Farsz do naleśników ze szpinakiem

Opublikowano: 02.04.2023 r., 12:58 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
farsz do naleśników ze szpinakiem
Farsz do naleśników ze szpinakiem
Naleśniki to szybkie i proste danie, które przygotujesz w krótkim czasie dla całej swojej rodziny. Nie muszą być podawane na słodko, dlatego koniecznie poznaj mój przepis na wytrawne naleśniki.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Czas duszenia 15 min
75 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Szpinak mrożony 2 szklanki (500 g)
  • Cebula 1/2 szklanki (50 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Ser Feta 2 kawałki (40 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na farsz do naleśników ze szpinakiem krok po kroku

Olej rozgrzej na patelni.

Zeszklij krótko drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dodaj szpinak i dopraw do smaku.

Całość duś pod przykryciem na niewielkim ogniu.

Gdy szpinak zmięknie dodaj pokruszony ser feta.

Jak oceniasz przepis na farsz do naleśników ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat farszu do naleśników ze szpinakiem

Naleśniki to danie, które wielu z nas kocha. Nie tylko dorośli, ale także dzieci. Naleśniki możemy przygotować na słodko i to była najpopularniejsza wersja, jednak z czasem to naleśniki wytrawne zyskały dużą popularność. Dzisiaj przedstawię Wam farsz do naleśników ze szpinakiem, który jest bardzo szybki i prosty. Na pewno każdy sobie z nim poradzi. Pomysł na przepis na farsz do naleśników ze szpinakiem to idealna propozycja na obiad. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a porcja zazwyczaj wychodzi duża, dlatego bez problemu nakarmisz nawet dużą rodzinę.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników na naleśniki, czyli: mąka, jajka, woda i mleko oraz odrobina oleju. Dodatkowo cebula, czosnek, szpinak mrożony lub w liściach, ser feta, odrobina oleju rzepakowego i aromatyczne przyprawy do naszego farszu.

W tradycyjnym przepisie na naleśniki występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy biszkopt, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie.

Zatem, jak zrobić farsz do naleśników ze szpinakiem?

Olej rozgrzej na patelni. Zeszklij krótko drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj szpinak i dopraw do smaku. Całość duś pod przykryciem na niewielkim ogniu. Gdy szpinak zmięknie, dodaj pokruszony ser feta.

Sam Widzisz, jaki to prosty przepis, będzie to idealny pomysł na domowy obiad w gronie rodziny lub znajomych. Naleśniki idealnie sprawdzą się nie tylko jako danie obiadowe, ale też jako przekąska czy lunch, pamiętaj, że możesz podawać je nie tylko na ciepło, ale też na zimno. W jednej i drugiej wersji są pyszne i na pewno zasmakują wszystkim przybyłym gościom. Śmiało możesz użyć szpinak świeży lub mrożony nie będzie miało to większego znaczenia do naszego farszu na naleśniki.

Alergeny w farszu do naleśników ze szpinakiem

Lista alergenów dla farszu do naleśników ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze farszu do naleśników ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Do farszu możesz również dodać pieczarki lub wymienić ser feta na drobno pokrojoną mozzarellę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
75.15
75.15
Białko (g)
4.03
4.03
Fenyloalanina (mg)
0.23
0.23
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
4.93
4.93
Węglowodany przyswajalne (g)
2.42
2.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.51
2.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
5.09
5.09
Tłuszcze nasycone (g)
1.68
1.68
Tłuszcze nienasycone (g)
3.41
3.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.43
2.43
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.98
0.98

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
480.65
480.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.54
5.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.01
Witamina E (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.06
8.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.50
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
120.58
120.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
5677.77
5677.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
133.82
133.82
Potas (mg)
301.27
301.27
Wapń (mg)
140.61
140.61
Fosfor (mg)
66.06
66.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
62.92
62.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.61
1.61
Cynk (mg)
0.67
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do naleśników ze szpinakiem 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu do naleśników ze szpinakiem

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak mrożony
500 g
2 szklanki
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
4.44
Za 500 g
Cebula
50 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ser Feta
40 g
2 kawałki
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
33.00