Przepis na empanadas krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, wałek, łyżka cedzakowa, rondelek, ręcznik papierowy

Z mąki kukurydzianej, maki pszennej, 3/4 szklanki wody oraz soli wyrób elastyczne ciasto. Odstaw je do lodówki na około godzinę.

Następnie ciasto rozwałkuj na cienki placek, z którego dużą szklanką wycinaj kółka.

Do środka każdego kółka włóż kawałek sera i szynki, następnie zlep brzegi, jak przy tradycyjnych pierogach.

Pierożki smaż na głębokim oleju. Po usmażeniu wyciągnij je łyżką cedzakową i ułóż na ręczniku papierowym.

Pierożki najlepiej podawaj na ciepło z dodatkiem sosów.

Empanadas podane z sosem pomidorowym na talerzu.
Empanadas
Koszt przygotowania dania
25.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
705 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
73

Empanadas - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o empanadas

Empanadas są to pierożki nadziewane mięsem i warzywami. Pierogi empanadas można przygotować w wersji smażonej lub mniej kalorycznej pieczonej. Empanadas sprawdzą się idealnie jako przekąska na imprezy rodzinne lub ze znajomymi. Pierożki przygotowuje się sprawnie i szybko. Składniki potrzebne do wykonania pierogów to oliwa z oliwek, mąka kukurydziana, mąka pszenna, szynka, mozzarella i sól. Aby przygotować ciasto na empanadas nie musisz mieć dużego doświadczenia w kuchni, ponieważ jego wykonanie jest dziecinnie proste.

Jak przygotować ciasto na empanadas? Z mąki  kukurydzianej, mąki pszennej  i ¾ szklanki wody z dodatkiem soli wyrób elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto odstaw do lodówki na godzinę. Następnie ciasto rozwałkuj na cienki placek i za pomocą szklanki wycinaj kółka. Do środka każdego kółka włóż kawałek sera i szynki po czym zlep brzegi ciasta, jak przy tradycyjnych pierogach. Pierogi smaż na głębokim oleju. Po usmażeniu ułóż na ręczniku papierowym. Pierożki podawaj na ciepło z dodatkiem sosów. Aby wzbogacić je w dodatkowe składniki mineralne i witaminy możesz podać je również z surówką z warzyw sezonowych.

Mozzarella i szynka użyte do przygotowania potrawy to doskonałe źródło białka zwierzęcego. Są to produkty wysokopretworzcone, dlatego lepiej, aby w naszej diecie nie występowały zbyt często. Należy zwrócić uwagę na jakość użytych produktów, ponieważ produkty tego typu często zwierają spore ilości soli, która dostarczy do naszego organizmu sporych ilości sodu. Ten składniki mineralny odpowiada za prawidłowe ciśnienie krwi, dlatego jego nadmiar w diecie może powodować nadciśnienie.

Podsumowując przepis na empanadas to idealne rozwiązanie, kiedy wybieracie się na imprezę do znajomych i obiecaliście, że przyniesiecie coś do jedzenia. Nasz przepis jest w wersji na szybko z szynką i serem, ale możemy zrobić empanadas z mięsem mielonym lub w wersji z kurczakiem. Przepis na empanadas sprawdzi się idealnie na imprezach rodzinnych lub ze znajomymi. Empanadas możemy zabrać ze sobą bezproblemowo w lunchbox do pracy lub w podróż.

Wartości odżywcze empanadas

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
470.44 kcal
705.67 kcal
Białko
10.32 g
15.47 g

Węglowodany w empanadas

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
26.31 g
39.46 g
Węglowodany przyswajalne
25.19 g
37.79 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.12 g
1.67 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
36.47 g
54.71 g
Tłuszcze nasycone
7.24 g
10.86 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
28.95 g
43.42 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Cholesterol
18.86 mg
28.29 mg
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na empanadas

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6
0.07 mg
0.11 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tiamina
0.25 mg
0.38 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.29 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Niacyna
2.90 mg
4.35 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Foliany
57.50 µg (mcg)
86.25 µg (mcg)
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na empanadas

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
318.92 mg
478.38 mg
Potas
99.14 mg
148.71 mg
Wapń
102.14 mg
153.21 mg
Fosfor
90.61 mg
135.92 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Magnez
13.07 mg
19.61 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Żelazo
1.92 mg
2.89 mg
Cynk
0.70 mg
1.06 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.10 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny empanadas 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w empanadas

Lista alergenów dla empanadas przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light

Cena przygotowania empanadas

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
300 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
12.00
Za 300 ml
Mąka kukurydziana
150 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 150 g
Mąka pszenna typ 750
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Szynka z indyka
175 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.75
Za 175 g
Ser mozzarella light
125 g
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 125 g
Koszt składników
40.50
Jak oceniasz przepis na empanadas
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób