Dżem z gruszek z żelfixem

Opublikowano: 22.10.2021 r., 17:11 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słoiki z dżemem gruszkowym
Dżem z gruszek z żelfixem
Dżem z gruszek z żelfixem to świetna opcja dla wszystkich osób, które nie przepadają za sklepowymi przetworami, a kochają słodkie powidła. Jest prosty, a bardzo pyszny.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 40 min
192 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
91
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Gruszka (1000 g)
  • Sok cytrynowy (50 ml)
  • Cukier (350 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, żelfix
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, słoiki

Przepis na dżem z gruszek z żelfixem krok po kroku

Gruszki dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Gruszki podgrzej w rondelku z dodatkiem 1/4 wody.

Całość duś przez 20 minut, a następnie dodaj cukier, żelfix i cynamon.

Wlej sok z cytryn.

Smaż całość kolejne 20 minut, następnie przełóż do wyparzonych słoików.

Jak oceniasz przepis na dżem z gruszek z żelfixem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób

Więcej informacji na temat dżemu z gruszek z żelfixem

Dżem z gruszek z żelfixem to świetna opcja na pyszny i łatwy domowy przetwór, który zaskakuje wspaniałym smakiem i idealną konsystencją. To idealna alternatywa dla sklepowych produktów, gdyż zawiera znacznie mniej cukru. W dodatku jest wolny od zbędnych dodatków do żywności, które w nadmiarze mogą uczulać.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dżem z gruszek z żelfixem, który będzie niezwykle pyszny, a przy tym bardzo łatwy do odtworzenia w domu, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Co więcej całość przygotujesz spokojnie w domowym zaciszu, bez konieczności używania skomplikowanego sprzętu czy technik. Dżem jest bardzo gęsty, ale również kremowy i aksamitny. Ma wspaniałą konsystencję, która zwykle nie jest proponowana w gotowych, sklepowych produktach.

Przepis na dżem z gruszek z żelfixem jest niezwykle nieskomplikowany, dlatego spokojnie sprawdzi się dla wszystkich osób, które chciałyby sprawdzić swoich sił w tworzeniu przetworów po raz pierwszy. To również idealna propozycja dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Dzięki starciu gruszek całość zabiera naprawdę niewiele czasu. Brak konserwantów czy wzmacniaczy smaków sprawia, że to dobra opcja dla wszystkich osób, które dbają o zdrowe, zbilansowane menu. Własnoręcznie wykonany dżem zawiera znacznie więcej witamin i będzie również lepszym wyborem dla najmłodszych. Ten domowy ma również mniejszy dodatek cukru, co działa zdecydowanie na jego plus. Jednak osoby z cukrzycą i insulinoopornością mogą zamienić połowę dodawanego cukru na słodzik, dzięki czemu będzie miał mniej kalorii i nie będzie podnosił stężenia glukozy w krwi tak szybko. To dobra opcja również dla osób na diecie redukcyjnej.

Ten przetwór wspaniale sprawdzi się do słoików na zimę. By przetrwał jak najdłużej najlepiej robić go z jak najświeższych owoców, zwłaszcza sezonowych. Dlatego idealny czas na ten dżem to końcówka lata i jesień. Przetwory z gruszkami wspaniale sprawdzą się do naleśników, na kanapki, czy jako dodatek do wypieków. Robi się go z cynamonem, dzięki temu jest naprawdę pyszny i nie za słodki. To dobry wybór dla miłośników słodyczy.

Alergeny w dżemie z gruszek z żelfixem

Lista alergenów dla dżemu z gruszek z żelfixem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z gruszek z żelfixem

Wartości odżywcze dżemu z gruszek z żelfixem

na 100g gotowej potrawy

Ten zdrowy dżem jest lepszą opcją niż sklepowe produkty, jednak wciąż zawiera sporo cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
137.75
192.85
Białko (g)
0.27
0.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
36.00
50.41
Węglowodany przyswajalne (g)
33.78
47.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.23
3.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
0.22
0.31
Tłuszcze nasycone (g)
0.10
0.14
Tłuszcze nienasycone (g)
0.12
0.17
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
0.71
1.00
Witamina B6 (mg)
0.02
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.45
6.24
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.01
Ryboflawina (mg)
0.03
0.04
Niacyna (mg)
0.12
0.16
Foliany (µg (mcg))
5.71
8.00
Beta karoten (µg (mcg))
10.04
14.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
1.00
1.40
Potas (mg)
87.04
121.85
Wapń (mg)
6.89
9.65
Fosfor (mg)
8.86
12.40
Magnez (mg)
5.21
7.30
Żelazo (mg)
0.14
0.20
Cynk (mg)
0.08
0.11
Miedź (mg)
0.06
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z gruszek z żelfixem 91
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu z gruszek z żelfixem

Koszt składników
12.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gruszka
1000 g
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
6.67
Za 1000 g
Sok cytrynowy
50 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.50
Za 50 ml
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Koszt składników
12.70