Dzyndzałki

Opublikowano: 27.05.2023 r., 21:01 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne pierogi z Podlasia
Dzyndzałki
Tradycyjne dzyndzałki to danie podobne do wszystkim nam znanym, czyli nie innego jak pierogi.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 10 min
389 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka gryczana - 2 szklanki (320 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Mięso mielone wołowe (70 g)
  • Śmietana 18% - 4 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na dzyndzałki krok po kroku

Boczek (100 g) drobno pokrój i wymieszaj z wołowiną.

Jajko ugotuj na twardo, ostudź i zetrzyj na tarce.

Wymieszaj mięso z jajkiem, dopraw do smaku - to będzie nasz farsz.

Mąki wymieszaj, wbij jajko, dodaj odrobinę wody i zagnieć ciasto.

Rozwałkuj ciasto na stole i wytnij kółka.

Dodaj odrobinę farszu i zagnij narożniki, ugotuj pierogi w wodzie.

Pierogi podawaj z podsmażoną na oleju cebulą i resztą drobno pokrojonego boczku.

Na końcu dodaj śmietanę.

Jak oceniasz przepis na dzyndzałki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat dzyndzałki

Dzyndzałki to nic innego jak domowe pierożki, które zna każdy z nas. Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami tradycyjne warmińskie danie, które w prosty sposób możesz przygotować w swoim domu.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko podstawowych składników, które zapewne masz w swoim domu, a jeśli nie to na pewno kupisz je w każdym sklepie. Wy tym przepisie użyłam mieszanki mąki pszennej i mąki gryczanej. Ta pierwsza naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. Dlatego, jeśli nie tolerujesz glutenu postaw na mąkę gryczaną.

Zatem, jak zrobić dzyndzałki?

Boczek (100 g) drobno pokrój i wymieszaj z wołowiną. Jajko ugotuj na twardo, ostudź i zetrzyj na tarce. Wymieszaj mięso z jajkiem, dopraw do smaku - to będzie nasz farsz. Mąki wymieszaj, wbij jajko, dodaj odrobinę wody i zagnieć ciasto. Rozwałkuj ciasto na stole i wytnij kółka. Dodaj odrobinę farszu i zagnij narożniki, ugotuj pierogi w wodzie. Pierogi podawaj z podsmażoną na oleju cebulą i resztą drobno pokrojonego boczku. Na końcu dodaj śmietanę.

Skoro już znasz mój przepis na dzyndzałki, koniecznie wykorzystaj mój pomysł na te tradycyjne pierogi kuchni warmińskiej i przekonaj się, jak w prosty jest mój sprawdzony przepis, a pierożki po prostu najlepsze.

Alergeny w dzyndzałki

Lista alergenów dla dzyndzałki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze dzyndzałki

na 100g gotowej potrawy

Jest to tradycyjne danie kuchni warmińsko mazurskiej, więc nie polecam modyfikować przepisu. Jeśli chcesz pominąć dodatek mąki pszennej, dodaj tylko mąkę gryczaną.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
324.54
389.45
Białko (g)
15.36
18.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
37.79
45.35
Węglowodany przyswajalne (g)
34.79
41.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.01
3.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
13.02
15.63
Tłuszcze nasycone (g)
4.82
5.79
Tłuszcze nienasycone (g)
8.20
9.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.87
7.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.34
2.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
60.76
72.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
22.36
26.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.69
0.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.30
0.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.25
26.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.44
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.38
6.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
54.76
65.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.98
1.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
324.06
388.87
Potas (mg)
330.49
396.59
Wapń (mg)
30.14
36.17
Fosfor (mg)
228.00
273.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
88.75
106.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.88
3.46
Cynk (mg)
2.09
2.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.23
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dzyndzałki 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dzyndzałki

Koszt składników
51.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka gryczana
320 g
2 szklanki
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 320 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mięso mielone wołowe
70 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.93
Za 70 g
Śmietana 18%
40 g
4 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Koszt składników
51.20