Dżem z agrestu
- Agrest (1000 g)
- Cukier - 1/2 szklaki (125 g)
- Cytryna - 1 sztuka (80 g)
Przepis na dżem z agrestu krok po kroku
Owoce dokładnie oczyść i umyj.
Szklankę wody wlej do garnka i zagotuj.
Wsyp cukier, mieszaj do momentu jego rozpuszczenia.
Dodaj owoce i gotuj do miękkości, aż się nie rozpadną.
Na końcu dodaj sok z cytryny, podgrzewaj dżem do momentu, aż nie zgęstnieje.
-
Dżem z dyni
-
Dżem truskawkowy
-
Dżem z aronii
-
Dżem z czarnej porzeczki
-
Dżem z pigwy
-
Dżem z czereśni
-
Dżem z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Dżem z cukinii
-
Dżem z czerwonych porzeczek
-
Dżem z gruszek
-
Dżem z borówek amerykańskich
-
Rogaliki z dżemem
-
Dżem z brzoskwiń
-
Dżem z malin
-
Dżem z jagód
-
Dżem jabłkowy
-
Dżem z winogron
-
Dżemy
Więcej informacji na temat dżemu z agrestu
Dżem to jeden z najpopularniejszy dodatek do dań na słodko, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę dżem może mieć dowolny smak, zależy, na jakie owoce się zdecydujesz. Dobry dżem uzyskasz z wielu świeżych, sezonowych owoców.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na dżem z agrestu, który przygotujesz błyskawicznie. Dżem to taki dodatek, który możesz przygotować w większej ilości, przełożyć do słoików, a w ten sposób będziesz mieć pyszne przetwory na zimę. To świetny sposób na zatrzymanie sporej ilości witamin w słoiku.
Wszystkie owoce mają niesamowite właściwości prozdrowotne, zawierają dużo witamin, a niektóre z nich są źródłem antyoksydantów.
Agrest to jedne z owoców, który dostarcza duże ilości luteiny, która należy do grupy karotenoidów, a te do przeciwutleniaczy. Luteina to związek, który wykazuje pozytywne działanie w chorobach układu krążenia, chorobach oczu, zaburzeń wzroku.
Agrest należy do owoców niskokalorycznych, zawiera tylko 44 kcal w 100 g owoców. Dostarcza takich witamin jak witamina C, niacyna, witamina, witamina B6, A, E, a także wapń, żelazo oraz kwas foliowy i błonnik pokarmowy, który wspomaga perystaltykę jelit. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami. Agrest charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.
Co jest niezwykle ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, których dieta powinna opierać się przede wszystkim na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Nieco niżej opowiem Ci krok po kroku jak zrobić dżem z agrestu,
który będzie idealnym dodatkiem do obiadu na słodko lub deserów.
Mój sprawdzony przepis jest dosłownie błyskawiczny, a przygotujesz go tylko z dwóch składników. Są to owoce i cukier, który stanowi dużą część przetworu. Pamiętajmy jednak, że nikt z nas nie spożywa całego słoika dżemu na jeden raz. Domowy dżem nie dosyć, że jest pyszny, to mamy pewność, że jest on wolny od barwników i konserwantów. Dlatego będzie idealny dla dzieci, jako naturalny dodatek np. do naleśników.
Jak zrobić dżem z agrestu krok po kroku przedstawiam nieco niżej, będzie to dobry pomysł na domowe łakocie i słodki dodatek. Koniecznie poznaj mój prosty przepis i przygotuj własne przetwory.
Alergeny w dżemie z agrestu
Lista alergenów dla dżemu z agrestu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z agrestu
Wartości odżywcze dżemu z agrestu
Cukier dodaj według swoich preferencji smakowych. Możesz go zmienić na substytut cukru (ksylitol, erytrol) lub cukier brązowy.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.