Farsz do lawasz
- Tortilla pełnoziarnista - 4 sztuki (200 g)
- Piersi kurczaka bez skóry - 2 sztuki (400 g)
- Kukurydza konserwowa - 1 puszka (400 g)
- Papryka czerwona - 2 sztuki (240 g)
- Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
- Ser parmezan - 5 łyżek (50 g)
- Majonez - 3 łyżki (30 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na farsz do lawasz krok po kroku
Mięso pokrój w kostkę, dopraw do smaku i polej olejem rzepakowym, wymieszaj całość.
Usmaż mięso z każdej strony na rozgrzanej patelni.
Cebulę pokrój w ćwiartki, a paprykę w kostkę, kukurydzę odsącz z zalewy.
Placki posmaruj majonezem, dodaj usmażone mięso.
Ułóż wszystkie warzywa, a całość posyp serem.
Zawiń placek w kopertę i grilluj do rozpuszczenia się sera.
Więcej informacji na temat farszu do lawasz
Farsz do lawasz to szybka i pyszna przekąska lub pomysł na lunch. Moja
wersja zawiera dodatek piersi z kurczaka i sporą ilość warzyw.
Grillowaną pierś z kurczaka w łatwy sposób zamienisz na wersję wegetariańską, a także w wersji bezglutenowej zamieniając tortille na wersje bezglutenowe lub wykonane z mąki naturalnie niezawierającej mąki np. kukurydziana, gryczana, ryżowa.
Mój dzisiejszy przepis na farsz do lawasz nie dosyć, że jest szybki do wykonania, to dodatkowo pożywny, śmiało możesz podawać je na ciepło, ale też na zimno, będzie pyszny w każdej wersji. Sam zdecyduj, który jest najlepszy.
Zatem, jak zrobić farsz do lawasz? Będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak, lawasz, który możesz zamienić na tortille lub pitę, warzywa, u mnie to papryka, cebule, kukurydza oraz chude mięso, czyli pierś z kurczaka.
Wystarczy, że mięso pokroisz w kostkę, następnie je dopraw i polej olejem rzepakowym. Dokładnie wymieszaj, a następnie usmaż na rozgrzanej patelni.
Lawasz w tym czasie rozłóż na stole, posmaruj majonezem, dodaj usmażone mięso z kurczaka i warzywa.
W mnie papryka pokrojona w kostkę cebula w nieco większe pióra, a kukurydza po prostu odsączona z zalewy. Całość posypuje serem, w moim przypadku jest to parmezan, który idealnie sprawdza się do takich dań.
Tak przygotowany lawasz zawijam w rulon lub kopertę i grilluję do rozpuszczenia sera.
Jako dodatek do lawaszu idealnie sprawdzi się dip domowej roboty, którym posmarujesz środek przekąski. Idealnie sprawdzi się także, twarożek w wersji wegańskiej z tofu, na który przepis znajdziesz w innych moich propozycjach. Podawaj jako przekąskę na imprezę lub danie główne, pokochają je nie tylko dorośli, ale też dzieci. Przygotuj także swój domowy dip, z którym podasz tortille, może to być guacamole z awokado, sokiem z cytryny i świeżo posiekaną kolendrą, domowy sos czosnkowy z jogurtu naturalnego lub greckiego, lub ketchup z kabaczka, na który przepis znajdziesz także w innych moich propozycjach.
Skoro już znasz mój prosty przepis, koniecznie go wykorzystaj i przekonaj się, jaki jest dobry.
Będzie to świetny pomysł na smaczny, domowy posiłek.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w farszu do lawasz
Lista alergenów dla farszu do lawasz przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze farszu do lawasz
Lawasz możesz przygotować z dowolnym nadzieniem, postaw na swoje ulubione dodatki i wykorzystaj je.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.