Przepis na dżem z bananów krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, słoiki, ściereczka

Banany obierz.

Pokrój owoce w plastry i włóż na patelnię.

Dodaj 4 łyżki wody oraz sok z połowy cytryny.

Wszystko mieszaj i smaż przez 10-15 minut na średnim ogniu.

Gorący dżem włóż do słoików i pasteryzuj w gorącej wodzie przez 20 minut.

Po pasteryzacji od razu wyjmij gorące słoiki i ustaw do góry dnem, by tak ostygły.

Dżem z bananów
Dżem z bananów
Koszt przygotowania dania
4.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
53 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
70

Dżem z bananów - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o dżemie z bananów

Dżem z bananów jest bardzo łatwy i ekspresowy. Zrobisz go w domowych warunkach i będziesz mieć najlepszy, domowy dżem bananowy bez dodanego cukru. Taki pyszny dżem z bananów dobry będzie do słoików. Wykorzystasz go w smacznych potrawach na słodko. Przepis na dżem z bananów to dosłownie trzy składniki, a dodatkowo brak konieczności dosładzania. Taki prosty przepis zrobić może każdy. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dżem z bananów, spróbuj tego pysznego pomysłu na najlepsze przetwory, które możesz zrobić z tych słodkich owoców.

Dżem z bananów jest pyszny, słodki i łatwy. To prosty przepis, bo robi się go bez żadnego problemu. Najlepsze do przepisu na dżem z bananów są bardzo dojrzałe owoce. Dzięki temu nie dodaje się cukru stołowego, ponieważ takie banany są wystarczająco słodkie. Przepis na dżem z bananów zawiera wyłącznie banany, wodę i sok z cytryny. To świetny pomysł na łatwe i szybkie zużycie bananów, zwłaszcza takich, które są już bardzo mocno dojrzałe. Ten smaczny, domowy dżem z bananów jest idealny do różnych deserów.

Zrobienie tego prostego przepisu zacznij od wybrania odpowiednich bananów. Jeżeli banany są bardzo dojrzałe, będą idealne. Gdybyś miał mniej dojrzałe banany, możesz dosłodzić je cukrem. Cukru dodaj tyle, by były dla Ciebie wystarczająco słodkie. Wystarczy 1-2 łyżki, ale jest to indywidualna kwestia. Gdy nie używasz cukru, a chcesz, by dżem bananowy był bardziej słodki, dobry pomysł na dosłodzenie to użycie na przykład erytrytolu. Również dodaj taką ilość, by stopień słodkiego smaku był dla Ciebie zadowalający.

Jak zrobić dżem z bananów? Owoce obierz ze skóry, pokrój w plastry i zacznij smażyć na patelni wraz z wodą i sokiem z cytryny. Sok z cytryny zapobiegnie ciemnieniu dżemu. Wszystko wystarczy mieszać co jakiś czas i smażyć kilkanaście minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dobry dżem z bananów to taki, który jest dla Ciebie smaczny, a owoce są miękkie i rozpadające się.

Jak zrobisz dżem z bananów, dobre będzie zapasteryzowanie przetworów w celu przedłużenia trwałości. Gorący dżem przełóż do słoików. Dobrze je zakręć i ułóż w garnku na ściereczce. Słoiki nie mogą dotykać ścianek garnka ani siebie nawzajem, ponieważ podczas gotowania mogłyby pęknąć. Wlej wodę w ¾ wysokości słoików. Gotuj 20 minut od rozpoczęcia wrzenia. Od razu po zakończeniu wyjmij słoiki i ustaw je do góry dnem. Powinny ostygnąć. Jak konfitura w słoikach będzie już zimna, sprawdź wieczka. Jeśli któreś się nie zassało, należy powtórzyć pasteryzację (uprzednio dobrze dokręcając zakrętkę).

Wartości odżywcze dżemu z bananów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
89.00 kcal
53.40 kcal
Białko
1.09 g
0.65 g
Fenyloalanina
0.05 mg
0.03 mg

Węglowodany w dżemie z bananów

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
22.80 g
13.68 g
Węglowodany przyswajalne
20.20 g
12.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.60 g
1.56 g
Sacharoza (cukier)
2.39 g
1.43 g
Glukoza
4.98 g
2.99 g
Fruktoza
4.85 g
2.91 g
Skrobia
5.38 g
3.23 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
0.33 g
0.20 g
Tłuszcze nasycone
0.23 g
0.14 g
Tłuszcze nienasycone
0.10 g
0.06 g
Tłuszcze jednonasycone
0.03 g
0.02 g
Tłuszcze wielonasycone
0.07 g
0.04 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na dżem z bananów

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A
3.00 µg (mcg)
1.80 µg (mcg)
Witamina B6
0.37 mg
0.22 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
8.70 mg
5.22 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.10 mg
0.06 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.02 mg
Ryboflawina
0.67 mg
0.40 mg
Niacyna
0.33 mg
0.20 mg
Foliany
20.00 µg (mcg)
12.00 µg (mcg)
Beta karoten
26.00 µg (mcg)
15.60 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na dżem z bananów

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
1.00 mg
0.60 mg
Potas
358.00 mg
214.80 mg
Wapń
5.00 mg
3.00 mg
Fosfor
22.00 mg
13.20 mg
Magnez
27.00 mg
16.20 mg
Żelazo
0.26 mg
0.16 mg
Cynk
0.15 mg
0.09 mg
Miedź
0.08 mg
0.05 mg
Mangan
0.27 mg
0.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z bananów 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dżemie z bananów

Lista alergenów dla dżemu z bananów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z bananów

Cena przygotowania dżemu z bananów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
720 g
6 szt
0.80
Za 120.0 g
Liczba opakowań 6
4.80
Za 720 g
Koszt składników
4.80
Jak oceniasz przepis na dżem z bananów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób