Farofa

Opublikowano: 15.10.2021 r., 18:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Farofa podana w dużym garnku i ozdobiona natką.
Farofa
Farofa to wspaniały dodatek do głównych dań. W oryginalnej wersji robiona z mąki z manioku, jednak w tym przepisie została zastąpiona łatwo dostępnym składnikiem.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 15 min
662 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Bułka tarta (250 g)
  • Boczek wędzony bez kości (50 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na farofę krok po kroku

Boczek, pokrojony w małą kostkę, podsmaż na rozgrzanej patelni, aż do wytopienia tłuszczu.

Dodaj posiekaną cebulę i lekko podsmaż. Wbij jajko i wzuć bułkę tartą. Smaż cały czas mieszając.

Dopraw całość solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na farofę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,2% osób

Więcej informacji na temat farofy

Farofa to proste danie, którego korzenie wywodzą się z kuchni brazylijskiej. Jest niezwykle łatwe w przygotowaniu, a przy tym bardzo pyszne. W pierwotnej wersji była to prażona mąka z manioku, jednak coraz częściej spotyka się ją w opcji wzbogaconej o boczek i cebulę, tak jak w tym przepisie. Mączka z manioku jest w Polsce nie tak łatwo dostępna, dlatego spolszczona wersja tego dania bazuje na bułce tartej, która strukturą i smakiem niezwykle ją przypomina. To dobra opcja dla wszystkich miłośników ciekawych potraw. Sprawdzi się jako dodatek do obiadu.

Przepis na farofę jest bardzo łatwy, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet osoby, które chcą przygotować ją po raz pierwszy. To danie, które bazuje tylko na kilku składnikach, dlatego można je odwzorować w warunkach domowych. Główne składniki to bułka tarka, boczek, cebula i jajko. Jajko nadaje daniu odpowiedniej konsystencji i gęstości. Całość, wzbogacona o jajko i boczek ma nieco więcej kalorii, ale także znacznie więcej białka, dzięki czemu syci na dłużej. To super dodatek do dania głównego, który będzie dobrą alternatywą dla ryżu, ziemniaków czy kaszy. To danie, które wnosi sporo świeżości, więc na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy kochają eksperymentować w kuchni.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić farofę w sposób prosty, ale również, pyszny, ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. To danie pełne smaku, bardzo gęste i odżywcze. Wspaniale sprawdza się głównie zimą, gdyż dostarcza naprawdę sporo tłuszczu i syci na naprawdę długo.

To dobra opcja na bardzo szybki posiłek. Wystarczy kilka chwil, by całość była gotowa. W dodatku bułka tarta podana w takiej wersji jest niezwykle pyszna. Farofa z przepisu jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. To dobry wybór na danie awaryjne. Zajmuje tylko kilka chwil i przygotowywane jest z kilku składników. Choć pierwowzór można odnaleźć w kuchni brazylijskiej, ta nieco odświeżona to zdecydowanie wersja bardziej portugalska. Zamiast boczku można do niej również dodać kiełbasy chorizo, która również doda sporo smaku całości. Ten sprawdzony przepis, pozwoli przygotować danie bardzo łatwe i smaczne. Choć proste nie jest banalne.

Alergeny w farofie

Lista alergenów dla farofy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze farofy

na 100g gotowej potrawy

To niezwykle ciężkostrawne danie. Nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
294.54
662.71
Białko (g)
12.85
28.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
41.89
94.25
Węglowodany przyswajalne (g)
39.04
87.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.85
6.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
7.94
17.86
Tłuszcze nasycone (g)
3.19
7.18
Tłuszcze nienasycone (g)
4.75
10.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.71
6.10
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.04
4.59
Cholesterol (mg)
55.85
125.65

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
20.55
46.24
Witamina B6 (mg)
0.17
0.39
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.94
Witamina C (mg)
1.63
3.66
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.64
Witamina E (mg)
0.62
1.39
Retinol (µg (mcg))
20.55
46.24
Tiamina (mg)
0.61
1.37
Ryboflawina (mg)
0.31
0.69
Niacyna (mg)
4.83
10.86
Foliany (µg (mcg))
68.65
154.46
Beta karoten (µg (mcg))
0.22
0.49

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
605.30
1361.92
Potas (mg)
211.30
475.42
Wapń (mg)
113.58
255.56
Fosfor (mg)
163.60
368.11
Magnez (mg)
30.68
69.03
Żelazo (mg)
3.02
6.79
Cynk (mg)
1.33
2.98
Miedź (mg)
0.17
0.39
Szacunkowy indeks glikemiczny farofy 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farofy

Koszt składników
16.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bułka tarta
250 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 250 g
Boczek wędzony bez kości
50 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 50 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
16.30