Dżem z czerwonej porzeczki
- Porzeczki czerwone (1000 g)
- Cukier - ok. szklanki (200 g)
- Pektyny w proszku - 1 łyżka (10 g)
Przepis na dżem z czerwonej porzeczki krok po kroku
Porzeczki oderwij z łodyżek i dokładnie umyj.
Wsyp do garnka, dodaj cukier i podgrzewaj na średnim ogniu.
Gdy owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści, zmniejsz moc palnika i podgrzewaj ok. 2 godzin, co jakiś czas mieszając. Na 2-3 minut przed końcem gotowania dodaj pektyny i zamieszaj.
Przelej do słoików, szczelnie zakręć i zawekuj.
-
Konfitury z cebuli
-
Konfitura z wiśni
-
Konfitura z czerwonej cebuli
-
Konfitura z pigwy
-
Konfitura z płatków róży
-
Konfitura z truskawek
-
Konfitura z żurawiny
-
Konfitura z czarnej porzeczki
-
Konfitura z róży
-
Konfitura z pomarańczy
-
Konfitura z czerwonej porzeczki
-
Herbata po rosyjsku
-
Konfitura różana
-
Konfitura z borówki amerykańskiej
-
Konfitura wiśniowa bez cukru
-
Konfitura z dzikiej róży
-
Konfitura z agrestu
-
Konfitura malinowa
-
Konfitura
Więcej informacji na temat dżemu z czerwonej porzeczki
Pyszny, domowy dżem z czerwonej porzeczki to świetny pomysł na pysze przetwory, które idealnie sprawdzą się na zimę. Jest nie tylko bardzo smaczny, ale również prosty w przygotowaniu, a do tego bardzo uniwersalny, dzięki czemu nadaje się jako dodatek do wielu dań. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dżem z czerwonej porzeczki, ile trzeba go gotować oraz ile cukru dodać, aby był naprawdę najlepszy, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Przepis na dżem z czerwonej porzeczki nie jest skomplikowany i przygotujesz go w łatwy sposób z zaledwie kilku składników. Potrzebne Ci będą czerwone porzeczki oraz cukier, a opcjonalnie również pektyna w proszku. Jej dodatek nie jest obowiązkowy i zależy od tego, jaką konsystencję dżemu chcesz uzyskać. Mimo że porzeczki naturalnie zawierają sporo pektyn, bez jej dodatku dżem będzie bardzo delikatny i płynny. Dżem porzeczkowy możesz przygotować również w wersji bez cukru, zastępując go na przykład ksylitolem lub erytrytolem. Dzięki temu będzie mniej kaloryczny i będzie miał niższy indeks glikemiczny, przez co będzie zdecydowanie zdrowszy, a przy tym równie słodki i smaczny. W tej wersji będzie też lepszym wyborem dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością. Dżem z czerwonej porzeczki pasuje do wielu dań i możesz wykorzystywać go na wiele różnych sposobów. Najczęściej dodaje się go do dań na słodko, na przykład owsianek, naleśników, czy gofrów, a także do ciast i ciasteczek. Jeśli lubisz nieoczywiste połączenia smakowe, będzie również bardzo dobrym dodatkiem do dań wytrawnych, na przykład niektórych pieczonych mięs. Porzeczki to zdecydowanie jedne z najzdrowszych owoców, dlatego warto włączyć je do diety i korzystać z ich prozdrowotnych właściwości przez cały rok. Zawierają dużo witaminy C, antyoksydantów, polifenoli i błonnika, przez co korzystnie wpływają na cały organizm i odgrywają istotną rolę w profilaktyce wielu chorób. Jeśli szukasz pomysłu na przepis na dżem z czerwonych porzeczek, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis, z którego pomocą przygotujesz go w prosty i szybki sposób.
Alergeny w dżemie z czerwonej porzeczki
Lista alergenów dla dżemu z czerwonej porzeczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z czerwonej porzeczki
Wartości odżywcze dżemu z czerwonej porzeczki
Zamiast cukru warto wykorzystać ksylitol lub erytrol, dzięki czemu dżem będzie miał mniejszą kaloryczność i niższy indeks glikemiczny.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.