Farsz do naleśników na słono

Opublikowano: 04.08.2022 r., 10:05 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Talerz naleśników z wytrawnym farszem.
Farsz do naleśników na słono
Farsz do naleśników na słono to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do delikatnego cista naleśnikowego. Naleśniki wytrawne sprawdzają się jako danie obiadowe. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
124 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ser twarogowy tłusty (400 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
  • Papryka czerwona - 1 mała sztuka (120 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Rzodkiewka (100 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
  • Szczypiorek - 1 pęczek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na farsz do naleśników na słono krok po kroku

Twaróg umieść w misce.

Wlej do niego śmietankę, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj dokładnie.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj w drobną kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Rzodkiew pokrój w kostkę.

Posiekaj szczypior i koper.

Dodaj warzywa i zioła do twarogu i wymieszaj.

Farsz jest gotowy do nadziania naleśników.

Jak oceniasz przepis na farsz do naleśników na słono
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,4% osób

Więcej informacji na temat farszu do naleśników na słono

Farsz do naleśników na słono to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do delikatnego ciasta naleśnikowego. Tradycyjne ciasto naleśnikowe przygotowuje się na bazie jajek, mleka i mąki pszennej. Smaczny farsz na bazie sera twarogowego sprawdzi się doskonale jako pyszne danie obiadowe. Przepis na farsz do naleśników na słono jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia farszu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg tłusty, śmietana kremówka, papryka czerwona, cebula, rzodkiewka, koper, szczypior, sól, pieprz.

Jak zrobić farsz do naleśników na słono? Twaróg umieść w misce. Wlej do niego śmietankę, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj dokładnie. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj w drobną kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Rzodkiew pokrój w kostkę. Posiekaj szczypior i koper. Dodaj warzywa i zioła do twarogu i wymieszaj. Farsz jest gotowy do nadziania naleśników.

Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do dań na słono i słodko wybieraj twaróg tłusty. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo — nerwowego.

Podsumowując pyszny farsz można wykorzystać także jako dodatek do pieczywa lub krakersów. Farsz jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Smaczny farsz twarogowy idealnie komponuje się z lekko słodkim ciastem naleśnikowym. Naleśniki na słono podać można na śniadanie lub na obiad.

Alergeny w farszu do naleśników na słono

Lista alergenów dla farszu do naleśników na słono przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze farszu do naleśników na słono

na 100g gotowej potrawy

Farsz do naleśników na słono to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Farsz jest niskokaloryczny i świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
99.98
124.97
Białko (g)
6.57
8.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
4.82
6.03
Węglowodany przyswajalne (g)
4.10
5.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
0.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
6.06
7.57
Tłuszcze nasycone (g)
5.99
7.49
Tłuszcze nienasycone (g)
0.07
0.08
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
8.89
11.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
186.99
233.74
Potas (mg)
157.28
196.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
62.33
77.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.32
0.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do naleśników na słono 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu do naleśników na słono

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy tłusty
400 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Papryka czerwona
120 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Rzodkiewka
100 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Szczypiorek
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
25.00