Przepis na dżem z brzoskwini krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, blaszka do pieczenia, tłuczek do ziemniaków, słoik 400 g

Brzoskwinie umyj, osusz, usuń z nich pestkę, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka.

Owoce rozgnieć na mniejsze części przy pomocy tłuczka do ziemniaków.

Do garnka z brzoskwiniami dodaj szczyptę soli i składniki dokładnie wymieszaj.

Owoce gotuj na małym gazie przez około godzinę (mieszaj co jakiś czas).

Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoików i zakręć je.

Słoiki pasteryzuj na sucho, w tym celu wstaw je do piekarnika nagrzanego do 100 st. C na 30 minut.

Po tym czasie słoiki ostrożnie wyciągnij i pozostaw do wystygnięcia.

Słoiki z dżemem brzoskwiniowym przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Dżem z brzoskwini podany w słoiczku.
Dżem z brzoskwini
Koszt przygotowania dania
12.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
63 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
42

Dżem z brzoskwini - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o dżemie z brzoskwini

Dżem z brzoskwini bez cukru to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę. Pyszny dżem świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań dla dzieci. Możemy wykorzystać go jako dodatek do kanapek, omletów na słodko, ciast czy babeczek. Przepis na najlepszy dżem z brzoskwini jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dżemu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: brzoskwinie oraz odrobina soli. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić dżem z brzoskwini? Brzoskwinie umyj, osusz, usuń z nich pestkę, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Owoce rozgnieć na mniejsze części przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Do garnka z brzoskwiniami dodaj szczyptę soli i składniki dokładnie wymieszaj. Owoce gotuj na małym gazie przez około godzinę (mieszaj co jakiś czas). Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoików i zakręć je. Słoiki pasteryzuj na sucho, w tym celu wstaw je do piekarnika nagrzanego do 100°C na 30 minut. Po tym czasie słoiki ostrożnie wyciągnij i pozostaw do wystygnięcia. Słoiki z dżemem brzoskwiniowym przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Brzoskwinia to owoce, które stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich między innymi witaminę C, witaminę E, niektóre witaminy z grupy B, potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń oraz selen. Spożywanie witaminy C w odpowiednich ilościach korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. Dodatkowo brzoskwinie zawierają przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się skóry oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując smaczny dżem z brzoskwini bez cukru świetnie sprawdzi się do słoików na zimę. Przetwory owocowe możesz przygotowywać z cukrem, dodając do nich ksylitol lub pomijając dodatek słodzący całkowicie. Domowe wyroby są zdrowsze i zawierają mniejszą ilość cukru niż sklepowe odpowiedniki. Dobry i łatwy w przygotowaniu dżem z brzoskwini bez obawy można podać dla osób na diecie redukcyjnej, bezglutenowej a także wegetariańskiej.

Wartości odżywcze dżemu z brzoskwini

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
42.00 kcal
63.00 kcal
Białko
0.91 g
1.36 g

Węglowodany w dżemie z brzoskwini

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
10.10 g
15.15 g
Węglowodany przyswajalne
8.60 g
12.90 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.50 g
2.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
0.27 g
0.41 g
Tłuszcze nasycone
0.11 g
0.17 g
Tłuszcze nienasycone
0.16 g
0.24 g
Tłuszcze jednonasycone
0.07 g
0.11 g
Tłuszcze wielonasycone
0.09 g
0.14 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na dżem z brzoskwini

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
24.00 µg (mcg)
36.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.03 mg
0.04 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
4.10 mg
6.15 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.73 mg
1.09 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.02 mg
0.03 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.04 mg
Niacyna
0.81 mg
1.22 mg
Foliany
6.00 µg (mcg)
9.00 µg (mcg)
Beta karoten
224.00 µg (mcg)
336.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na dżem z brzoskwini

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
13.00 mg
19.50 mg
Potas
122.00 mg
183.00 mg
Wapń
4.00 mg
6.00 mg
Fosfor
22.00 mg
33.00 mg
Magnez
8.00 mg
12.00 mg
Żelazo
0.34 mg
0.51 mg
Cynk
0.23 mg
0.34 mg
Miedź
0.08 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z brzoskwini 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dżemie z brzoskwini

Lista alergenów dla dżemu z brzoskwini przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z brzoskwini

Cena przygotowania dżemu z brzoskwini

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brzoskwinie (całe, świeże)
1500 g
20 średnich sztuk
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 1500 g
Koszt składników
16.00
Jak oceniasz przepis na dżem z brzoskwini
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób