsz do papryki jest smaczny i zdrowy. Farsz do papryki to dobry sposób na dostarczenie białka. W pyszny sposób zadbasz o to, by potrawa była sycąca. Z takim prostym przepisem otrzymasz niskowęglowodanowy posiłek. Ucieszą się z niego osoby stosujące dietę ketogeniczną.

Jak zrobić farsz do papryki? Najlepszy będzie, jeśli uprzednio podsmażysz na oleju bardzo drobno posiekaną cebulę oraz pieczarki starte na dużych oczkach tarki. Dodaj też ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Do smażenia dodaj trochę soli. Warzywa powinny się lekko przyrumienić. Ostudź całość przed wymieszaniem ze wszystkimi składnikami. Wymieszaj bardzo dokładnie farsz, najlepiej dłoniami. I to wszystko. Jak widzisz, jest to taki prosty przepis, że każdy może go zrobić. Do papryki faszerowanej jest najlepszy.

Jak zrobisz farsz do papryki, przygotuj warzywa. Z papryki odkrój wierzch z ogonkiem. Wyjmij ze środka gniazdo nasienne i dokładnie umyj. Do papryk wyłóż farsz. Ułóż papryki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw papryki do nagrzanego na 185 st. C. piekarnika (termoobieg). Piecz przez 40 minut. Na ostatnie 10 minut przed końcem pieczenia wierzch papryk posyp startym serem mozzarella. Ser wtedy smacznie się zarumieni. Nie ma sensu dodawać sera wcześniej, ponieważ ser mógłby się za bardzo spiec (chyba że taki lubisz). Najlepiej jest jeść papryki z farszem na gorąco. Do papryki faszerowanej koniecznie dodaj sos czosnkowy. Dobry sos czosnkowy warto zrobić samemu.

*Zamiast sera mozzarella dobrze sprawdzi się zwykły, żółty ser albo ser feta.

*Cebuli, czosnku i pieczarek nie trzeba wcześniej smażyć. Bez problemu można dodać warzywa surowe.

Wartości odżywcze farszu do papryki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(219g)
Energia (kalorie)
179.47 kcal
393.03 kcal
Białko
10.13 g
22.18 g

Węglowodany w farszu do papryki

Na 100g
Na porcję
(219g)
Węglowodany
2.32 g
5.07 g
Węglowodany przyswajalne
1.82 g
3.98 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.50 g
1.09 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(219g)
Tłuszcz
14.33 g
31.38 g
Tłuszcze nasycone
5.26 g
11.52 g
Tłuszcze nienasycone
9.07 g
19.86 g
Tłuszcze jednonasycone
7.00 g
15.33 g
Tłuszcze wielonasycone
2.07 g
4.53 g
Cholesterol
79.23 mg
173.51 mg

Witaminy w przepisie na farsz do papryki

Na 100g
Na porcję
(219g)
Witamina A
20.91 µg (mcg)
45.79 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.24 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.44 µg (mcg)
0.96 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.97 mg
4.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
20.91 µg (mcg)
45.79 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.36 mg
0.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.82 mg
6.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
15.03 µg (mcg)
32.92 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
3.34 µg (mcg)
7.32 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na farsz do papryki

Na 100g
Na porcję
(219g)
Sód
44.98 mg
98.50 mg
Potas
243.20 mg
532.62 mg
Wapń
17.47 mg
38.27 mg
Fosfor
128.45 mg
281.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.77 mg
30.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.77 mg
1.68 mg
Cynk
1.31 mg
2.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do papryki 14
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w farszu do papryki

Lista alergenów dla farszu do papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania farszu do papryki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Cebula
70 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Pieczarki
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
29.00
Jak oceniasz przepis na farsz do papryki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób