Farsz do naleśników z mięsem

Opublikowano: 11.04.2023 r., 17:43 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Farsz do naleśników z mięsem podany w rulonach z ciasta naleśnikowego.
Farsz do naleśników z mięsem
Farsz do naleśników z mięsem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników niezwykle prostych, ale również bardzo smacznych i aromatycznych dodatków do naleśników.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
1351 kcal
Kcal w porcji
960 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Mięso mielone z kurczaka (500 g)
  • Cebula (100 g)
  • Pieczarki (300 g)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, papryka ostra, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na farsz do naleśników z mięsem krok po kroku

Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodaj mięso mielone.

Przypraw solą, pieprzem i papryką. Dodaj pokrojone w drobną kostkę pieczarki.

Smaż przez 20 minut, aż mięso będzie rumiane.

Dodaj kminek, gałkę i czosnkiem.

Farsz podawaj z usmażonymi naleśnikami.

Jak oceniasz przepis na farsz do naleśników z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,6% osób

Więcej informacji na temat farszu do naleśników z mięsem

Farsz do naleśników z mięsem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników niezwykle prostych, ale również bardzo smacznych i aromatycznych dodatków do naleśników.

Przepis na farsz do naleśników z mięsem to doskonały pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny. Dowiesz się z niego, jak się robi najlepszy farsz na bazie mięsa do naleśników. Farsz do naleśników z mięsem najlepiej przygotować z mięsa mielonego, tak jest szybciej i łatwiej. Można też użyć mięsa, które zostało z rosołu. Wystarczy je zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać. Idealnie sprawdzi się do tego celu mięso z kurczaka lub indyka, gdyż jest bardzo smaczne i zawiera mało tłuszczu. Można także użyć mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego. Mięso na farsz należy podsmażyć z pieczarkami, dzięki czemu będzie smakowało dużo lepiej. To również wzmocni aromat całego dania. Mięso wystarczy tylko lekko doprawić, gdyż w połączeniu z grzybami i cebulą smakuje tak dobrze, że nie potrzebuje innych dodatków.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić farsz do naleśników z mięsem, by były pyszne i dobre dla początkujących, to ten prosty przepis będzie dobrym rozwiązaniem. Powstają z niego smaczne naleśniki, które możesz podsmażać na patelni lub zapiekać w piekarniku, w zależności od tego, co bardziej Ci smakuje. Najpopularniejsza wersja tego farszu to ta z dodatkiem kapusty kiszonej. Jednak nie każdemu ona pasuje. W tej opcji dominuje tylko mięso z małym dodatkiem pieczarek i cebuli, dzięki czemu całość jest mniej wzdymająca i lepiej strawna dla osób, którym zbyt duże ilości kiszonek szkodzą. Mięsne naleśniki mają również mocniejszy smak, dzięki dużemu udziałowi smażonego drobiu. Całość wspaniale komponuje się z ciastem naleśnikowym. To dobra opcja na obiad, gdy zostało Ci mięso z rosołu i nie bardzo wiesz, jak je wykorzystać. Wystarczy drobno je zmielić, by uzyskać naprawdę smaczny farsz. Taki farsz z powodzenie możesz również dodać do pierogów, czy uszek, a także krokietów. Jest niezwykle uniwersalny ze względu na raczej delikatny smak.

Alergeny w farszu do naleśników z mięsem

Lista alergenów dla farszu do naleśników z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz do naleśników z mięsem

Wartości odżywcze farszu do naleśników z mięsem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, warto jednak połączyć ją z warzywami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(960g)
Energia (kcal)
140.77
1351.40
Białko (g)
10.14
97.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(960g)
Węglowodany (g)
2.01
19.32
Węglowodany przyswajalne (g)
1.52
14.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
4.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(960g)
Tłuszcz (g)
10.59
101.62
Tłuszcze nasycone (g)
2.65
25.41
Tłuszcze nienasycone (g)
7.94
76.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.44
61.86
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.49
14.35
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.35
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
44.79
430.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(960g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.31
2.97
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
2.92
Witamina C (mg)
1.43
13.70
Witamina E (mg)
1.05
10.04
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.09
0.84
Ryboflawina (mg)
0.25
2.43
Niacyna (mg)
4.05
38.85
Foliany (µg (mcg))
7.81
75.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.10
1.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(960g)
Sód (mg)
33.35
320.20
Potas (mg)
386.52
3710.60
Wapń (mg)
6.20
59.54
Fosfor (mg)
122.60
1177.00
Magnez (mg)
14.79
142.00
Żelazo (mg)
0.64
6.15
Cynk (mg)
0.95
9.08
Miedź (mg)
0.14
1.35
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do naleśników z mięsem 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu do naleśników z mięsem

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
500 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
40.00