Farsz do gołąbków
- Mięso z piersi indyka bez skóry (500 g)
- Ryż biały (50 g)
- Cebula (100 g)
Przepis na farsz do gołąbków krok po kroku
Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu w osolonej wodzie.
Cebulę kroimy w drobną kostkę lub ścieramy ją na tarce na miazgę.
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego ugotowany ryż, cebulę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
Z farszu formujemy podłużne kotlety.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki pieczone
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat farszu do gołąbków
Pyszny farsz do gołąbków to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek do posiłku, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Farsz na bazie z mięsa mielonego i ryżu jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić farsz do gołąbków? Przygotowanie go jest proste. Na początku ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu w osolonej wodzie, a cebulę kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce na miazgę. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego ugotowany ryż, cebulę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Z farszu formujemy podłużne kotlety, którymi następnie nadziewamy liście kapusty. Czym przyprawić farsz do gołąbków tak, aby aromat roznosił się po całym domu? Najlepiej wykorzystać tu: sól, pieprz, czosnek granulowany lub świeży, oregano oraz paprykę wędzoną.
Przepis na farsz do gołąbków nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.
Domowe nadzienie do gołąbków odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Dodatkowo farsz na gołąbki z ryżem rozpływa się w ustach. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w farszu do gołąbków
Lista alergenów dla farszu do gołąbków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz do gołąbków
Wartości odżywcze farszu do gołąbków
Farsz posiada niski IG, przez co możemy na spokojnie wprowadzić do na co dzień do menu.
Energia i białka
(105g)
Węglowodany
(105g)
Tłuszcze
(105g)
Witaminy
(105g)
Składniki mineralne
(105g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.