Enchilada z kurczakiem
- Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
- Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
- Papryka zielona - 2 średnie sztuki (300 g)
- Papryczka chili czerwona świeża - 1 sztuka (30 g)
- Fasola czerwona (200 g)
- Kukurydza konserwowa (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Mąka kukurydziana (250 g)
- Olej rzepakowy - 15 łyżek stołowych (100 ml)
- Ser żółty (300 g)
- Kolendra świeża (20 g)
- Ryż brązowy (200 g)
Przepis na enchilada z kurczakiem krok po kroku
Ugotuj ryż brązowy w osolonej wodzie. Następnie wyciągnij go z wody i pozostaw do wystygnięcia.
Następnie pokrój pierś z kurczaka na paski.
W misce wymieszaj przyprawy z olejem i umieść kurczaka w przyprawach.
Obierz z łuski cebulę i posiekaj w drobną kostkę.
Usuń gniazdo nasienne z papryki i pokrój w kostkę, posiekaj papryczkę chili.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy (połowę) i usmaż kawałki kurczaka, zdejmij je z patelni.
Na patelnię dodaj olej i zeszklij połowę cebuli, dodaj do niej paprykę i papryczkę chili.
Na sam koniec umieść na patelni fasolę i kukurydzę z puszki, wymieszaj całość z ugotowanym ryżem i przesmażoną piersią z kurczaka.
W misce umieść mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą oraz sól, wlej wrzącą wodę i wymieszaj łyżką, zaginięć gładkie ciasto i odstaw do lodówki na 30 min.
Podziel ciasto na mniejsze części i każdy kawałek rozwałkuj, podgrzej na patelni przez mniej więcej 2-3 min, aż tortilla będzie rumiana.
Przygotuj sos pomidorowy: na patelni zeszklij pozostałą cebulę, dodaj pomidory z puszki i duś 20 minut, dopraw solą, pieprzem i bazylia.
Farsz wykładaj na tortille, na farsz połóż także część startego na tarce sera i kolendrę, zwiń je w rulon i umieść w naczyniu.
Na wierzch tortilli wyłóż sos pomidorowy i starty ser.
Zapiecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25 minut.
Gotowe enchilada z kurczakiem podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Więcej informacji na temat enchilady z kurczakiem
Enchilada z kurczakiem to tradycyjne danie kuchni Meksykańskiej. Kukurydziane tortille są bazą wielu potraw w meksykańskiej kulturze. Przepis na enchiladę z kurczakiem jest łatwy do wykonania, więc nie jest Ci potrzebne duże doświadczenie kulinarne. Do zrobienia faszerowanych tortilli potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, fasola czerwona, kukurydza, ryż brązowy, ser żółty, cebula, czosnek, pomidory z puszki, papryczka chili, kolendra świeża, papryka zielona oraz mąka pszenna, mąka kukurydziana, sól i pieprz.
Jak zrobić enchiladę z kurczakiem? Na początek ugotuj ryż brązowy w osolonej wodzie, zajmie to około 30 minut. Następnie pokrój pierś z kurczaka na paski. W misce wymieszaj przyprawy z olejem i umieść kurczaka w przyprawach. Obierz z łuski cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Usuń gniazdo nasienne z papryki i pokrój w kostkę, posiekaj papryczkę chili. W zależności czy lubisz mniej czy bardziej ostre dania, możesz usunąć lub pozostawić pestki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż kawałki kurczaka, zdejmij je z patelni. Dodaj olej i zeszklij cebulę, dodaj do niej paprykę i papryczkę chili. Na sam koniec umieść na patelni fasolę i kukurydzę z puszki, wymieszaj całość z ugotowanym ryżem. Możesz wykorzystać gotowe tortille lub zrobić własne z bardzo prostego przepisu. W misce umieść mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą oraz sól, wlej wrzącą wodę i wymieszaj łyżką, zaginięć gładkie ciasto i odstaw do lodówki na 30 min. Podziel ciasto na mniejsze części i każdy kawałek rozwałkuj, podgrzej na patelni przez mniej więcej 2-3 min, aż tortilla będzie rumiana. Farsz wykładaj na tortille, zwiń je w rulon i umieść w naczyniu. Na wierzch tortilli wyłóż sos pomidorowy i starty ser. Zapiecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25 minut.
Podsumowując pomysł na enchilady jest świetny na obiad dla całej rodziny. Domowa, prosta w przygotowaniu tortilla może być także wykorzystana do innych dań. Zapiekana drobiowa enchilada jest pyszna i może być także ciekawą przekąską podczas spotkań w gronie znajomych. Jest ona łatwa do zrobienia i bardzo dobra, możesz ją przygotować wspólnie z gośćmi, niech każdy doda do nich to co lubi najbardziej.
Alergeny w enchilado z kurczakiem
Lista alergenów dla enchilady z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
Wartości odżywcze enchilady z kurczakiem
Enchilada z kurczakiem to danie zawierające sporą ilość białka zwierzęcego. Jest także dobrym źródłem błonnika i węglowodanów złożonych. Dzięki zawartości tłuszczu węglowodany wchłaniają się wolniej.
Energia i białka
(475g)
Węglowodany
(475g)
Tłuszcze
(475g)
Witaminy
(475g)
Składniki mineralne
(475g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.