Dżem z rabarbaru

Opublikowano: 30.08.2022 r., 20:10 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
dżem z rabarbaru
Dżem z rabarbaru
Domowy dżem bez dodatków konserwantów i barwników to najlepszy dodatek do posiłków na słodko. Poznaj mój prosty przepis i przygotuj domowy dżem z rabarbaru.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 45 min
258 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Rabarbar (1000 g)
  • Cukier 2 szklanki (500 g)
  • Truskawki (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na dżem z rabarbaru krok po kroku

Rabarbar i truskawki umyj i oczyść.

Pokrój w kostkę i przełóż do garnka.

Zasyp całość cukrem i wymieszaj, odstaw na godzinę.

Podgrzewaj dżem do momentu, aż cała woda nie wyparuje, a konsystencja stanie się gęsta.

Przełóż ciepły dżem do słoików i szczelnie zakręć.

Jak oceniasz przepis na dżem z rabarbaru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat dżemu z rabarbaru

Dżem to najpopularniejszy dodatek do dań na słodko, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę dżem może mieć dowolny smak, zależy, na jakie owoce się zdecydujesz. Dobry dżem wychodzi, z większości dostępnych owoców.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na dżem z rabarbaru, który przygotujesz błyskawicznie. Dżem to taki dodatek, który możesz przygotować w większej ilości, przełożyć do słoików, a w ten sposób będziesz mieć pyszne przetwory na zimę. To świetny sposób na zatrzymanie sporej ilości witamin w słoiku.

Wszystkie owoce mają niesamowite właściwości prozdrowotne, zawierają dużo witamin, a niektóre z nich są źródłem antyoksydantów.

Rabarbar to owoce o właściwościach przeciwnowotworowych, są w stanie hamować rozwój nowotworów, zapobiegać przerzutom. A wszystko to dzięki zawartości fenoli, które są odpowiedzialne za neutralizację wolnych rodników. Dodatkowo głównie truskawki mają działanie moczopędne, ponieważ w większości składają się z wody, co jest korzystne dla naszego układu moczowego oraz nerek. Te słoneczne owoce zawierają duże ilości błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami. Warto wspomnieć, że produkty te mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Co jest niezwykle ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, których dieta powinna opierać się przede wszystkim na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Nieco niżej opowiem Ci krok po kroku jak zrobić pyszny dżem z rabarbaru i ile cukru użyć, aby dżem rabarbarowy był dobry. Będzie on idealnym dodatkiem do obiadu na słodko lub deserów.

Mój sprawdzony przepis jest dosłownie błyskawiczny, a przygotujesz go tylko z trzech składników. Są to owoce i cukier, który stanowi dużą część przetworu. Pamiętajmy jednak, że nikt z nas nie spożywa całego słoika dżemu na jeden raz. Domowy dżem nie dosyć, że jest pyszny, to mamy pewność, że jest on wolny od barwników i konserwantów. Dlatego będzie idealny dla dzieci, jako naturalny dodatek do np. naleśników.

Jak zrobić dżem z rabarbaru, krok po kroku przedstawiam nieco niżej, będzie to dobry pomysł na domowe łakocie i słodki dodatek nawet do ciast.

Alergeny w dżemie z rabarbaru

Lista alergenów dla dżemu z rabarbaru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z rabarbaru

Wartości odżywcze dżemu z rabarbaru

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować dżem z większości owoców.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
129.35
258.71
Białko (g)
0.61
1.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
32.87
65.74
Węglowodany przyswajalne (g)
31.57
63.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.29
2.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.25
0.49
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.28
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.21
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
3.06
6.12
Witamina B6 (mg)
0.02
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
11.62
23.25
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.03
Ryboflawina (mg)
0.03
0.05
Niacyna (mg)
0.22
0.44
Foliany (µg (mcg))
6.94
13.88
Beta karoten (µg (mcg))
36.71
73.41

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
2.76
5.53
Potas (mg)
188.00
376.00
Wapń (mg)
52.76
105.53
Fosfor (mg)
11.06
22.12
Magnez (mg)
8.59
17.18
Żelazo (mg)
0.19
0.38
Cynk (mg)
0.08
0.16
Miedź (mg)
0.02
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z rabarbaru 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu z rabarbaru

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rabarbar
1000 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 1000 g
Cukier
500 g
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Truskawki
200 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Koszt składników
22.50