Dzyndzałki
- Mąka gryczana - 2 szklanki (320 g)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Mięso mielone wołowe (70 g)
- Śmietana 18% - 4 łyżki (40 g)
Przepis na dzyndzałki krok po kroku
Boczek (100 g) drobno pokrój i wymieszaj z wołowiną.
Jajko ugotuj na twardo, ostudź i zetrzyj na tarce.
Wymieszaj mięso z jajkiem, dopraw do smaku - to będzie nasz farsz.
Mąki wymieszaj, wbij jajko, dodaj odrobinę wody i zagnieć ciasto.
Rozwałkuj ciasto na stole i wytnij kółka.
Dodaj odrobinę farszu i zagnij narożniki, ugotuj pierogi w wodzie.
Pierogi podawaj z podsmażoną na oleju cebulą i resztą drobno pokrojonego boczku.
Na końcu dodaj śmietanę.
-
Pielmieni
-
Pierogi z serem
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Pierogi gruzińskie
-
Pierożki gruzińskie
-
Gruzińskie pierogi
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Pierogi z serem na słodko
-
Pierogi chinkali
-
Pierogi z ziemniakami
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Kołduny litewskie
-
Farsz na uszka
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz do pasztecików
-
Cappelletti
-
Farsz na pierogi
Więcej informacji na temat dzyndzałki
Dzyndzałki to nic innego jak domowe pierożki, które zna każdy z nas. Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami tradycyjne warmińskie danie, które w prosty sposób możesz przygotować w swoim domu.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko podstawowych składników, które zapewne masz w swoim domu, a jeśli nie to na pewno kupisz je w każdym sklepie. Wy tym przepisie użyłam mieszanki mąki pszennej i mąki gryczanej. Ta pierwsza naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. Dlatego, jeśli nie tolerujesz glutenu postaw na mąkę gryczaną.
Zatem, jak zrobić dzyndzałki?
Boczek (100 g) drobno pokrój i wymieszaj z wołowiną. Jajko ugotuj na twardo, ostudź i zetrzyj na tarce. Wymieszaj mięso z jajkiem, dopraw do smaku - to będzie nasz farsz. Mąki wymieszaj, wbij jajko, dodaj odrobinę wody i zagnieć ciasto. Rozwałkuj ciasto na stole i wytnij kółka. Dodaj odrobinę farszu i zagnij narożniki, ugotuj pierogi w wodzie. Pierogi podawaj z podsmażoną na oleju cebulą i resztą drobno pokrojonego boczku. Na końcu dodaj śmietanę.
Skoro już znasz mój przepis na dzyndzałki, koniecznie wykorzystaj mój pomysł na te tradycyjne pierogi kuchni warmińskiej i przekonaj się, jak w prosty jest mój sprawdzony przepis, a pierożki po prostu najlepsze.
Alergeny w dzyndzałki
Lista alergenów dla dzyndzałki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze dzyndzałki
Jest to tradycyjne danie kuchni warmińsko mazurskiej, więc nie polecam modyfikować przepisu. Jeśli chcesz pominąć dodatek mąki pszennej, dodaj tylko mąkę gryczaną.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.