Eintopf
- Łopatka wołowa (700 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuk (250 g)
- Ogórki kiszone - 3 sztuki (200 g)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka (20 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 5 łyżek (50 g)
- Pieczarki (100 g)
Przepis na eintopf krok po kroku
Mięso pokrój w mniejsze kawałki i dopraw do smaku.
Przełóż do miski i dodaj olej, wymieszaj.
Obtocz mięso w mące i usmaż na rozgrzanej patelni.
Przełóż mięso do garnka, a na patelni podsmaż pieczarki, i drobno pokrojoną cebulkę.
Dodaj mięso i czosnek.
Całość zalej bulionem, dodaj przyprawy i duś na niewielkim ogniu.
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz
-
Gulasz węgierski
-
Boeuf strogonow
-
Zupa strogonow
-
Carbonada
-
Strogonow wołowy
-
Gulasz z wołowiny
-
Gulasz z cielęciny
-
Tradycyjny gulasz wołowy
-
Gulasz wołowy z warzywami
-
Gulasz wołowy z papryką
-
Gulasz wołowy z pieczarkami
-
Zupa gulaszowa Thermomix
-
Gulasz wołowy węgierski
-
Gulasz z kaszą gryczaną
-
Wołowina z warzywami
-
Ragout wołowe
-
Gulasz wołowy
Więcej informacji na temat eintopf
Eintopf to nic innego jak gulasz wołowy jako idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają je z całą pewnością nie tylko dorośli, ale także dzieci.
Niemiecka potrawa z wołowiną należy do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej chuda niż cielęcina.
Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Wołowina idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczna ze świeżymi ziołami. Wykorzystaj tutaj takie składniki jak: lubczyk, majeranek, cząber czy estragon. Dzięki temu nasz niemiecka potrawa będzie niezwykle smaczna, a mięso niezwykle delikatne.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na eintopf.
Oprócz mięsa postaw na charakterystyczne dla gulaszu warzywa takie jak: czerwona papryka, cebula, czosnek, cukinia czy pieczarki. To są moje propozycje dodatków, możesz też przygotować danie z boczkiem.
Im dłużej będziesz dusić mięso w wywarze pod przykryciem, tym bardziej miękkie ono się stanie. Dla mnie najlepsza w tym wszystkim jest prostota. Aromatyczne mięso w towarzystwie delikatnych warzyw w powstałym sosie własnym to smaczny posiłek dla każdego. Śmiało możesz postawić na dodatki takie jak ziemniaczane puree czy gotowana kasza.
Z mięsa wołowego możemy zrobić dużo więcej pysznych dań, nie musi to być tylko gulasz, możesz postawić na wieprzowinę duszoną w sosie.
Zatem, jak zrobić gulasz wieprzowy z papryką na obiad? Nic trudnego.
Wystarczy, że drobniej pokroisz mięso, najlepiej w kostkę. Następnie obtocz je w mące i podsmaż z warzywami.
Pozostaje duszenie mięsa z warzywami pod przykryciem. Tak przygotowany gulasz będzie idealnie komponował się np. z kaszą gruboziarnistą lub ziemniakami nawet tą najprostszą wersją, czyli z wody.
Skoro już wiesz, jak zrobić eintopf, przygotuj ten jednogarnkowy pomysł na posiłek z wołowiną dla całej rodziny. Będzie to najlepszy pomysł na obiad.
Alergeny w eintopf
Lista alergenów dla eintopf przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
W przepisie na eintopf nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze eintopf
Danie możesz podawać z ryżem lub kaszą.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.