Dżem z nektarynek

Opublikowano: 12.03.2022 r., 13:45 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dżem z nektarynek w słoiku
Dżem z nektarynek
Dżem z nektarynek idealnie sprawdzi się na zimę do herbaty, ciasta lub kanapek. Jest pyszna w smaku i niezwykle aromatyczna. Spróbuj koniecznie, a zagości u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 90 min
Gotowanie i Pasteryzacja 60 min
270 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Nektarynki (2500 g)
  • Cukier (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
laska wanilii
Sprzęt kuchenny
garnek, słoiki, miska

Przepis na dżem z nektarynek krok po kroku

Nektarynki kroimy na pół oraz usuwamy z nich pestki. Następnie rozdrabniamy je na mniejsze kawałki.

Owoce zasypujemy cukrem. Dodajemy wanilię. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3 godziny.

Konfiturę gotujemy dwukrotnie. Pierwszego dnia na małym ogniu trzymamy ją około 1,5 godziny. Raz na jakiś czas mieszamy zawartość garnka. Następnie odstawiamy ją do wystudzenia.

Drugiego dnia gotujemy ją dodatkowo przez 1 godzinę. Gorącą konfiturę umieszczamy w wyparzonych i suchych słoikach.

Słoiki pasteryzujemy około 15 minut.

Jak oceniasz przepis na dżem z nektarynek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat dżemu z nektarynek

Pyszny dżem z nektarynek to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi na zimę do herbaty, ciasta lub kanapek. Poczęstunek na bazie nektarynek jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza słodka i smaczna przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Dżem możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Idealnie sprawdzi się również w menu dla dzieci.

Jak zrobić dżem z nektarynek? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku nektarynki kroimy na pół oraz usuwamy z nich pestki. Następnie rozdrabniamy je na mniejsze kawałki. Owoce zasypujemy cukrem. Dodajemy wanilię. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3 godziny. Konfiturę gotujemy dwukrotnie. Pierwszego dnia na małym ogniu trzymamy ją około 1,5 godziny. Raz na jakiś czas mieszamy zawartość garnka. Następnie odstawiamy ją do wystudzenia. Drugiego dnia gotujemy ją dodatkowo przez 1 godzinę. Gorącą konfiturę umieszczamy w wyparzonych i suchych słoikach. Słoiki pasteryzujemy około 15 minut.

Sprawdzony przepis na dżem z nektarynek nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z nektarynek, które posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Owoce kojarzą się nam przede wszystkim z latem, mają gładką skórkę, dużą zawartość wody w składzie oraz długi termin przydatności do spożycia. Są bogate w witaminę C, która wpływa korzystanie na odporność oraz antyoksydanty odpowiadające za usuwanie wolnych rodników. Ponadto posiadają duże ilości witaminy A, E, K i witaminy z grupy B. Zalecane są one głównie dla osób z anemią oraz kobietom w ciąży – wpływają korzystnie na układ krwionośny.

Dżem z nektarynek z dodatkiem wanilii do słoików odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Możemy go również przygotować bez cukru lub z jego zamiennikiem. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczny dżem na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w dżemie z nektarynek

Lista alergenów dla dżemu z nektarynek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z nektarynek

Wartości odżywcze dżemu z nektarynek

na 100g gotowej potrawy

Dżem posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać go okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
90.17
270.52
Białko (g)
0.91
2.74
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
21.65
64.96
Węglowodany przyswajalne (g)
20.36
61.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.29
3.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
0.29
0.86
Tłuszcze nasycone (g)
0.29
0.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
18.10
54.31
Witamina B6 (mg)
0.03
0.08
Witamina C (mg)
2.50
7.50
Tiamina (mg)
0.03
0.08
Ryboflawina (mg)
0.03
0.09
Niacyna (mg)
0.97
2.90
Foliany (µg (mcg))
5.17
15.52
Beta karoten (µg (mcg))
171.55
514.66

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
11.34
34.03
Potas (mg)
113.21
339.62
Wapń (mg)
1.86
5.59
Fosfor (mg)
22.41
67.24
Magnez (mg)
7.59
22.76
Żelazo (mg)
0.27
0.80
Cynk (mg)
0.18
0.55
Miedź (mg)
0.07
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z nektarynek 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu z nektarynek

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Nektarynki
2500 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 5
40.00
Za 2500 g
Cukier
400 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Koszt składników
42.50