Przepis na dżem z czarnego bzu krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, miód
To będzie niezbędne
garnek, blender, słoiki, słoik 400 ml

Owoce czarnego bzu oczyść, osusz, przełóż do dużego garnka.

Rozdrobnij za pomocą blendera na gęsty mus.

Dodaj 100 ml wody i sok z cytryny.

Postaw garnek na kuchence.

Gotuj owoce z wodą ok. 40 minut na wolnym ogniu, do momentu aż woda wyparuje, a owoce zgęstnieją.

Zostaw do przestygnięcia.

Dodaj do dżemu miód i wymieszaj.

Przełóż do 400 ml słoiczków i zakręć.

Zapasteryzuj dżem poprzez podgrzewanie w garnku z wodą lub w piekarniku.

dżem z czarnego bzu
dżem z czarnego bzu
Koszt przygotowania dania
5.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
110 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
30

Dżem z czarnego bzu - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o Dżemie z czarnego bzu

Przetwory na zimę do słoików robimy najczęściej w okresie od maja do lipca. Najpopularniejszymi dżemami są dżem śliwkowy, jabłkowy, truskawkowy. Natomiast ostatnio popularność zyskał dżem z czarnego bzu. Nie dość, że jest pyszny, to również cechuje się właściwościami prozdrowotnymi. Do tego przepis na dżem z czarnego bzu jest niezwykle łatwy i szybki.

Chciałabym Was zachęcić do zbierania czarnego bzu w sezonie. Na Śląsku gałęzie uginają się pod jego ciężarem. Czarny bez zawiera sambunigrynę, toksyczną substancję działającą przeczyszczająco. Jednak podczas gotowania sambunigryna ulega rozkładowi, pozostawiając bardzo przyjemny smak bzu. W celu zminimalizowania ryzyka przeczyszczenia można przetwory z bzu przecedzić przez gazę. Natomiast, według mnie nie jest to konieczne, ponieważ po przegotowaniu ryzyko wystąpienia biegunek jest minimalne.

Dlaczego warto włączyć czarny bez do diety? Otóż jego owoce to bogactwo flawonoidów, między innymi kwasów fenolowych, kwercetyny i rutozydu. Rutozyd wspiera odporność i chroni przed infekcjami. Jest składnikiem wielu suplementów diety. Flawonoidy są zmiataczami wolnych rodników. Ponadto, w owocach czarnego bzu znajdziemy jeszcze Sterole, sole mineralne, garbniki, kwas foliowy, jabłkowy i chlorogenowy, a także witaminy z grupy B, witaminę C i A. To wszystko stawia, że czarny bez wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, przeciwbólowe i moczopędne.

Koniecznie sprawdź, jak zrobić najlepszy dżem z czarnego bzu i dlaczego warto zajadać go przez cały rok.

Mój pomysł to smaczny dżem z czarnego bzu bez dodatku białego cukru, wtedy również mogą zajadać się małe dzieci. Dodałam miód, dzięki temu ma więcej właściwości zdrowotnych. Jeśli wolisz słodsze, możesz dosłodzić erytrolem lub ksylitolem. Przepis jest banalnie prosty, wypróbowałam go i uważam, że jest bardzo dobry.

Do wykonania dżemu potrzebujemy tylko owoców czarnego bzu, wody, miodu oraz soku z cytryny. Sok sprawi, że owoce zachowają piękny kolor. Owoce należy oczyścić, opłukać i włożyć do garnka. Następnie rozdrobnić blenderem na mus i dodać trochę wody. Garnek postaw na kuchence i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po ok. 30 minutach owoce zgęstnieją, a sok wyparuje. Zostaw do ostygnięcia i dodaj miód. Możesz już przełożyć do słoików i zapasteryzować, aby dżem wytrzymał całą zimę.

Wartości odżywcze Dżemu z czarnego bzu

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny Dżemu z czarnego bzu 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Dżemie z czarnego bzu

Lista alergenów dla Dżemu z czarnego bzu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na Dżem z czarnego bzu nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • kwiaty czarnego bzu, miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania Dżemu z czarnego bzu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kwiaty czarnego bzu
1000 g
Miód
100 g
4 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Jak oceniasz przepis na dżem z czarnego bzu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób