Fajita z kurczakiem
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Cebula czerwona - 1 mała sztuka (50 g)
- Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (150 g)
- Sok z limonki (20 ml)
- Papryczka Jalapeno (20 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Tortilla (200 g)
- Awokado - 1 średnia sztuka (200 g)
- Pomidor - 1 średnia sztuka (200 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Ser cheddar - tarty na trace o grubych oczkach (50 g)
- Śmietana 18% (100 g)
Przepis na fajitę z kurczakiem krok po kroku
Kurczaka umyj, pokrój na wąskie paski, przełóż do miski oraz dopraw do smaku solą, pieprzem, kuminem, papryką wędzoną.
Następnie do mięsa dodaj olej rzepakowy, sok z limonki i dokładnie wymieszaj.
Mięso z kurczaka pozostaw w lodówce do zamarynowania na około pół godziny.
Paprykę umyj a cebulę obierz z łupiny.
Paprykę pokrój na paski, cebulę na półplasterki. Następnie warzywa dopraw do smaku solą, pieprzem, kuminem oraz papryką wędzoną.
Na patelni grillowej podsmaż mięso z piersi kurczaka z dwóch stron (po około 3 minuty na stronę).
Mięso zdejmij z patelni na talerz i na tej samej patelni przesmaż cebulę oraz paprykę.
Do przesmażonych warzyw dodaj podsmażone mięso z piersi kurczaka i dokładnie wymieszaj.
Następnie do zawartości patelni dodaj posiekaną papryczkę jalapeño.
Na rozgrzanej patelni podsmaż placki tortilli i ułóż je na półmisku.
Do jednej miseczki włóż rozgniecione widelcem awokado z dodatkiem odrobiny soli.
Do drugiej miseczki włóż pokrojonego w kostkę pomidora z posiekaną cebulą białą oraz kolendrą.
Do trzeciej miseczki włóż ser starty na tarce.
Do czwartej miseczki przełóż śmietanę.
Na stole ustaw patelnię z kurczakiem, półmisek z tortillami oraz 4 miseczki z dodatkami.
Fijatę z kurczakiem należy złożyć bezpośrednio przed spożyciem.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat fajity z kurczakiem
Fajita z kurczakiem to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Tradycyjna meksykańska fajita początkowo przygotowywana była z mięsa wołowego, jednak obecnie przygotowuje się nią również z mięsem kurczaka, wieprzowina oraz krewetkami. Domowa fajita doskonale smakuje z dodatkami, do których możemy zaliczyć kwaśną śmietanę, guacamole, salsę, ser czy pomidory z cebulą. Przepis na fajitę z kurczakiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, cebula czerwona, papryka czerwona, sok z limonki, papryczka jalapeno, olej rzepakowy, tortilla, awokado, pomidory, cebula, ser cheddar, śmietana 18% oraz przyprawy.
Jak zrobić fajitę z kurczakiem? Kurczaka umyj, pokrój na wąskie paski, przełóż do miski oraz dopraw do smaku solą, pieprzem, kuminem, papryką wędzoną. Następnie do mięsa dodaj olej rzepakowy, sok z limonki i dokładnie wymieszaj. Mięso z kurczaka pozostaw w lodówce do zamarynowania na około pół godziny. Paprykę umyj a cebulę obierz z łupiny. Paprykę pokrój na paski, cebulę na półplasterki. Następnie warzywa dopraw do smaku solą, pieprzem, kuminem oraz papryką wędzoną. Na patelni grillowej podsmaż mięso z piersi kurczaka z dwóch stron (po około 3 minuty na stronę). Mięso zdejmij z patelni na talerz i na tej samej patelni przesmaż cebulę oraz paprykę. Do przesmażonych warzyw dodaj podsmażone mięso z piersi kurczaka i dokładnie wymieszaj. Następnie do zawartości patelni dodaj posiekaną papryczkę jalapeño. Na rozgrzanej patelni podsmaż placki tortilli i ułóż je na półmisku. Do jednej miseczki włóż rozgniecione widelcem awokado z dodatkiem odrobiny soli. Do drugiej miseczki włóż pokrojonego w kostkę pomidora z posiekaną cebulą białą oraz kolendrą. Do trzeciej miseczki włóż ser starty na tarce. Do czwartej miseczki przełóż śmietanę. Na stole ustaw patelnię z kurczakiem, półmisek z tortillami oraz 4 miseczki z dodatkami.
Podsumowując najlepsza fajita z kurczakiem podana w tortilli to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Składniki niezbędne do jej przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w fajicie z kurczakiem
Lista alergenów dla fajity z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser cheddar
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze fajity z kurczakiem
Fajita z kurczakiem to danie kuchni meksykańskiej. Stanowi ono doskonałe połączenie mięsa oraz dodatków zawiniętych w tortillę.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.