Fajitas
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Papryka czerwona - 2 duże sztuki (400 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Tortilla - 8 sztuk (400 g)
- Awokado - 1 duża sztuka (200 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Pomidor - 2 średnie sztuki (250 g)
- Ser gouda (200 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
- Limonka (50 g)
Przepis na fajitas krok po kroku
Kurczaka pokrój w szerokie paski, dopraw solą, pieprzem, kuminem oraz wędzoną papryką, polej olejem rzepakowym. Rozgrzej patelnie grillową i ugrilluj mięso.
Paprykę umyj dokładnie i usuń z niej gniazda nasienne, pokrój w paski szerokości 3-4 centymetrów, cebulę obierz z łuski i pokrój w pióra, wymieszaj z papryką, dopraw solą i skrop oliwą, zgrilluj na patelni.
Zetrzyj na tarce ser.
Podgrzej na patelni tortille, połóż na nie ser żółty, kurczaka, paprykę i cebulę i złóż na pół.
Przygotuj guacamole, dojrzałe awokado przekrój na pół wbij energicznie nóż w pestkę i usuń ją. Wydrąż miąższ łyżką i umieść w misce, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę z oliwek.
Rozdrobnij widelcem awokado, na koniec wciśnij sok z połowy limonki i wymieszaj, dopraw solą.
Pomidor pokrój w kostkę.
Tortillę podawaj z dodatkiem guacamole oraz pokrojonym pomidorem.
-
Burrito
-
Tortilla
-
Quesadilla
-
Tortilla z kurczakiem
-
Qurrito
-
Tortilla z łososiem
-
Enchiladas
-
Roladki z tortilli
-
Chimichanga
-
Tortilla na zimno
-
Przekąski z tortilli
-
Tortilla domowa
-
Quritto
-
Tortilla z tuńczykiem
-
Chipsy z tortilli
-
Tortilla z jajkiem
-
Tortilla z mięsem mielonym
-
Quesadilla z kurczakiem
-
Dania z tortillą
Więcej informacji na temat fajitas
Fajitas to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, przygotowane z dodatkiem kurczaka, grillowanej papryki oraz orientalnych przypraw. Możesz podać wszystkie składniki oddzielnie i pozwolić aby każdy dodał odpowiednią dla niego ilość składników. Przepis na fajitas jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby zrobić danie. Do jego wykonania potrzebujesz następujących produktów spożywczych: tortilla, pierś z kurczaka bez skóry, papryka czerwona, cebula, awokado, oliwa z oliwek, czosnek, olej rzepakowy, ser żółty, limonka, pomidor, sól, papryka wędzona, pieprz i kumin.
Jak zrobić fajitas? Na początek kurczaka pokrój w szerokie paski, dopraw solą, pieprzem, kuminem oraz wędzoną papryką, polej olejem rzepakowym. Rozgrzej patelnie grillową i u grilluj mięso. Paprykę umyj dokładnie i usuń z niej gniazda nasienne, pokrój w paski szerokości 3-4 centymetrów, cebulę obierz z łuski i pokrój w pióra, wymieszaj z papryką, dopraw solą i skrop oliwą, z grilluj na patelni. Zetrzyj na tarce ser. Podgrzej na patelni tortille, połóż na nie ser żółty, kurczaka, paprykę i cebulę i złóż na pół. Przygotuj guacamole, dojrzałe awokado przekrój na pół wbij energicznie nóż w pestkę i usuń ją. Wydrąż miąższ łyżką i umieść w misce, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę z oliwek. Rozdrobnij widelcem awokado i na koniec wciśnij sok z połowy limonki i wymieszaj, dopraw solą. Pomidor pokrój w kostkę. Tortillę podawaj z dodatkiem guacamole oraz pokrojonym pomidorem.
Awokado jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców, nie zawiera ono dużo węglowodanów lecz sporą ilość tłuszczu. Dojrzały miąższ awokado jest kremowy i można go wykorzystać na wiele sposobów. Można je przygotować na słono lub wykorzystać jako bazę wegańskich deserów. Awokado jest źródłem potasu oraz tłuszczów jednonienasyconych. Potas pomaga regulować pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi.
Podsumowując domowe danie meksykańskie to doskonały pomysł na obiad. Drobiowy fajitas to także dobre danie na spotkanie ze znajomymi. Smaczne danie możesz przygotować z kurczakiem lub z wołowiną. Pyszne połączenie mięsa i grillowanych warzyw jest także dobrym źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych.
Alergeny w fajitas
Lista alergenów dla fajitas przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
Wartości odżywcze fajitas
Fajitas z kurczakiem to dobre źródło białka. Dodatek warzyw sprawia, że danie zawiera pokaźną ilość błonnika regulującego pracę jelit. Zamień tortille pszenne na te z mąki pełnoziarnistej, dzięki temu poziom cukru we krwi pozostanie na bardziej stabilnym poziomie.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.