Dżem z brzoskwini
- Brzoskwinie (całe, świeże) - 20 średnich sztuk (1500 g)
Przepis na dżem z brzoskwini krok po kroku
Brzoskwinie umyj, osusz, usuń z nich pestkę, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka.
Owoce rozgnieć na mniejsze części przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
Do garnka z brzoskwiniami dodaj szczyptę soli i składniki dokładnie wymieszaj.
Owoce gotuj na małym gazie przez około godzinę (mieszaj co jakiś czas).
Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoików i zakręć je.
Słoiki pasteryzuj na sucho, w tym celu wstaw je do piekarnika nagrzanego do 100 st. C na 30 minut.
Po tym czasie słoiki ostrożnie wyciągnij i pozostaw do wystygnięcia.
Słoiki z dżemem brzoskwiniowym przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
- Dżem z dyni
- Dżem truskawkowy
- Dżem z aronii
- Dżem z czarnej porzeczki
- Dżem z pigwy
- Dżem z czereśni
- Dżem z wiśni
- Dżem z czerwonej porzeczki
- Dżem z cukinii
- Dżem z agrestu
- Dżem z czerwonych porzeczek
- Dżem z gruszek
- Dżem z borówek amerykańskich
- Rogaliki z dżemem
- Dżem z brzoskwiń
- Dżem z malin
- Dżem z jagód
- Dżem jabłkowy
- Dżemy
Więcej informacji na temat dżemu z brzoskwini
Dżem z brzoskwini bez cukru to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę. Pyszny dżem świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań dla dzieci. Możemy wykorzystać go jako dodatek do kanapek, omletów na słodko, ciast czy babeczek. Przepis na najlepszy dżem z brzoskwini jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dżemu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: brzoskwinie oraz odrobina soli. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić dżem z brzoskwini? Brzoskwinie umyj, osusz, usuń z nich pestkę, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Owoce rozgnieć na mniejsze części przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Do garnka z brzoskwiniami dodaj szczyptę soli i składniki dokładnie wymieszaj. Owoce gotuj na małym gazie przez około godzinę (mieszaj co jakiś czas). Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoików i zakręć je. Słoiki pasteryzuj na sucho, w tym celu wstaw je do piekarnika nagrzanego do 100°C na 30 minut. Po tym czasie słoiki ostrożnie wyciągnij i pozostaw do wystygnięcia. Słoiki z dżemem brzoskwiniowym przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Brzoskwinia to owoce, które stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich między innymi witaminę C, witaminę E, niektóre witaminy z grupy B, potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń oraz selen. Spożywanie witaminy C w odpowiednich ilościach korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. Dodatkowo brzoskwinie zawierają przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się skóry oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Podsumowując smaczny dżem z brzoskwini bez cukru świetnie sprawdzi się do słoików na zimę. Przetwory owocowe możesz przygotowywać z cukrem, dodając do nich ksylitol lub pomijając dodatek słodzący całkowicie. Domowe wyroby są zdrowsze i zawierają mniejszą ilość cukru niż sklepowe odpowiedniki. Dobry i łatwy w przygotowaniu dżem z brzoskwini bez obawy można podać dla osób na diecie redukcyjnej, bezglutenowej a także wegetariańskiej.
Alergeny w dżemie z brzoskwini
Lista alergenów dla dżemu z brzoskwini przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z brzoskwini
Wartości odżywcze dżemu z brzoskwini
Dżem z brzoskwini to doskonała propozycja na smaczny dodatek do śniadań oraz wypieków. Dżem jest dobrym źródłem węglowodanów.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.