Dżem z czereśni z żelfixem

Opublikowano: 05.10.2022 r., 8:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dżem z czereśni z żelfixem znajduje się w rondelku ustawionym na desce do krojenia. Dookoła rondelka leżą świeże czereśnie.
Dżem z czereśni z żelfixem
Dżem z czereśni z żelfixem to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do pieczywa i deserów. Dżem z żelfixem jest bardzo szybki do przygotowania i pozwala zachować w swojej strukturze całe owoce.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pasteryzacja 25 min
339 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Czereśnie (2000 g)
  • Żelfix (80 g)
  • Cukier pół opakowania (500 g)
  • Sok z cytryny (50 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na dżem z czereśni z żelfixem krok po kroku

Czereśnie umyj dokładnie i wydryluj.

Owoce umieść w garnku, dodaj sok z cytryny i cukier.

Smaż przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.

Dodaj żelfix i wymieszaj.

Gotuj przez 5 minut.

Dżem przełóż do wyparzonych słoików i zakręć dokładnie.

Wstaw słoiki do garnka i wlej wody do 2/3 wysokości słoików.

Gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu.

Słoiki wyjmij z garnka i postaw do góry dnem do wystudzenia.

Przechowuj w chłodnym miejscu.

Jak oceniasz przepis na dżem z czereśni z żelfixem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat dżemu z czereśni z żelfixem

Dżem z czereśni z żelfixem to bardzo dobry pomysł na domowy dodatek do pieczywa. Najlepszy dżem sprawdzi się dodany do ciast i deserów przygotowywanych własnoręcznie. Dżem można przygotować do słoików i przechowywać przez około 12 miesięcy. Przepis na dżem z czereśni z żelfixem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia dżemu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czereśnie, cukier, żelfix, sok z cytryny.

Jak zrobić dżem z czereśni z żelfixem? Czereśnie umyj dokładnie i wydryluj. Owoce umieść w garnku, dodaj sok z cytryny i cukier. Smaż przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj żelfix i wymieszaj. Gotuj przez 5 minut. Dżem przełóż do wyparzonych słoików i zakręć dokładnie. Wstaw słoiki do garnka i wlej wody do 2/3 wysokości słoików. Gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu. Słoiki wyjmij z garnka i postaw do góry dnem do wystudzenia. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Czereśnie to owoce rosnące na drzewach. Dostępne są w okresie od czerwca do sierpnia. Wyróżnić można dwa rodzaje czereśni: ciemne i jasne. Czereśnie mają właściwości poprawiające pracę naszego organizmu. Mają właściwości przeciwutleniające dzięki zawartości witaminy C. Są źródłem cyjanidyny, która wspomaga leczenie artretyzmu i ma działanie przeciwzapalne. Czereśnie są bogatym źródłem potasu, dzięki czemu wspomagają pracę serca. Żelfix to cukier z dodatkiem pektyn, który pozwala przygotować dżemy z owoców w bardzo szybki sposób. Dzięki temu owoce zachowują większą ilość błonnika pokarmowego. Dżemy z dodatkiem cukru żelującego mogą być przygotowywane z całych owoców. W zależności od stężenia żelfixu można przygotować mniej lub bardziej słodkie przetwory.

Podsumowując najlepszy dżem na zimę sprawdzi się idealnie jako dodatek do pieczywa lub ciast. Najlepszy dżem przygotujesz z własnoręcznie hodowanych owoców. Pyszny dżem sprawdzi się także jako dodatek do koktajli mlecznych. Dżem jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w ciemnym miejscu przez ponad rok.

Alergeny w dżemie z czereśni z żelfixem

Lista alergenów dla dżemu z czereśni z żelfixem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z czereśni z żelfixem

Wartości odżywcze dżemu z czereśni z żelfixem

na 100g gotowej potrawy

Dżem z czereśni z żelfixem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Dżem można przygotować z dodatkiem ksylitolu zamiast cukru. Będzie miał wówczas mniejszą ilość kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
130.65
339.68
Białko (g)
0.85
2.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
32.63
84.85
Węglowodany przyswajalne (g)
31.03
80.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.60
4.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
0.22
0.57
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.37
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.04
0.10
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.10
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
2.28
5.93
Brak danych dla: żelfix.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: żelfix.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: żelfix.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.06
15.75
Brak danych dla: żelfix.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: żelfix.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: żelfix.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: żelfix.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.06
Brak danych dla: żelfix.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: żelfix.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.12
0.30
Brak danych dla: żelfix.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
3.42
8.90
Brak danych dla: żelfix.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
28.92
75.18
Brak danych dla: żelfix.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
28.19
73.30
Potas (mg)
171.16
445.02
Brak danych dla: żelfix.
czytaj dalej
Wapń (mg)
10.19
26.49
Brak danych dla: żelfix.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
16.12
41.92
Brak danych dla: żelfix.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.48
22.05
Brak danych dla: żelfix.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.28
0.74
Brak danych dla: żelfix.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: żelfix.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: żelfix.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z czereśni z żelfixem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu z czereśni z żelfixem

Koszt składników
77.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czereśnie
2000 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 4
60.00
Za 2000 g
Żelfix
80 g
6.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 80 g
Cukier
500 g
pół opakowania
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Sok z cytryny
50 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.50
Za 50 ml
Koszt składników
77.50