Dżem z aronii

Opublikowano: 25.08.2021 r.
Aronia, cukier i sok z cytryny – to właśnie te trzy proste składniki potrzebujesz, żeby zrobić pyszny dżem z aronii. Kombinacja słodko-kwaśnego smaku zachwyci każdego, kto go spróbuje. Idealny do kanapek, naleśników czy jako dodatek do deserów.
Składniki dla 3 porcji:
- Aronia - 1400 g
 - Cukier - 300 g (1,5 szklanki)
 - Sok z cytryny - 63 ml (0,25 szklanki)
 
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- duży garnek, drewniana łyżka, słoik 250 ml
 
Przepis krok po kroku
- Aronię oczyść z liści i szypułek. Odrzuć zepsute owoce. Opłucz.
 - Umyte owoce aronii przełóż do garnka, dodaj sok z cytryny oraz cukier.
 - Przemieszaj i postaw na gazie.
 - Gdy owoce zaczną się gotować zmniejsz ogień do minimum i gotuj około 2 godziny. Pamiętaj aby regularnie mieszać.
 - Dżem jest gotowy gdy będzie gęsty ale jeszcze odrobinę lejący.
 - Dżem przelej do 3 czystych i wyparzonych słoików.
 - Zakręć, pozostaw do wystudzenia oraz pasteryzuj przez 20 minut.
 
Komentarz dietetyka
Dżem z aronii jest zdrowym i pysznym dodatkiem do pieczywa, naleśników czy ciast.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki