Dziczyzna
- Sarnina (1000 g)
- Czosnek (100 g)
- Rozmaryn suszony (30 g)
- Cebula (200 g)
- Bulion wołowy (500 ml)
- Mąka ziemniaczana (30 g)
- Marchewka (180 g)
Przepis na dziczyznę krok po kroku
W mięsie zrób 10 nacięć, umieść ząbek czosnku w każdej szczelinie. Połącz ze sobą posiekany rozmaryn, czosnek w proszku i tymianek; natrzyj nimi całą pieczeń. Przykryj szczelnie i trzymaj w lodówce przez 2 godziny.
Do naczynia żaroodpornego wlej 80 ml wody. Wrzuć do środka mięso, a także obrane marchewki i cebulę. Przykryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 200 stopni przez 2,5 godziny.
Mięso i warzywa przełóż na półmisek, a wywar odcedź do osobnej miseczki.
W dużym rondlu wymieszaj bulion oraz sos powstały po pieczeniu mięsa. Połącz ze skrobią i gotuj do zgęstnięcia. Doprowadź do wrzenia.
Mięso podawaj z sosem.
-
Nalewka z dzikiej róży
-
Gulasz z dzika
-
Kiełbasa z dzika
-
Gulasz z sarny
-
Gulasz z sarniny
-
Pasztet z dzika
-
Gulasz z jelenia
-
Schab z dzika
-
Sarnina
-
Marynata do sarniny
-
Pieczeń z dzika
-
Żeberka z dzika
-
Comber z sarny
-
Udziec jagnięcy
-
Polędwica z dzika
-
Szynka z dzika
-
Gulasz z dziczyzny
-
Pasztet z sarny
-
Dziczyzna
Więcej informacji na temat dziczyzny
Dziczyzna to rodzaj mięsa, który nieczęsto gości na polskich stołach. Warto jednak to zmienić i wypróbować tego przepisu na pieczoną sarninę, która jest wyśmienita.
Przepis na dziczyznę pozwala stworzyć naprawdę wyjątkowe danie. Dowiesz się z niego jak przyrządzić to wyjątkowe mięso po angielsku. Pieczeń z sarniny wspaniale sprawdzi się na wszelkie możliwe uroczystości. Cały proces przygotowania najlepiej podzielić na dwie części. Pierwszą, a przy tym tą, która trwa najdłużej, jest marynowanie. Choć wydaje się ono zbędne, nie warto z niego rezygnować, to właśnie ono wpływa na odpowiedni smak mięsa. Do przygotowania odpowiedniej marynaty potrzeba tylko kilku składników, w tym wypadku jednak najważniejsze są proporcje. Bez nich marynata nie będzie odpowiednio oddziaływać na mięso. Dlatego dobrze jest wykorzystać tą z przepisu, gdyż jest prosta, a przy okazji naprawdę efektowna. Druga część to odpowiednia obróbka termiczna.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dziczyznę, która będzie wyjątkowa, a przy okazji naprawdę smaczna i łatwa w przyrządzeniu, to ten przepis będzie idealnym wyborem. To doskonały pomysł na mięso, które sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Choć w tym przepisie wykorzystywana jest sarnina, tak samo można również przygotować mięso z dzika. Całość pieczona w dość niskiej temperaturze przez dłuższy czas staje się niezwykle delikatna i soczysta. Sarnina nie pojawia się na stołach zbyt często ze względu na obawę przed jej odpowiednim przyrządzeniem. Warto to zmienić, gdyż jest delikatna, smaczna, a przy okazji soczysta. Jednak do jej przygotowania należy podejść od odpowiedniej strony, a ten przepis znacznie to ułatwia. To doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. To jest po prostu najlepsze. Świetnie sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków, czy kaszy. By stworzyć z niego dobrze zbilansowane danie wystarczy dodać warzyw. To idealna opcja na świąteczny obiad dla całej rodziny. Mięso zaskakuje wspaniałym aromatem, jest również wolne od antybiotyków, czy hormonów.
Alergeny w dziczyźnie
Lista alergenów dla dziczyzny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion wołowy
Wartości odżywcze dziczyzny
To danie zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(255g)
Węglowodany
(255g)
Tłuszcze
(255g)
Witaminy
(255g)
Składniki mineralne
(255g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.