Dżem z derenia
- Owoc derenia (1000 g)
- Jabłko (1000 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (1000 g)
Przepis na dżem z derenia krok po kroku
Owoce derenia umyj , wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj na niewielkim ogniu, aż zmiękną i przetrzyj przez sitko.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasiennie i pokrój w plastry. Podgrzewaj w garnku, aż zmiękną.
Do jabłek dodaj przetarte owoce z derenia i ksylitol.
Gotuj ok. 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając i usuwając pianę, aż dżem zgęstnieje.
Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj.
-
Dżem z dyni
-
Dżem truskawkowy
-
Dżem z aronii
-
Dżem z czarnej porzeczki
-
Dżem z pigwy
-
Dżem z czereśni
-
Dżem z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Dżem z cukinii
-
Dżem z agrestu
-
Dżem z czerwonych porzeczek
-
Dżem z gruszek
-
Dżem z borówek amerykańskich
-
Rogaliki z dżemem
-
Dżem z brzoskwiń
-
Dżem z malin
-
Dżem z jagód
-
Dżem jabłkowy
-
Dżemy
Więcej informacji na temat dżemu z derenia
Dereń jadalny to roślina o wielu właściwościach prozdrowotnych, które znane i doceniane są od wielu pokoleń. To popularny owoc wykorzystywany w medycynie naturalnej. Zawiera spore ilości witamin A i C, które mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, dodatkowo dostarcza potasu, wapnia, żelaza, cynku, czy miedzi. Jest również źródłem innych substancji o wysokiej aktywności biologicznej m.in. flawonoidów, kwasów organicznych, czy karotenoidów. Jak wykorzystać owoce derenia w swojej diecie? Możesz przygotować pyszny, domowy dżem z derenia z dodatkiem jabłek. Idealnie sprawdzi się jako przetwory do słoików na zimę, które możesz wykorzystywać w swojej kuchni przez cały rok. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dżem z derenia, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz pomysł na pyszne, domowe przetwory. Jest to bardzo prosty przepis, dlatego z pewnością poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Składniki niezbędne do tego, aby powstał smaczny dżem to owoce z derenia jadalnego, jabłka, woda oraz cukier lub ksylitol. Polecamy w szczególności ksylitol, który ma niższy indeks glikemiczny i kaloryczność. Wystarczy, że ugotowane, miękkie owoce derenia przetrzesz przez sitko, połączysz z miękkimi, podprażonymi jabłkami i słodzidłem. To wszystko! Tak przygotowany dżem możesz przechowywać w słoikach przez wiele miesięcy i cieszyć się jego smakiem niezależnie od pory roku. Dżem z owoców derenia jest dobry na wiele okazji i sprawdzi się jako dodatek do różnych dań. Najczęściej dodawany jest do dań na słodko na przykład owsianek, naleśników, pancakesów, ale jeśli lubisz nieoczywiste połączenia smakowe, możesz też dodawać go do dań wytrawnych. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać przepis na dżem z derenia, na pewno zostanie z Tobą na dłużej i posmakuje wszystkim domownikom, zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Alergeny w dżemie z derenia
Lista alergenów dla dżemu z derenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z derenia
Wartości odżywcze dżemu z derenia
Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru dżem ma niższą kaloryczność i indeks glikemiczny.
Węglowodany
(25g)
Tłuszcze
(25g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.