Fanouropita
- Olej rzepakowy - 1,5 szklanki (375 ml)
- Sok pomarańczowy - 1,5 szklanki (375 ml)
- Cukier (250 g)
- Mąka pszenna typ 750 (500 g)
- Orzechy włoskie (120 g)
- Rodzynki (75 g)
- Cukier puder (30 g)
Przepis na fanouropita krok po kroku
Do dużej miski wlej olej, dodaj szklankę soku, cukier i mieszaj trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
W drugiej misce umieść pozostały sok z pomarańczy, 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej, 1 łyżeczkę cynamonu oraz ćwierć łyżeczki goździków mielonych. Składniki wymieszaj widelcem, aż soda się spieni.
Mieszaninę z sodą dodaj do masy z oleju i dokładnie wymieszaj trzepaczką.
Do miski dodaj mąkę, posiekane orzechy włoskie, szczyptę soli oraz rodzynki. Składniki dokładnie wymieszaj.
Blaszkę wysmaruj olejem, oprósz mąką i przelej do niej ciasto.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około godzinę.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
Grecki deser podawaj posypany cukrem pudrem.
-
Blok czekoladowy
-
Baklawa
-
Ciasto z bananami
-
Marcepan
-
Orzechowiec
-
Ciasto kinder bueno
-
Strucla makowa
-
Migdałowiec
-
Ciasto lion
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasto królewiec
-
Ciasto maxi king
-
Ciasto królewicz
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto z orzechami włoskimi
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Ciasto kawowe
-
Biszkopt orzechowy
-
Ciasta z orzechami
Więcej informacji na temat fanouropita
Fanouropita to deser grecki, który przygotowywany jest na cześć świętego Fanouriosa (jest on jednym z najbardziej czczonych świętych w Grecji). Ciasto najczęściej przygotowywane jest 27 sierpnia. Tradycyjne ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na fanouropita jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty: olej rzepakowy, sok pomarańczowy, cukier, mąka pszenna, orzechy włoskie, rodzynki, cukier puder, sól, cynamon, goździki oraz soda oczyszczona.
A jak zrobić fanouropita? Do dużej miski wlej olej, dodaj szklankę soku, cukier i mieszaj trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia się cukru. W drugiej misce umieść pozostały sok z pomarańczy, 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej, 1 łyżeczkę cynamonu oraz ćwierć łyżeczki goździków mielonych. Składniki wymieszaj widelcem, aż soda się spieni. Mieszaninę z sodą dodaj do masy z oleju i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Do miski dodaj mąkę, posiekane orzechy włoskie, szczyptę soli oraz rodzynki. Składniki dokładnie wymieszaj. Blaszkę wysmaruj olejem, oprósz mąką i przelej do niej ciasto. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około godzinę. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
Orzechy włoskie są dobrym źródłem jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 w diecie wegetariańskiej. Spożywanie orzechów włoskich korzystnie wypływa na układ sercowo-naczyniowy - zawdzięczamy to między innymi dużej zawartości przeciwutleniaczy.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi najlepszy grecki wypiek. Domowa fanouropita stanowi doskonałą propozycję na dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto warto przygotować na ważne uroczystości. Smaczny wypiek jest dobry do spożycia dopiero po przestudzeniu i warto posypać go cukrem pudrem przed podaniem. Produkty niezbędne do wykonania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w fanouropita
Lista alergenów dla fanouropita przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
W przepisie na fanouropita nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze fanouropita
Fanouropita to doskonała propozycja na pyszny wypiek. Orzechy włoskie wykorzystane do przygotowania ciasta stanowią doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.