Dżem z mandarynek

Opublikowano: 30.12.2021 r., 15:23 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mandarynkowy dżem w słoiku
Dżem z mandarynek
Gdy sezon na mandarynki w pełni wykorzystaj to i przygotuj przetwory z jesiennych owoców. To świetny pomysł na zachowanie dużej dawki witamin na zimę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
298 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Mandarynka (1000 g)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, małe słoiczki

Przepis na dżem z mandarynek krok po kroku

Mandarynki obierz ze skóry i dokładnie oczyść z białych błonek.

Wrzuć owoce do garnka i zacznij podgrzewać.

Dodaj cukier, cały czas mieszaj i gotuj na niewielkim ogniu przez około 40 minut.

Przełóż gorący dżem do wcześniej wyparzonych słoiczków.

Jak oceniasz przepis na dżem z mandarynek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat dżemu z mandarynek

Dżem to najpopularniejszy dodatek do dań na słodko, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę dżem może mieć dowolny smak, zależy, na jakie owoce się zdecydujesz. Dobry dżem wychodzi, także z pomarańczy.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na dżem z mandarynek, który przygotujesz błyskawicznie. Dżem to taki dodatek, który możesz przygotować w większej ilości, przełożyć do słoików, a w ten sposób będziesz mieć pyszne przetwory na zimę. To świetny sposób na zatrzymanie sporej ilości witamin w słoiku.

Wszystkie owoce mają niesamowite właściwości prozdrowotne, zawierają dużo witamin, a niektóre z nich są źródłem antyoksydantów.

Mandarynki to owoce o właściwościach przeciwnowotworowych, są w stanie hamować rozwój nowotworów, zapobiegać przerzutom. A wszystko to dzięki zawartości fenoli, które są odpowiedzialne za neutralizację wolnych rodników. Dodatkowo mandarynki mają działanie moczopędne, ponieważ w większości składają się z wody, co jest korzystne dla naszego układu moczowego oraz nerek. Te słoneczne owoce zawierają duże ilości błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami. Warto wspomnieć, że mandarynki mają niski indeks glikemicznym i są niskokaloryczne. Co jest niezwykle ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, których dieta powinna opierać się przede wszystkim na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Nieco niżej opowiem Ci krok po kroku jak zrobić dobry dżem z mandarynek,

który będzie idealnym dodatkiem do obiadu na słodko lub deserów.

Mój sprawdzony przepis jest dosłownie błyskawiczny, a przygotujesz go tylko z dwóch składników. Są to owoce i cukier, który stanowi dużą część przetworu. Pamiętajmy jednak, że nikt z nas nie spożywa całego słoika dżemu na jeden raz. Domowy dżem nie dosyć, że jest pyszny, to mamy pewność, że jest on wolny od barwników i konserwantów. Dlatego będzie idealny dla dzieci, jako naturalny dodatek do np. naleśników.

Jak zrobić dżem z mandarynek, krok po kroku przedstawiam nieco niżej, będzie to dobry pomysł na domowe łakocie i słodki dodatek.

Alergeny w dżemie z mandarynek

Lista alergenów dla dżemu z mandarynek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z mandarynek

Wartości odżywcze dżemu z mandarynek

na 100g gotowej potrawy

Mandarynki dokładnie obierz z białych błonek, one nadają gorzkiego posmaku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
119.40
298.50
Białko (g)
0.65
1.62
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
30.56
76.40
Węglowodany przyswajalne (g)
29.12
72.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.44
3.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.31
0.78
Tłuszcze nasycone (g)
0.21
0.52
Tłuszcze nienasycone (g)
0.10
0.26
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
27.20
68.00
Witamina B6 (mg)
0.06
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
21.36
53.40
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.16
0.40
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Ryboflawina (mg)
0.04
0.09
Niacyna (mg)
0.30
0.76
Foliany (µg (mcg))
12.80
32.00
Beta karoten (µg (mcg))
124.00
310.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
1.80
4.50
Potas (mg)
133.20
333.00
Wapń (mg)
29.80
74.50
Fosfor (mg)
16.00
40.00
Magnez (mg)
9.60
24.00
Żelazo (mg)
0.13
0.33
Cynk (mg)
0.06
0.15
Miedź (mg)
0.03
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z mandarynek 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu z mandarynek

Koszt składników
12.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mandarynka
1000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 1000 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Koszt składników
12.50