Dżem z pigwowca
Przepis na dżem z pigwowca krok po kroku
Owoce umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
Wrzuć do garnka, zalej niewielką ilością wody i zagotuj. Podgrzewaj, aż lekko zmiękną.
Owoce przetrzyj przez sito, dodaj cukier i ponownie podgrzewaj, aż dżem zgęstnie. Podgrzewania dżem należy cały czas mieszać.
Gorący dżem przekładaj do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć.
-
Dżem z dyni
-
Dżem truskawkowy
-
Dżem z aronii
-
Dżem z czarnej porzeczki
-
Dżem z pigwy
-
Dżem z czereśni
-
Dżem z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Dżem z cukinii
-
Dżem z agrestu
-
Dżem z czerwonych porzeczek
-
Dżem z gruszek
-
Dżem z borówek amerykańskich
-
Rogaliki z dżemem
-
Dżem z brzoskwiń
-
Dżem z malin
-
Dżem z jagód
-
Dżem jabłkowy
-
Dżemy
Więcej informacji na temat dżemu z pigwowca
Pigwowiec japońskie, czyli Chaenomele japonica, to roślina, która pełni zarówno funkcje dekoracyjne, jak i również odżywcze i lecznicze. Jej zielonożółte owoce przypominają wyglądem owoce pigwy lub jabłka. Są jadalne, jednak ze względu na bardzo twardy miąższ oraz cierpki smak, raczej nie nadają się do jedzenia na surowo. Jednak owocowe przetwory, na przykład dżem z pigwowca to świetnie sposoby na to jak włączyć pigwowca do diety i cieszyć się zarówno jego smakiem, jak i właściwościami zdrowotnymi. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dżem z pigwowca, aby był naprawdę najlepszy i dobry jako dodatek do wielu dań koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz pomysł na pyszny przepis. Na pewno będzie dla Ciebie inspiracją i wskazówką. Dżem z owoców pigwowca świetnie sprawdzi się jako domowe przetwory, jest bardzo smaczny, łatwy w przygotowaniu i można wykorzystywać go na wiele sposobów. Sezon na pigwowca trwa dość krótko, dlatego warto w ten sposób korzystać z nich również poza sezonem. Składniki niezbędne do tego, aby przygotować dżem z pigwowca to wyłącznie świeże owoce oraz cukier. Możesz też przygotować przepis na dżem z pigwowca bez dodatku cukru, zastępując go ksylitolem. Ma on podobny, słodki smak i właściwości konserwujące, a przy tym ma zdecydowanie mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny. Będzie to zdecydowanie korzystniejsze dla zdrowia niż dodatek cukru. Jeśli szukasz pomysłu na przepis na dżem z pigwowca, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis, z którego pomocą przygotujesz go w prosty i szybki sposób, tak aby był naprawdę najlepszy.
Alergeny w dżemie z pigwowca
Lista alergenów dla dżemu z pigwowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z pigwowca
Wartości odżywcze dżemu z pigwowca
Zamiast cukru warto wykorzystać ksylitol, aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.