Dżem jabłkowy
- Jabłko (3000 g)
- Sok z cytryny - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na dżem z jabłek krok po kroku
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
Skrop sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Wrzuć na patelnię, podlej wodą (ok. 1 szklanki) i podsmażaj. Gotuj ok. 10-15 min od zagotowania, co chwila mieszając.
Odstaw bez przykrycia aby woda odparowała.
Przełóż do słoików, szczelnie zakręć i pasteryzuj ok. 15 minut w 90 stopniach.
-
Dżem z dyni
-
Dżem truskawkowy
-
Dżem z aronii
-
Dżem z czarnej porzeczki
-
Dżem z pigwy
-
Dżem z czereśni
-
Dżem z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Dżem z cukinii
-
Dżem z agrestu
-
Dżem z czerwonych porzeczek
-
Dżem z gruszek
-
Dżem z borówek amerykańskich
-
Rogaliki z dżemem
-
Dżem z brzoskwiń
-
Dżem z malin
-
Dżem z jagód
-
Dżem z winogron
-
Dżemy
Więcej informacji na temat dżemu z jabłek
Dżem jabłkowy to świetny pomysł na przetwory domowe na zimę. Choć świeże jabłka w sklepach dostępne są przez cały rok, nie wszystkie odmiany możemy znaleźć o każdej porze roku. Dlatego warto wiedzieć jak zrobić dżem z jabłek, na przykład z antonówek do słoików, i móc cieszyć się jego smakiem przez długi czas, zarówno podczas zimnych, deszczowych wieczorów, jak również upalnych, letnich dni. Koniecznie wypróbuj nasz domowy przepis na dżem z jabłek, który przygotujesz szybko i łatwo, a efekty zadowolą każdego. Przetwory to świetny sposób na to, aby cieszyć się smakiem owoców poza sezonem, kiedy znikną ze sklepów i straganów. Pewnie zastanawiasz się teraz jaki jest najlepszy domowy przepis na dżem jabłkowy, dzięki któremu będzie miał on odpowiedni smak i konsystencję. Do dżemu i wszelkiego rodzaju konfitur najlepiej sprawdzą się dojrzałe owoce. W zależności od Twoich preferencji smakowych możesz przygotować dżem z samych jabłek, lub z dodatkiem cukru. Cukier najczęściej dodaje się, aby nieco przełamać kwaskowatość tych kwaśnych odmian jabłek. Standardowo przyjmuje się, że ilość cukru powinna być o połowę mniejsza od ilości jabłek - jeśli przygotowujesz dżem z kilograma tych owoców, powinnaś/eś dodać 500 g cukru. Jednak w praktyce ilość cukru zawsze należy uzależnić od indywidualnych preferencji smakowych. Koniecznie trzeba też pamiętać, że cukier jest bardzo kaloryczny i znacząco zwiększa indeks glikemiczny potraw, do których go dodajemy. Dlatego warto rozważyć zastąpienie go ksylitolem, który ma o połowę mniejszą kaloryczność oraz zerowy indeks glikemiczny. W zależności od tego jaką konsystencję chcesz uzyskać możesz przygotować dżem jabłkowy bez żelfixu, jak również z jego dodatkiem - będzie wtedy bardziej gęsty, sztywny i zwarty. Ważna jest też odpowiedź na pytanie jak długo gotować dżem z jabłek . Im dłuższy czas gotowania tym bardziej miękkie i rozpadnięte staną się owoce więc wszystko zależy od tego, jaką konsystencję chcesz uzyskać. Jabłka to bardzo wartościowe owoce. Są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego oraz związków o działaniu przeciwzapalnym. Dżem z jałek możesz wykorzystać jako dodatek do owsianek, naleśników, placuszków i omletów na słodko. Świetnie sprawdzi się również do ciast, nadając im lekkiego, kwaskowatego posmaku.
Alergeny w dżemie z jabłek
Lista alergenów dla dżemu z jabłek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z jabłek
Wartości odżywcze dżemu z jabłek
Dzięki braku dodanego cukru, dżem jabłkowy z tego przepisu jest mniej kaloryczny i ma niższy indeks glikemiczny niż tradycyjne dżemy.
Energia i białka
(1000g)
Węglowodany
(1000g)
Tłuszcze
(1000g)
Witaminy
(1000g)
Składniki mineralne
(1000g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.