Enchilada z kurczakiem

Opublikowano: 21.10.2021 r., 8:41 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna enchilada z kurczakiem
Enchilada z kurczakiem
Enchilada z kurczakiem to doskonała propozycja na tradycyjne danie kuchni Meksykańskiej. Tortille zapiekane z sosem, pod pierzynką z sera świetnie sprawdzą się na obiad.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
1050 kcal
Kcal w porcji
475 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
  • Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
  • Papryka zielona - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża - 1 sztuka (30 g)
  • Fasola czerwona (200 g)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Mąka kukurydziana (250 g)
  • Olej rzepakowy - 15 łyżek stołowych (100 ml)
  • Ser żółty (300 g)
  • Kolendra świeża (20 g)
  • Ryż brązowy (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, kumin, bazylia, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie ceramiczne do zapiekania

Przepis na enchilada z kurczakiem krok po kroku

Ugotuj ryż brązowy w osolonej wodzie. Następnie wyciągnij go z wody i pozostaw do wystygnięcia.

Następnie pokrój pierś z kurczaka na paski.

W misce wymieszaj przyprawy z olejem i umieść kurczaka w przyprawach.

Obierz z łuski cebulę i posiekaj w drobną kostkę.

Usuń gniazdo nasienne z papryki i pokrój w kostkę, posiekaj papryczkę chili.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy (połowę) i usmaż kawałki kurczaka, zdejmij je z patelni.

Na patelnię dodaj olej i zeszklij połowę cebuli, dodaj do niej paprykę i papryczkę chili.

Na sam koniec umieść na patelni fasolę i kukurydzę z puszki, wymieszaj całość z ugotowanym ryżem i przesmażoną piersią z kurczaka.

W misce umieść mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą oraz sól, wlej wrzącą wodę i wymieszaj łyżką, zaginięć gładkie ciasto i odstaw do lodówki na 30 min.

Podziel ciasto na mniejsze części i każdy kawałek rozwałkuj, podgrzej na patelni przez mniej więcej 2-3 min, aż tortilla będzie rumiana.

Przygotuj sos pomidorowy: na patelni zeszklij pozostałą cebulę, dodaj pomidory z puszki i duś 20 minut, dopraw solą, pieprzem i bazylia.

Farsz wykładaj na tortille, na farsz połóż także część startego na tarce sera i kolendrę, zwiń je w rulon i umieść w naczyniu.

Na wierzch tortilli wyłóż sos pomidorowy i starty ser.

Zapiecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25 minut.

Gotowe enchilada z kurczakiem podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na enchilada z kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat enchilady z kurczakiem

Enchilada z kurczakiem to tradycyjne danie kuchni Meksykańskiej. Kukurydziane tortille są bazą wielu potraw w meksykańskiej kulturze. Przepis na enchiladę z kurczakiem jest łatwy do wykonania, więc nie jest Ci potrzebne duże doświadczenie kulinarne. Do zrobienia faszerowanych tortilli potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, fasola czerwona, kukurydza, ryż brązowy, ser żółty, cebula, czosnek, pomidory z puszki, papryczka chili, kolendra świeża, papryka zielona oraz mąka pszenna, mąka kukurydziana, sól i pieprz.

Jak zrobić enchiladę z kurczakiem? Na początek ugotuj ryż brązowy w osolonej wodzie, zajmie to około 30 minut. Następnie pokrój pierś z kurczaka na paski. W misce wymieszaj przyprawy z olejem i umieść kurczaka w przyprawach. Obierz z łuski cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Usuń gniazdo nasienne z papryki i pokrój w kostkę, posiekaj papryczkę chili. W zależności czy lubisz mniej czy bardziej ostre dania, możesz usunąć lub pozostawić pestki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż kawałki kurczaka, zdejmij je z patelni. Dodaj olej i zeszklij cebulę, dodaj do niej paprykę i papryczkę chili. Na sam koniec umieść na patelni fasolę i kukurydzę z puszki, wymieszaj całość z ugotowanym ryżem. Możesz wykorzystać gotowe tortille lub zrobić własne z bardzo prostego przepisu. W misce umieść mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą oraz sól, wlej wrzącą wodę i wymieszaj łyżką, zaginięć gładkie ciasto i odstaw do lodówki na 30 min. Podziel ciasto na mniejsze części i każdy kawałek rozwałkuj, podgrzej na patelni przez mniej więcej 2-3 min, aż tortilla będzie rumiana. Farsz wykładaj na tortille, zwiń je w rulon i umieść w naczyniu. Na wierzch tortilli wyłóż sos pomidorowy i starty ser. Zapiecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25 minut.

Podsumowując pomysł na enchilady jest świetny na obiad dla całej rodziny. Domowa, prosta w przygotowaniu tortilla może być także wykorzystana do innych dań. Zapiekana drobiowa enchilada jest pyszna i może być także ciekawą przekąską podczas spotkań w gronie znajomych. Jest ona łatwa do zrobienia i bardzo dobra, możesz ją przygotować wspólnie z gośćmi, niech każdy doda do nich to co lubi najbardziej.

Alergeny w enchilado z kurczakiem

Lista alergenów dla enchilady z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

Wartości odżywcze enchilady z kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Enchilada z kurczakiem to danie zawierające sporą ilość białka zwierzęcego. Jest także dobrym źródłem błonnika i węglowodanów złożonych. Dzięki zawartości tłuszczu węglowodany wchłaniają się wolniej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(475g)
Energia (kcal)
221.20
1050.68
Białko (g)
11.67
55.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(475g)
Węglowodany (g)
26.75
127.09
Węglowodany przyswajalne (g)
24.53
116.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.23
10.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(475g)
Tłuszcz (g)
7.58
36.00
Tłuszcze nasycone (g)
2.98
14.16
Tłuszcze nienasycone (g)
4.60
21.84
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.37
15.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.23
5.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka kukurydziana, ser żółty.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.37
130.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(475g)
Witamina A (µg (mcg))
24.03
114.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka kukurydziana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.29
1.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka kukurydziana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.84
56.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka kukurydziana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.18
0.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka kukurydziana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.16
91.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka kukurydziana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
1.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.76
17.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
66.61
316.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
56.36
267.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka kukurydziana, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(475g)
Sód (mg)
116.82
554.90
Potas (mg)
271.94
1291.72
Wapń (mg)
87.97
417.85
Fosfor (mg)
178.82
849.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
35.23
167.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.64
7.79
Cynk (mg)
1.12
5.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.39
1.87
Brak danych dla: cebula, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny enchilady z kurczakiem 68
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania enchilady z kurczakiem

Koszt składników
187.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Papryka zielona
300 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 300 g
Papryczka chili czerwona świeża
30 g
1 sztuka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 30 g
Fasola czerwona
200 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Mąka kukurydziana
250 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 250 g
Olej rzepakowy
100 ml
15 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Ser żółty
300 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.40
Za 300 g
Kolendra świeża
20 g
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 20
110.00
Za 20 g
Ryż brązowy
200 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 200 g
Koszt składników
187.90