Dżem z dyni i jabłek
- Dynia - miąższ bez skóry i nasion (2000 g)
- Jabłko - bez skórki i gniazd nasiennych (2000 g)
- Cukier (1000 g)
- Cukier waniliowy (15 g)
- Galaretka - pomarańczowa, 1 opakowanie (77 g)
Przepis na dżem z dyni i jabłek krok po kroku
Dynię oczyść ze skóry i włókien z nasionami. Miąższ pokrój w małą kostkę i umieść w garnku.
Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój miąższ w kostkę i umieść w drugim, większym garnku.
Do każdego garnka wlej odrobinę wody i gotuj aż jabłka i dynie się rozpadną.
Ugotowaną dynię przełóż do ugotowanych jabłek. Dokładnie wymieszaj.
Wsyp cukier, cukier waniliowy oraz proszek galaretki.
Smaż razem, aż dżem zgęstnieje.
Gotowy dżem rozłóż do czystych, wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręć.
W szerokim garnku ułóż ściereczkę. Ustaw na niej słoiczki. Wlej wodę do połowy wysokości słoików. Gotuj przez 20 minut.
Zapasteryzowany dżem zostaw do ostygnięcia.
-
Dżem z dyni
-
Dżem truskawkowy
-
Dżem z aronii
-
Dżem z czarnej porzeczki
-
Dżem z pigwy
-
Dżem z czereśni
-
Dżem z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Dżem z cukinii
-
Dżem z agrestu
-
Dżem z czerwonych porzeczek
-
Dżem z gruszek
-
Dżem z borówek amerykańskich
-
Rogaliki z dżemem
-
Dżem z brzoskwiń
-
Dżem z malin
-
Dżem z jagód
-
Dżem jabłkowy
-
Dżemy
Więcej informacji na temat dżemu z dyni i jabłek
Domowy dżem z dyni i jabłek to pyszny dodatek do pieczywa. Świetnie sprawdzi się również do ciast lub innych deserów. Koniecznie wykonajcie ten prosty przepis na zimę.
Ten tradycyjny przepis na dżem z dyni i jabłek jest bardzo prosty w wykonaniu. W kilka chwil wykonasz go samodzielnie, więc nie czekaj ani chwili dłużej.
Dynię oczyść ze skóry i włókien z nasionami. Miąższ pokrój w małą kostkę i umieść w garnku. Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój miąższ w kostkę i umieść w drugim, większym garnku. Do każdego garnka wlej odrobinę wody i gotuj aż jabłka i dynie się rozpadną. Ugotowaną dynię przełóż do ugotowanych jabłek. Dokładnie wymieszaj. Wsyp cukier, cukier waniliowy oraz proszek galaretki. Smaż razem, aż dżem zgęstnieje. Gotowy dżem rozłóż do słoików, wcześniej umytych i wyparzonych. Dokładnie zakręć. Pasteryzuj przez 20 minut. W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić dżem z dyni i jabłek. Ten smaczny dżem na pewno Ci zasmakuje. Jeśli martwi Cię, ile cukru dodane jest w przepisie, to dowolnie tę ilość możesz sobie zmieniać dostosowując smak dżemu pod swoje preferencje. Chociaż wiele osób się zgodzi, że dobry w smaku dżem, to słodki dżem.
Dynia to warzywo najbardziej popularne w okresie jesiennym. W tym też czasie kończy się jej proces dojrzewania. To jednoroczna roślina, która obejmuje około 20 różnych gatunków. Występują dynie o różnych kształtach i kolorach, przeznaczone do spożycia lub z funkcją ozdobną. Do tych pierwszych zaliczamy dynię olbrzymią (która może osiągnąć masę do 200 kg), dynię piżmową oraz dynię zwyczajną. Wskazuje się, że dynie ozdobne również można spożywać, ale są one mniejsze i mają niewiele miąższu, który w większości przypadków jest niesmaczny.
Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo. Między innymi aż 340 mg potasu czy 21 mg wapnia. Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Alergeny w dżemie z dyni i jabłek
Lista alergenów dla dżemu z dyni i jabłek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z dyni i jabłek
Wartości odżywcze dżemu z dyni i jabłek
Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.