Fajitas

Opublikowano: 04.10.2021 r., 12:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Fajitas na desce.
Fajitas
Fajitas to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Doskonale sprawdzi się jako przekąska serwowana podczas imprez rodzinnych czy ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Grillowanie 20 min
415 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Papryka czerwona - 2 duże sztuki (400 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Tortilla - 8 sztuk (400 g)
  • Awokado - 1 duża sztuka (200 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Pomidor - 2 średnie sztuki (250 g)
  • Ser gouda (200 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
  • Limonka (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, kumin, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia grillowa

Przepis na fajitas krok po kroku

Kurczaka pokrój w szerokie paski, dopraw solą, pieprzem, kuminem oraz wędzoną papryką, polej olejem rzepakowym. Rozgrzej patelnie grillową i ugrilluj mięso.

Paprykę umyj dokładnie i usuń z niej gniazda nasienne, pokrój w paski szerokości 3-4 centymetrów, cebulę obierz z łuski i pokrój w pióra, wymieszaj z papryką, dopraw solą i skrop oliwą, zgrilluj na patelni.

Zetrzyj na tarce ser.

Podgrzej na patelni tortille, połóż na nie ser żółty, kurczaka, paprykę i cebulę i złóż na pół.

Przygotuj guacamole, dojrzałe awokado przekrój na pół wbij energicznie nóż w pestkę i usuń ją. Wydrąż miąższ łyżką i umieść w misce, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę z oliwek.

Rozdrobnij widelcem awokado, na koniec wciśnij sok z połowy limonki i wymieszaj, dopraw solą.

Pomidor pokrój w kostkę.

Tortillę podawaj z dodatkiem guacamole oraz pokrojonym pomidorem.

Jak oceniasz przepis na fajitas
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat fajitas

Fajitas to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, przygotowane z dodatkiem kurczaka, grillowanej papryki oraz orientalnych przypraw. Możesz podać wszystkie składniki oddzielnie i pozwolić aby każdy dodał odpowiednią dla niego ilość składników. Przepis na fajitas jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby zrobić danie. Do jego wykonania potrzebujesz następujących produktów spożywczych: tortilla, pierś z kurczaka bez skóry, papryka czerwona, cebula, awokado, oliwa z oliwek, czosnek, olej rzepakowy, ser żółty, limonka, pomidor, sól, papryka wędzona, pieprz i kumin.

Jak zrobić fajitas? Na początek kurczaka pokrój w szerokie paski, dopraw solą, pieprzem, kuminem oraz wędzoną papryką, polej olejem rzepakowym. Rozgrzej patelnie grillową i u grilluj mięso. Paprykę umyj dokładnie i usuń z niej gniazda nasienne, pokrój w paski szerokości 3-4 centymetrów, cebulę obierz z łuski i pokrój w pióra, wymieszaj z papryką, dopraw solą i skrop oliwą, z grilluj na patelni. Zetrzyj na tarce ser. Podgrzej na patelni tortille, połóż na nie ser żółty, kurczaka, paprykę i cebulę i złóż na pół. Przygotuj guacamole, dojrzałe awokado przekrój na pół wbij energicznie nóż w pestkę i usuń ją. Wydrąż miąższ łyżką i umieść w misce, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę z oliwek. Rozdrobnij widelcem awokado i na koniec wciśnij sok z połowy limonki i wymieszaj, dopraw solą. Pomidor pokrój w kostkę. Tortillę podawaj z dodatkiem guacamole oraz pokrojonym pomidorem.

Awokado jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców, nie zawiera ono dużo węglowodanów lecz sporą ilość tłuszczu. Dojrzały miąższ awokado jest kremowy i można go wykorzystać na wiele sposobów. Można je przygotować na słono lub wykorzystać jako bazę wegańskich deserów. Awokado jest źródłem potasu oraz tłuszczów jednonienasyconych. Potas pomaga regulować pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi.

Podsumowując domowe danie meksykańskie to doskonały pomysł na obiad. Drobiowy fajitas to także dobre danie na spotkanie ze znajomymi. Smaczne danie możesz przygotować z kurczakiem lub z wołowiną. Pyszne połączenie mięsa i grillowanych warzyw jest także dobrym źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych.

Alergeny w fajitas

Lista alergenów dla fajitas przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Wartości odżywcze fajitas

na 100g gotowej potrawy

Fajitas z kurczakiem to dobre źródło białka. Dodatek warzyw sprawia, że danie zawiera pokaźną ilość błonnika regulującego pracę jelit. Zamień tortille pszenne na te z mąki pełnoziarnistej, dzięki temu poziom cukru we krwi pozostanie na bardziej stabilnym poziomie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
166.14
415.35
Białko (g)
8.54
21.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
12.76
31.89
Węglowodany przyswajalne (g)
10.75
26.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.01
5.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
9.15
22.88
Tłuszcze nasycone (g)
3.44
8.60
Tłuszcze nienasycone (g)
5.71
14.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.30
10.75
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.41
3.53
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: oliwa z oliwek, ser gouda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.96
59.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
51.34
128.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
27.39
68.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.12
Witamina E (mg)
0.68
1.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
16.77
41.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.02
7.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.53
101.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
358.50
896.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
221.85
554.62
Potas (mg)
222.48
556.20
Wapń (mg)
98.79
246.98
Fosfor (mg)
143.00
357.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.10
47.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.96
2.40
Cynk (mg)
0.73
1.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fajitas 64
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fajitas

Koszt składników
83.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Papryka czerwona
400 g
2 duże sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 400 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Tortilla
400 g
8 sztuk
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.40
Za 400 g
Awokado
200 g
1 duża sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Pomidor
250 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 250 g
Ser gouda
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Limonka
50 g
2.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Koszt składników
83.40