Dzwonko z łososia

Opublikowano: 09.10.2023 r., 11:17 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dzwonko z łososia podane na talerzu wraz z dodatkami.
Dzwonko z łososia
Dzwonko z łososia to niezwykle prosty przepis na naprawdę zdrowe, a przy tym po prostu bardzo smaczne i pożywne. Idealnie sprawdza się na obiad, czy kolację.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
551 kcal
Kcal w porcji
213 g
Wielkość porcji
18
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Łosoś filet - dzwonko (270 g)
  • Sok z cytryny (15 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (50 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Sos sojowy (30 ml)
  • Olej sezamowy (15 ml)
  • Ocet balsamiczny (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na dzwonko z łososia krok po kroku

Rybę przypraw solą, pieprzem i obficie skrop sokiem z cytryny.

W miseczce zmieszaj sos sojowy, ocet i olej sezamowy. Obtocz w marynacie rybę. Odstaw na godzinę do lodówki.

Rybę obtocz w mące.

Rozgrzej olej. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na dzwonko z łososia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat dzwonka z łososia

Dzwonko z łososia to niezwykle prosty przepis na naprawdę zdrowe, a przy tym po prostu bardzo smaczne i pożywne. Idealnie sprawdza się na obiad, czy kolację.

Przepis na dzwonko z łososia to świetna opcja na wykorzystanie ryby. Jeśli jesteś początkującym kucharzem, na pewno sprawdzi się idealnie. Przepis jest krótki i nie wymaga doświadczenia kulinarnego. A więc bez względu na to od jak dawna gotujesz, na pewno sobie poradzisz. Warto po niego sięgnąć, bo pozwala w prosty sposób włączyć do swojego menu więcej ryb. A jak wiadomo, są one niezwykle ważne dla zdrowia. Zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Przez co wpływają doskonale na zdrowie układu nerwowego, krążenia, czy odpornościowego. Wciąż jednak goszczą w polskim menu zbyt rzadko. Dlaczego? Wiele osób nie lubi ich smaku, czy struktury, a także nie ma pojęcia jak zabrać się do ich przygotowania. Jeśli to również Twój problem, koniecznie sięgnij do tego przepisu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dzwonka z łososia, by powstało naprawdę smaczne danie, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. W przepisie dowiesz się jak usmażyć rybę, ale równie dobrze można ją też upiec. To najlepsze rozwiązanie, jeśli jesteś na diecie redukcyjnej lub bardzo dbasz o zdrowie. Ryba pieczona w piekarniku jest bardziej lekkostrawna. To dobra potrawa na święta. Jeśli wigilijne karpie, to raczej nie Twoja bajka, spróbuj z tą rybą. Niezwykle ważnym punktem jest też marynata do łososia. Do stworzenia marynaty możesz wykorzystać przyprawy polecane w tym przepisie, jednak możesz również sięgnąć po inne ulubione zioła. Jeśli lubisz, gdy ryba jest ostra, możesz zadbać o spory dodatek chilli, czy czarnego pieprzu. Choć może się wydawać, że marynowanie jest procesem niepotrzebnym, to właśnie ono dba o doskonały smak, czy odpowiednią miękkość i soczystość ryby, więc nie warto go pomijać. Jeśli nie przepadasz za rybami, to właśnie dobra marynata może zmienić Twoje zdanie. Im bogatsza w aromaty, tym mięso lepsze, co na pewno ucieszy Twoje kubki smakowe.

Alergeny w dzwonku z łososia

Lista alergenów dla dzwonka z łososia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy

Wartości odżywcze dzwonka z łososia

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy cennych kwasów tłuszczowych oraz białko.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(213g)
Energia (kcal)
258.78
551.19
Białko (g)
14.93
31.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(213g)
Węglowodany (g)
9.76
20.78
Węglowodany przyswajalne (g)
9.69
20.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.07
0.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Sacharoza (cukier) (g)
0.02
0.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, sos sojowy.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.30
0.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, sos sojowy.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.30
0.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, sos sojowy.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, sos sojowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(213g)
Tłuszcz (g)
17.44
37.14
Tłuszcze nasycone (g)
3.40
7.24
Tłuszcze nienasycone (g)
14.04
29.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.86
18.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.18
11.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.76
67.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(213g)
Witamina A (µg (mcg))
86.40
184.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.28
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.91
8.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.28
13.38
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
37.81
80.54
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(213g)
Sód (mg)
418.80
892.04
Potas (mg)
303.54
646.54
Wapń (mg)
22.25
47.39
Fosfor (mg)
210.86
449.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
70.44
150.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.94
2.01
Cynk (mg)
0.47
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.11
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy, sos sojowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dzwonka z łososia 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dzwonka z łososia

Koszt składników
66.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
270 g
dzwonko
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
17.55
Za 270 g
Sok z cytryny
15 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Sos sojowy
30 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Olej sezamowy
15 ml
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 ml
Ocet balsamiczny
15 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 15 ml
Koszt składników
66.00