Farsz do jajek na wielkanoc

Opublikowano: 23.07.2022 r., 16:19 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wielkanocny farsz do jajek
Farsz do jajek na wielkanoc
Faszerowane jajka to potrawa, która towarzyszy nam nie tylko na święta. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na farsz do jajek na Wielkanoc.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 10 min
83 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (10 szt.)
  • Por (100 g)
  • Szynka wiejska - 1 kawałek (100 g)
  • Majonez - 5 łyżek (50 g)
  • Musztarda - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na farsz do jajek na wielkanoc krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Por i szynkę drobno pokrój w kostkę.

Wymieszaj z majonezem i musztardą, a następnie dopraw do smaku.

Ugotowane jajka obierz ze skorupy, przekrój na pół i wydrąż żółtko.

Farsz wymieszaj z żółtkami i nadziej jajka.

Jak oceniasz przepis na farsz do jajek na wielkanoc
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat farszu do jajek na wielkanoc

Jajka faszerowane z szynką to rodzaj dania, które zna każdy z nas. W rodzinnym domu ta forma przystawki sprawdzała się chyba u każdego. Nic dziwnego! Faszerowane jajka to szybki pomysł na zimną przekąskę z Twoimi ulubionymi dodatkami. Moja propozycja może Ci się niedługo przydać np. na święta, faszerowane jajka sprawdzą się idealnie na tę okazję.

Przepis na farsz do jajek na Wielkanoc jest bardzo prosty i szybki. Przepis nie zajmie Ci więcej czasu niż ten, który poświęcisz na ugotowanie jajek.

Wraz z szynką będą one głównymi składnikami naszej przekąski. Dodatkowo wybrałam por, który nadaje lekko ostrego posmaku. Jajka należy ugotować w lekko osolonej wodzie. Ważne aby były one ugotowane na twardo.

Wszystkie rzeczy do farszu, w moim przypadku będzie to szynka i por kroję w drobną kostkę.

Gdy jajka będą już ugotowane obierz je ze skorupy i przekrój na pół, poczekaj chwilę, aż ostygną i wydrąż żółtko. Dodaj je do farszu i dokładnie wymieszaj, dodając majonez i musztardę. Dopraw do smaku, najlepiej sprawdzi się tutaj po prostu sól i pieprz. Tak przygotowanym farszem napełnij białka jajek i farsz jest dobry do spożycia.

Do przygotowania farszu możesz użyć tak naprawdę dowolnych składników. Ja postawiłam na wędlinę, pamiętaj jednak aby wybierać tą o dobrym składzie lub wersję domową. Jak zrobić domową szynkę ze schabu w 10 minut dowiesz się z innych moich propozycji przepisów. Obojętnie na jaką wersję się zdecydujesz, jajka będą bardzo dobre, szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Domowy farsz do jajek na Wielkanoc to pyszny pomysł na przekąskę w ciągu świąt lub na Wielkanoc.

Wykonanie jej nie zajmie Ci wiele czasu, a na pewno uraczysz gości pyszną przekąską.

Taka forma przekąski da nam uczucie sytości, warto jeszcze pamiętać, że jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia.

Skoro już znasz mój prosty przepis i wiesz, jak zrobić farsz do jajek na Wielkanoc na święta, spróbuj sam.

Alergeny w farszu do jajek na wielkanoc

Lista alergenów dla farszu do jajek na wielkanoc przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Wartości odżywcze farszu do jajek na wielkanoc

na 100g gotowej potrawy

Jajka faszerowane możesz przygotować w wersji bez mięsnej, przygotowując je z pieczarkami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
166.30
83.15
Białko (g)
10.79
5.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
2.82
1.41
Węglowodany przyswajalne (g)
2.33
1.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.48
0.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
12.13
6.07
Tłuszcze nasycone (g)
4.00
2.00
Tłuszcze nienasycone (g)
8.14
4.07
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.01
2.01
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.12
2.06
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
259.02
129.51

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
118.51
59.26
Witamina B6 (mg)
0.18
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.66
0.33
Witamina C (mg)
1.96
0.98
Witamina D (µg (mcg))
1.44
0.72
Witamina E (mg)
1.03
0.52
Retinol (µg (mcg))
108.23
54.12
Tiamina (mg)
0.12
0.06
Ryboflawina (mg)
0.34
0.17
Niacyna (mg)
0.47
0.23
Foliany (µg (mcg))
40.66
20.33
Beta karoten (µg (mcg))
123.07
61.54

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
262.50
131.25
Potas (mg)
154.39
77.20
Wapń (mg)
49.71
24.85
Fosfor (mg)
159.65
79.82
Magnez (mg)
15.38
7.69
Żelazo (mg)
1.61
0.80
Cynk (mg)
1.07
0.53
Miedź (mg)
0.08
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do jajek na wielkanoc 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu do jajek na wielkanoc

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
10 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
10.00
Za 10 szt.
Por
100 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Szynka wiejska
100 g
1 kawałek
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Majonez
50 g
5 łyżek
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Musztarda
20 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Koszt składników
27.00