Dżem z bananów
- Banan - 6 szt (720 g)
Przepis na dżem z bananów krok po kroku
Banany obierz.
Pokrój owoce w plastry i włóż na patelnię.
Dodaj 4 łyżki wody oraz sok z połowy cytryny.
Wszystko mieszaj i smaż przez 10-15 minut na średnim ogniu.
Gorący dżem włóż do słoików i pasteryzuj w gorącej wodzie przez 20 minut.
Po pasteryzacji od razu wyjmij gorące słoiki i ustaw do góry dnem, by tak ostygły.
-
Dżem z dyni
-
Dżem truskawkowy
-
Dżem z aronii
-
Dżem z czarnej porzeczki
-
Dżem z pigwy
-
Dżem z czereśni
-
Dżem z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Dżem z cukinii
-
Dżem z agrestu
-
Dżem z czerwonych porzeczek
-
Dżem z gruszek
-
Dżem z borówek amerykańskich
-
Rogaliki z dżemem
-
Dżem z brzoskwiń
-
Dżem z malin
-
Dżem z jagód
-
Dżem jabłkowy
-
Dżemy
Więcej informacji na temat dżemu z bananów
Dżem z bananów jest bardzo łatwy i ekspresowy. Zrobisz go w domowych warunkach i będziesz mieć najlepszy, domowy dżem bananowy bez dodanego cukru. Taki pyszny dżem z bananów dobry będzie do słoików. Wykorzystasz go w smacznych potrawach na słodko. Przepis na dżem z bananów to dosłownie trzy składniki, a dodatkowo brak konieczności dosładzania. Taki prosty przepis zrobić może każdy. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dżem z bananów, spróbuj tego pysznego pomysłu na najlepsze przetwory, które możesz zrobić z tych słodkich owoców.
Dżem z bananów jest pyszny, słodki i łatwy. To prosty przepis, bo robi się go bez żadnego problemu. Najlepsze do przepisu na dżem z bananów są bardzo dojrzałe owoce. Dzięki temu nie dodaje się cukru stołowego, ponieważ takie banany są wystarczająco słodkie. Przepis na dżem z bananów zawiera wyłącznie banany, wodę i sok z cytryny. To świetny pomysł na łatwe i szybkie zużycie bananów, zwłaszcza takich, które są już bardzo mocno dojrzałe. Ten smaczny, domowy dżem z bananów jest idealny do różnych deserów.
Zrobienie tego prostego przepisu zacznij od wybrania odpowiednich bananów. Jeżeli banany są bardzo dojrzałe, będą idealne. Gdybyś miał mniej dojrzałe banany, możesz dosłodzić je cukrem. Cukru dodaj tyle, by były dla Ciebie wystarczająco słodkie. Wystarczy 1-2 łyżki, ale jest to indywidualna kwestia. Gdy nie używasz cukru, a chcesz, by dżem bananowy był bardziej słodki, dobry pomysł na dosłodzenie to użycie na przykład erytrytolu. Również dodaj taką ilość, by stopień słodkiego smaku był dla Ciebie zadowalający.
Jak zrobić dżem z bananów? Owoce obierz ze skóry, pokrój w plastry i zacznij smażyć na patelni wraz z wodą i sokiem z cytryny. Sok z cytryny zapobiegnie ciemnieniu dżemu. Wszystko wystarczy mieszać co jakiś czas i smażyć kilkanaście minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dobry dżem z bananów to taki, który jest dla Ciebie smaczny, a owoce są miękkie i rozpadające się.
Jak zrobisz dżem z bananów, dobre będzie zapasteryzowanie przetworów w celu przedłużenia trwałości. Gorący dżem przełóż do słoików. Dobrze je zakręć i ułóż w garnku na ściereczce. Słoiki nie mogą dotykać ścianek garnka ani siebie nawzajem, ponieważ podczas gotowania mogłyby pęknąć. Wlej wodę w ¾ wysokości słoików. Gotuj 20 minut od rozpoczęcia wrzenia. Od razu po zakończeniu wyjmij słoiki i ustaw je do góry dnem. Powinny ostygnąć. Jak konfitura w słoikach będzie już zimna, sprawdź wieczka. Jeśli któreś się nie zassało, należy powtórzyć pasteryzację (uprzednio dobrze dokręcając zakrętkę).
Alergeny w dżemie z bananów
Lista alergenów dla dżemu z bananów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z bananów
Wartości odżywcze dżemu z bananów
Banany to doskonałe źródło m.in. potasu. Zawiera tryptofan, który jest jednym z aminokwasów egzogennych. Odgrywa ważną rolę w organizmie, a trzeba go dostarczać z pożywieniem. Dżem nie zawiera dodanego cukru.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.