Dżem jabłkowy

Opublikowano: 19.06.2021 r., 13:07 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
słoik z domowym dżemem jabłkowym
Dżem jabłkowy
Dżem jabłkowy to świetny pomysł na przetwory domowe na zimę. Idealnie pasuje do owsianek, kanapek, placuszków i omletów na słodko.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
566 kcal
Kcal w porcji
1000 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 30 porcji
  • Jabłko (3000 g)
  • Sok z cytryny - 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Przepis na dżem z jabłek krok po kroku

Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.

Skrop sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.

Wrzuć na patelnię, podlej wodą (ok. 1 szklanki) i podsmażaj. Gotuj ok. 10-15 min od zagotowania, co chwila mieszając.

Odstaw bez przykrycia aby woda odparowała.

Przełóż do słoików, szczelnie zakręć i pasteryzuj ok. 15 minut w 90 stopniach.

Jak oceniasz przepis na dżem z jabłek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat dżemu z jabłek

Dżem jabłkowy to świetny pomysł na przetwory domowe na zimę. Choć świeże jabłka w sklepach dostępne są przez cały rok, nie wszystkie odmiany możemy znaleźć o każdej porze roku. Dlatego warto wiedzieć jak zrobić dżem z jabłek, na przykład z antonówek do słoików, i móc cieszyć się jego smakiem przez długi czas, zarówno podczas zimnych, deszczowych wieczorów, jak również upalnych, letnich dni. Koniecznie wypróbuj nasz domowy przepis na dżem z jabłek, który przygotujesz szybko i łatwo, a efekty zadowolą każdego. Przetwory to świetny sposób na to, aby cieszyć się smakiem owoców poza sezonem, kiedy znikną ze sklepów i straganów. Pewnie zastanawiasz się teraz jaki jest najlepszy domowy przepis na dżem jabłkowy, dzięki któremu będzie miał on odpowiedni smak i konsystencję. Do dżemu i wszelkiego rodzaju konfitur najlepiej sprawdzą się dojrzałe owoce. W zależności od Twoich preferencji smakowych możesz przygotować dżem z samych jabłek, lub z dodatkiem cukru. Cukier najczęściej dodaje się, aby nieco przełamać kwaskowatość tych kwaśnych odmian jabłek. Standardowo przyjmuje się, że ilość cukru powinna być o połowę mniejsza od ilości jabłek - jeśli przygotowujesz dżem z kilograma tych owoców, powinnaś/eś dodać 500 g cukru. Jednak w praktyce ilość cukru zawsze należy uzależnić od indywidualnych preferencji smakowych. Koniecznie trzeba też pamiętać, że cukier jest bardzo kaloryczny i znacząco zwiększa indeks glikemiczny potraw, do których go dodajemy. Dlatego warto rozważyć zastąpienie go ksylitolem, który ma o połowę mniejszą kaloryczność oraz zerowy indeks glikemiczny. W zależności od tego jaką konsystencję chcesz uzyskać możesz przygotować dżem jabłkowy bez żelfixu, jak również z jego dodatkiem - będzie wtedy bardziej gęsty, sztywny i zwarty. Ważna jest też odpowiedź na pytanie jak długo gotować dżem z jabłek . Im dłuższy czas gotowania tym bardziej miękkie i rozpadnięte staną się owoce więc wszystko zależy od tego, jaką konsystencję chcesz uzyskać. Jabłka to bardzo wartościowe owoce. Są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego oraz związków o działaniu przeciwzapalnym. Dżem z jałek możesz wykorzystać jako dodatek do owsianek, naleśników, placuszków i omletów na słodko. Świetnie sprawdzi się również do ciast, nadając im lekkiego, kwaskowatego posmaku.

Alergeny w dżemie z jabłek

Lista alergenów dla dżemu z jabłek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z jabłek

Wartości odżywcze dżemu z jabłek

na 100g gotowej potrawy

Dzięki braku dodanego cukru, dżem jabłkowy z tego przepisu jest mniej kaloryczny i ma niższy indeks glikemiczny niż tradycyjne dżemy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Energia (kcal)
56.65
566.53
Białko (g)
0.28
2.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Węglowodany (g)
13.53
135.34
Węglowodany przyswajalne (g)
11.15
111.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.38
23.79
Sacharoza (cukier) (g)
2.05
20.54
Glukoza (g)
1.86
18.61
Fruktoza (g)
6.05
60.50
Skrobia (g)
0.05
0.50
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Tłuszcz (g)
0.15
1.51
Tłuszcze nasycone (g)
0.15
1.51
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Witamina A (µg (mcg))
2.97
29.70
Witamina B6 (mg)
0.05
0.50
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.18
1.78
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.20
Ryboflawina (mg)
0.03
0.30
Niacyna (mg)
0.09
0.90
Foliany (µg (mcg))
3.17
31.68
Beta karoten (µg (mcg))
24.76
247.62

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Sód (mg)
1.99
19.90
Potas (mg)
100.03
1000.30
Wapń (mg)
6.00
60.00
Fosfor (mg)
9.98
99.80
Magnez (mg)
5.01
50.10
Żelazo (mg)
0.13
1.30
Cynk (mg)
0.04
0.40
Miedź (mg)
0.03
0.30
Mangan (mg)
0.04
0.40
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z jabłek 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu z jabłek

Koszt składników
10.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
3000 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 17
8.33
Za 3000 g
Sok z cytryny
30 ml
3 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Koszt składników
10.50