Przepis na farofę krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Boczek, pokrojony w małą kostkę, podsmaż na rozgrzanej patelni, aż do wytopienia tłuszczu.

Dodaj posiekaną cebulę i lekko podsmaż. Wbij jajko i wzuć bułkę tartą. Smaż cały czas mieszając.

Dopraw całość solą i pieprzem.

Farofa podana w dużym garnku i ozdobiona natką.
farofa
Koszt przygotowania dania
4.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
662 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Farofa - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o farofie

Farofa to proste danie, którego korzenie wywodzą się z kuchni brazylijskiej. Jest niezwykle łatwe w przygotowaniu, a przy tym bardzo pyszne. W pierwotnej wersji była to prażona mąka z manioku, jednak coraz częściej spotyka się ją w opcji wzbogaconej o boczek i cebulę, tak jak w tym przepisie. Mączka z manioku jest w Polsce nie tak łatwo dostępna, dlatego spolszczona wersja tego dania bazuje na bułce tartej, która strukturą i smakiem niezwykle ją przypomina. To dobra opcja dla wszystkich miłośników ciekawych potraw. Sprawdzi się jako dodatek do obiadu.

Przepis na farofę jest bardzo łatwy, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet osoby, które chcą przygotować ją po raz pierwszy. To danie, które bazuje tylko na kilku składnikach, dlatego można je odwzorować w warunkach domowych. Główne składniki to bułka tarka, boczek, cebula i jajko. Jajko nadaje daniu odpowiedniej konsystencji i gęstości. Całość, wzbogacona o jajko i boczek ma nieco więcej kalorii, ale także znacznie więcej białka, dzięki czemu syci na dłużej. To super dodatek do dania głównego, który będzie dobrą alternatywą dla ryżu, ziemniaków czy kaszy. To danie, które wnosi sporo świeżości, więc na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy kochają eksperymentować w kuchni.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić farofę w sposób prosty, ale również, pyszny, ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. To danie pełne smaku, bardzo gęste i odżywcze. Wspaniale sprawdza się głównie zimą, gdyż dostarcza naprawdę sporo tłuszczu i syci na naprawdę długo.

To dobra opcja na bardzo szybki posiłek. Wystarczy kilka chwil, by całość była gotowa. W dodatku bułka tarta podana w takiej wersji jest niezwykle pyszna. Farofa z przepisu jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. To dobry wybór na danie awaryjne. Zajmuje tylko kilka chwil i przygotowywane jest z kilku składników. Choć pierwowzór można odnaleźć w kuchni brazylijskiej, ta nieco odświeżona to zdecydowanie wersja bardziej portugalska. Zamiast boczku można do niej również dodać kiełbasy chorizo, która również doda sporo smaku całości. Ten sprawdzony przepis, pozwoli przygotować danie bardzo łatwe i smaczne. Choć proste nie jest banalne.

Wartości odżywcze farofy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kalorie)
294.54 kcal
662.71 kcal
Białko
12.85 g
28.91 g

Węglowodany w farofie

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany
41.89 g
94.25 g
Węglowodany przyswajalne
39.04 g
87.84 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz
7.94 g
17.86 g
Tłuszcze nasycone
3.19 g
7.18 g
Tłuszcze nienasycone
4.75 g
10.69 g
Tłuszcze jednonasycone
2.71 g
6.10 g
Tłuszcze wielonasycone
2.04 g
4.59 g

Witaminy w przepisie na farofę

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina B6
0.17 mg
0.39 mg
Witamina B12
0.42 µg (mcg)
0.94 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Witamina E
0.62 mg
1.39 mg
Tiamina
0.61 mg
1.37 mg
Ryboflawina
0.31 mg
0.69 mg
Niacyna
4.83 mg
10.86 mg
Foliany
68.65 µg (mcg)
154.46 µg (mcg)
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na farofę

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód
605.30 mg
1361.92 mg
Potas
211.30 mg
475.42 mg
Wapń
113.58 mg
255.56 mg
Fosfor
163.60 mg
368.11 mg
Magnez
30.68 mg
69.03 mg
Żelazo
3.02 mg
6.79 mg
Cynk
1.33 mg
2.98 mg
Miedź
0.17 mg
0.39 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny farofy 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w farofie

Lista alergenów dla farofy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania farofy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bułka tarta
250 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 250 g
Boczek wędzony bez kości
50 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 50 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Liczba porcji:
Koszt składników
16.30
Jak oceniasz przepis na farofę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób