Dżem z derenia

Opublikowano: 26.04.2023 r., 10:01 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy dżem z derenia
Dżem z derenia
Poznaj przepis na pyszny, domowy dżem z derenia z dodatkiem jabłek.
Przygotowanie 40 min
25 kcal
Kcal w porcji
25 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 100 porcji
  • Owoc derenia (1000 g)
  • Jabłko (1000 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (1000 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, słoiki, sitko

Przepis na dżem z derenia krok po kroku

Owoce derenia umyj , wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj na niewielkim ogniu, aż zmiękną i przetrzyj przez sitko.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasiennie i pokrój w plastry. Podgrzewaj w garnku, aż zmiękną.

Do jabłek dodaj przetarte owoce z derenia i ksylitol.

Gotuj ok. 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając i usuwając pianę, aż dżem zgęstnieje.

Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj.

Jak oceniasz przepis na dżem z derenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat dżemu z derenia

Dereń jadalny to roślina o wielu właściwościach prozdrowotnych, które znane i doceniane są od wielu pokoleń. To popularny owoc wykorzystywany w medycynie naturalnej. Zawiera spore ilości witamin A i C, które mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, dodatkowo dostarcza potasu, wapnia, żelaza, cynku, czy miedzi. Jest również źródłem innych substancji o wysokiej aktywności biologicznej m.in. flawonoidów, kwasów organicznych, czy karotenoidów. Jak wykorzystać owoce derenia w swojej diecie? Możesz przygotować pyszny, domowy dżem z derenia z dodatkiem jabłek. Idealnie sprawdzi się jako przetwory do słoików na zimę, które możesz wykorzystywać w swojej kuchni przez cały rok. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dżem z derenia, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz pomysł na pyszne, domowe przetwory. Jest to bardzo prosty przepis, dlatego z pewnością poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Składniki niezbędne do tego, aby powstał smaczny dżem to owoce z derenia jadalnego, jabłka, woda oraz cukier lub ksylitol. Polecamy w szczególności ksylitol, który ma niższy indeks glikemiczny i kaloryczność. Wystarczy, że ugotowane, miękkie owoce derenia przetrzesz przez sitko, połączysz z miękkimi, podprażonymi jabłkami i słodzidłem. To wszystko! Tak przygotowany dżem możesz przechowywać w słoikach przez wiele miesięcy i cieszyć się jego smakiem niezależnie od pory roku. Dżem z owoców derenia jest dobry na wiele okazji i sprawdzi się jako dodatek do różnych dań. Najczęściej dodawany jest do dań na słodko na przykład owsianek, naleśników, pancakesów, ale jeśli lubisz nieoczywiste połączenia smakowe, możesz też dodawać go do dań wytrawnych. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać przepis na dżem z derenia, na pewno zostanie z Tobą na dłużej i posmakuje wszystkim domownikom, zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Alergeny w dżemie z derenia

Lista alergenów dla dżemu z derenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z derenia

Wartości odżywcze dżemu z derenia

na 100g gotowej potrawy

Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru dżem ma niższą kaloryczność i indeks glikemiczny.

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(25g)
Węglowodany przyswajalne (g)
37.07
9.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(25g)
Tłuszcze nasycone (g)
0.05
0.01
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z derenia 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu z derenia

Koszt składników
127.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Owoc derenia
1000 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 10
80.00
Za 1000 g
Jabłko
1000 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
1000 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
44.00
Za 1000 g
Koszt składników
127.00