Eintopf

Opublikowano: 13.10.2022 r., 23:24 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Niemieckie danie jednogarnkowe Eintopf
Eintopf
Eintopf wywodzi się z kuchni niemieckiej i jest bardzo podobny do polskiego gulaszu. Delikatne mięso wołowe w połączeniu z warzywami zadowoli każdego gościa.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
170 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Łopatka wołowa (700 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuk (250 g)
  • Ogórki kiszone - 3 sztuki (200 g)
  • Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka (20 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 5 łyżek (50 g)
  • Pieczarki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na eintopf krok po kroku

Mięso pokrój w mniejsze kawałki i dopraw do smaku.

Przełóż do miski i dodaj olej, wymieszaj.

Obtocz mięso w mące i usmaż na rozgrzanej patelni.

Przełóż mięso do garnka, a na patelni podsmaż pieczarki, i drobno pokrojoną cebulkę.

Dodaj mięso i czosnek.

Całość zalej bulionem, dodaj przyprawy i duś na niewielkim ogniu.

Jak oceniasz przepis na eintopf
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat eintopf

Eintopf to nic innego jak gulasz wołowy jako idealny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest niezwykle delikatne i kruche dlatego pokochają je z całą pewnością nie tylko dorośli, ale także dzieci.

Niemiecka potrawa z wołowiną należy do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej chuda niż cielęcina.

Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Wołowina idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczna ze świeżymi ziołami. Wykorzystaj tutaj takie składniki jak: lubczyk, majeranek, cząber czy estragon. Dzięki temu nasz niemiecka potrawa będzie niezwykle smaczna, a mięso niezwykle delikatne.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na eintopf.

Oprócz mięsa postaw na charakterystyczne dla gulaszu warzywa takie jak: czerwona papryka, cebula, czosnek, cukinia czy pieczarki. To są moje propozycje dodatków, możesz też przygotować danie z boczkiem.

Im dłużej będziesz dusić mięso w wywarze pod przykryciem, tym bardziej miękkie ono się stanie. Dla mnie najlepsza w tym wszystkim jest prostota. Aromatyczne mięso w towarzystwie delikatnych warzyw w powstałym sosie własnym to smaczny posiłek dla każdego. Śmiało możesz postawić na dodatki takie jak ziemniaczane puree czy gotowana kasza.

Z mięsa wołowego możemy zrobić dużo więcej pysznych dań, nie musi to być tylko gulasz, możesz postawić na wieprzowinę duszoną w sosie.

Zatem, jak zrobić gulasz wieprzowy z papryką na obiad? Nic trudnego.

Wystarczy, że drobniej pokroisz mięso, najlepiej w kostkę. Następnie obtocz je w mące i podsmaż z warzywami.

Pozostaje duszenie mięsa z warzywami pod przykryciem. Tak przygotowany gulasz będzie idealnie komponował się np. z kaszą gruboziarnistą lub ziemniakami nawet tą najprostszą wersją, czyli z wody.

Skoro już wiesz, jak zrobić eintopf, przygotuj ten jednogarnkowy pomysł na posiłek z wołowiną dla całej rodziny. Będzie to najlepszy pomysł na obiad.

Alergeny w eintopf

Lista alergenów dla eintopf przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

W przepisie na eintopf nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze eintopf

na 100g gotowej potrawy

Danie możesz podawać z ryżem lub kaszą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
85.30
170.59
Białko (g)
8.20
16.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.10
8.20
Węglowodany przyswajalne (g)
3.52
7.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.58
1.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.95
7.90
Tłuszcze nasycone (g)
1.50
2.99
Tłuszcze nienasycone (g)
2.45
4.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.88
3.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.57
1.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.08
0.16
Brak danych dla: bulion warzywny, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
20.00
40.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
24.88
49.77
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.42
2.85
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
17.36
34.72
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.18
4.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.14
28.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
252.99
505.99
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
221.79
443.57
Potas (mg)
194.44
388.89
Wapń (mg)
6.49
12.99
Fosfor (mg)
87.60
175.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.85
25.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.05
2.09
Cynk (mg)
1.54
3.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny eintopf 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania eintopf

Koszt składników
118.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wołowa
700 g
35.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
49.00
Za 700 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
250 g
1 sztuk
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Ogórki kiszone
200 g
3 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koncentrat pomidorowy
20 g
1 łyżka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mąka pszenna typ 500
50 g
5 łyżek
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Pieczarki
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Koszt składników
118.00