Farsz do lawasz

Opublikowano: 25.06.2022 r., 11:27 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Nadzienie do ormiańskiego lawasza
Farsz do lawasz
Lawasz to danie kuchni ormiańskiej, przypomina naszą tortillę z warzywami i mięsem, jak przygotować farsz do lawasz? Przekonaj się i poznaj mój przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Grillowanie 20 min
287 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Tortilla pełnoziarnista - 4 sztuki (200 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry - 2 sztuki (400 g)
  • Kukurydza konserwowa - 1 puszka (400 g)
  • Papryka czerwona - 2 sztuki (240 g)
  • Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
  • Ser parmezan - 5 łyżek (50 g)
  • Majonez - 3 łyżki (30 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, grill elektryczny

Przepis na farsz do lawasz krok po kroku

Mięso pokrój w kostkę, dopraw do smaku i polej olejem rzepakowym, wymieszaj całość.

Usmaż mięso z każdej strony na rozgrzanej patelni.

Cebulę pokrój w ćwiartki, a paprykę w kostkę, kukurydzę odsącz z zalewy.

Placki posmaruj majonezem, dodaj usmażone mięso.

Ułóż wszystkie warzywa, a całość posyp serem.

Zawiń placek w kopertę i grilluj do rozpuszczenia się sera.

Jak oceniasz przepis na farsz do lawasz
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat farszu do lawasz

Farsz do lawasz to szybka i pyszna przekąska lub pomysł na lunch. Moja

wersja zawiera dodatek piersi z kurczaka i sporą ilość warzyw.

Grillowaną pierś z kurczaka w łatwy sposób zamienisz na wersję wegetariańską, a także w wersji bezglutenowej zamieniając tortille na wersje bezglutenowe lub wykonane z mąki naturalnie niezawierającej mąki np. kukurydziana, gryczana, ryżowa.

Mój dzisiejszy przepis na farsz do lawasz nie dosyć, że jest szybki do wykonania, to dodatkowo pożywny, śmiało możesz podawać je na ciepło, ale też na zimno, będzie pyszny w każdej wersji. Sam zdecyduj, który jest najlepszy.

Zatem, jak zrobić farsz do lawasz? Będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak, lawasz, który możesz zamienić na tortille lub pitę, warzywa, u mnie to papryka, cebule, kukurydza oraz chude mięso, czyli pierś z kurczaka.

Wystarczy, że mięso pokroisz w kostkę, następnie je dopraw i polej olejem rzepakowym. Dokładnie wymieszaj, a następnie usmaż na rozgrzanej patelni.

Lawasz w tym czasie rozłóż na stole, posmaruj majonezem, dodaj usmażone mięso z kurczaka i warzywa.

W mnie papryka pokrojona w kostkę cebula w nieco większe pióra, a kukurydza po prostu odsączona z zalewy. Całość posypuje serem, w moim przypadku jest to parmezan, który idealnie sprawdza się do takich dań.

Tak przygotowany lawasz zawijam w rulon lub kopertę i grilluję do rozpuszczenia sera.

Jako dodatek do lawaszu idealnie sprawdzi się dip domowej roboty, którym posmarujesz środek przekąski. Idealnie sprawdzi się także, twarożek w wersji wegańskiej z tofu, na który przepis znajdziesz w innych moich propozycjach. Podawaj jako przekąskę na imprezę lub danie główne, pokochają je nie tylko dorośli, ale też dzieci. Przygotuj także swój domowy dip, z którym podasz tortille, może to być guacamole z awokado, sokiem z cytryny i świeżo posiekaną kolendrą, domowy sos czosnkowy z jogurtu naturalnego lub greckiego, lub ketchup z kabaczka, na który przepis znajdziesz także w innych moich propozycjach.

Skoro już znasz mój prosty przepis, koniecznie go wykorzystaj i przekonaj się, jaki jest dobry.

Będzie to świetny pomysł na smaczny, domowy posiłek.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w farszu do lawasz

Lista alergenów dla farszu do lawasz przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze farszu do lawasz

na 100g gotowej potrawy

Lawasz możesz przygotować z dowolnym nadzieniem, postaw na swoje ulubione dodatki i wykorzystaj je.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
143.64
287.28
Białko (g)
9.56
19.13
Fenyloalanina (mg)
0.41
0.82
Brak danych dla: papryka czerwona, cebula czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
13.14
26.28
Węglowodany przyswajalne (g)
11.00
21.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.14
4.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
6.07
12.13
Tłuszcze nasycone (g)
2.22
4.45
Tłuszcze nienasycone (g)
3.84
7.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.18
4.36
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.66
3.33
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.51
47.03

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
36.19
72.38
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.34
0.67
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.20
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
22.85
45.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.04
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.49
0.99
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.79
19.58
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.31
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.26
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.78
7.56
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
42.18
84.36
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
273.78
547.56
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
225.56
451.12
Potas (mg)
201.00
402.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
79.67
159.33
Fosfor (mg)
147.20
294.40
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
27.30
54.60
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.66
1.32
Cynk (mg)
0.75
1.50
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do lawasz 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu do lawasz

Koszt składników
50.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla pełnoziarnista
200 g
4 sztuki
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.84
Za 200 g
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Kukurydza konserwowa
400 g
1 puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 2
4.12
Za 400 g
Papryka czerwona
240 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Ser parmezan
50 g
5 łyżek
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Majonez
30 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
50.80