Farsz do naleśników na słono
- Ser twarogowy tłusty (400 g)
- Śmietanka kremowa 30% (100 g)
- Papryka czerwona - 1 mała sztuka (120 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Rzodkiewka (100 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
- Szczypiorek - 1 pęczek (20 g)
Przepis na farsz do naleśników na słono krok po kroku
Twaróg umieść w misce.
Wlej do niego śmietankę, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj dokładnie.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj w drobną kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Rzodkiew pokrój w kostkę.
Posiekaj szczypior i koper.
Dodaj warzywa i zioła do twarogu i wymieszaj.
Farsz jest gotowy do nadziania naleśników.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat farszu do naleśników na słono
Farsz do naleśników na słono to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do delikatnego ciasta naleśnikowego. Tradycyjne ciasto naleśnikowe przygotowuje się na bazie jajek, mleka i mąki pszennej. Smaczny farsz na bazie sera twarogowego sprawdzi się doskonale jako pyszne danie obiadowe. Przepis na farsz do naleśników na słono jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia farszu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg tłusty, śmietana kremówka, papryka czerwona, cebula, rzodkiewka, koper, szczypior, sól, pieprz.
Jak zrobić farsz do naleśników na słono? Twaróg umieść w misce. Wlej do niego śmietankę, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj dokładnie. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj w drobną kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Rzodkiew pokrój w kostkę. Posiekaj szczypior i koper. Dodaj warzywa i zioła do twarogu i wymieszaj. Farsz jest gotowy do nadziania naleśników.
Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do dań na słono i słodko wybieraj twaróg tłusty. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo — nerwowego.
Podsumowując pyszny farsz można wykorzystać także jako dodatek do pieczywa lub krakersów. Farsz jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Smaczny farsz twarogowy idealnie komponuje się z lekko słodkim ciastem naleśnikowym. Naleśniki na słono podać można na śniadanie lub na obiad.
Alergeny w farszu do naleśników na słono
Lista alergenów dla farszu do naleśników na słono przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze farszu do naleśników na słono
Farsz do naleśników na słono to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Farsz jest niskokaloryczny i świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.