Farsz do naleśników

Opublikowano: 25.06.2022 r., 10:25 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smakowity farsz do naleśników
Farsz do naleśników
Naleśniki nie muszą występować w formie słodkiej, poznaj mój przepis na farsz ze szpinakiem i mięsem. Taka wersja naleśników idealnie sprawdzi się na wytrawny obiad lub kolację.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
121 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry - 2 sztuki (400 g)
  • Szpinak - 2 szklanki (500 g)
  • Mascarpone - 1/2 opakowania (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na farsz do naleśników krok po kroku

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.

Wrzuć drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę, krótko zeszklij.

Dodaj pokrojone w kostkę mięso z piersi z kurczaka i obsmaż z każdej strony.

Dodaj szpinak i duś pod przykryciem do jego zwiędnięcia.

Pod koniec dodaj serek mascarpone i wymieszaj, dopraw do smaku i podgrzewaj jeszcze 15 minut.

Tak przygotowany farsz zawiń w naleśniki.

Jak oceniasz przepis na farsz do naleśników
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat farszu do naleśników

Naleśniki zna i kocha chyba każdy z nas, a zapewne ta większa część. Jednak co z osobami na diecie? Czy naleśniki zawsze muszą być na słodko z dużą ilością dodatków? Oczywiście, że nie, poznaj mój przepis na farsz do naleśników, który będzie tak samo pyszny, jak wersja słodka.

Dzisiaj przedstawię Ci farsz z dużą ilością szpinaku i dodatkiem mięsa, a to wszystko połączone serkiem mascarpone, dzięki któremu nasz farsz będzie miał jednolitą konsystencję, a wszystko będzie się dobrze zawijać w pszenne naleśniki

Mój dzisiejszy farsz do naleśników powstanie ze szpinaku, chudego drobiu, czyli z piersi z kurczaka, dodatkowo będziesz potrzebować odrobinę oleju, cebulę, czosnek i serek mascarpone. Szpinak, możesz skorzystać z wersji świeżej lub mrożonej, nie ma to większego znaczenia.

Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.

Serek mascarpone, który użyłam tego wersja tradycyjna, która jest wysokoenergetyczną. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu oraz 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Możesz skorzystać z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu. Sam widzisz, nadzienie do naleśników nie musi kojarzyć się tylko ze słodkim serkiem w towarzystwie owoców.

Dokładnie jak zrobić farsz do naleśników opisuję krok po kroku nieco niżej, koniecznie zajrzyj i przekonaj się, jaki jest to dobry pomysł na posiłek dla całej Twojej rodziny.

Sprawdzi się on nie tylko na obiad, ale też na pożywną kolację.

Alergeny w farszu do naleśników

Lista alergenów dla farszu do naleśników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone

Wartości odżywcze farszu do naleśników

na 100g gotowej potrawy

Jeśli chcesz, aby Twój farsz był w wersji wege, pomiń dodatek mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
121.88
121.88
Białko (g)
9.46
9.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
3.00
3.00
Węglowodany przyswajalne (g)
1.89
1.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
1.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
7.95
7.95
Tłuszcze nasycone (g)
5.09
5.09
Tłuszcze nienasycone (g)
2.86
2.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.94
1.94
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.92
0.92
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
37.62
37.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina C (mg)
12.96
12.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
53.39
53.39
Potas (mg)
370.14
370.14
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
62.00
62.00
Żelazo (mg)
1.32
1.32
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do naleśników 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu do naleśników

Koszt składników
55.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Szpinak
500 g
2 szklanki
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
16.67
Za 500 g
Mascarpone
125 g
1/2 opakowania
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 125 g
Koszt składników
55.50