Dżem truskawkowy Thermomix

Opublikowano: 04.01.2022 r., 16:32 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słoik dżemu truskawkowego Thermomix
Dżem truskawkowy Thermomix
Dżem truskawkowy to dodatek np. do kanapek, który każdy chociaż raz w życiu spróbował. Jeszcze lepiej smakuje taki przygotowany samodzielnie.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Blendowanie 11 min
11 kcal
Kcal w porcji
10 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 130 porcji
  • Truskawki (1000 g)
  • Cukier - żelujący 3:1, żelfix (330 g)
  • Sok z cytryny - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, żelfix
Sprzęt kuchenny
słoiki, thermomix

Przepis na dżem truskawkowy z thermomixu krok po kroku

Truskawki umyj i pozbaw szypułek.

Większe przekrój na pół i włóż do naczynia Thermomixa.

Rozdrobnij 5 sekund / obroty 5.

Wlej sok z cytryny i wsyp cukier żelujący.

Wymieszaj przez 5 sekund / obroty 3.

Gotuj przez 11 minut / 100 stopni / obroty 2.

Dżem od razu przelej do wyparzonych słoików. Dobrze zakręć i odstaw do góry dnem.

Odwróć, dopiero gdy ostygnie.

Jak oceniasz przepis na dżem truskawkowy z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,9% osób

Więcej informacji na temat dżemu truskawkowego z thermomixu

Dżem truskawkowy to dodatek np. do kanapek, który każdy chociaż raz w życiu spróbował. Jeszcze lepiej smakuje taki przygotowany samodzielnie. Dlatego dziś prezentujemy przepis na dżem truskawkowy z Thermomixa.

Truskawki jako jedne z niewielu owoców nie są wytworem natury. W XVIII w. francuski botanik Antoine Nicolas Duchesne skrzyżował dwie odmiany poziomek chilijskiej oraz wirginijskiej. Efekt jego pracy zachwycił cały świat. Dziś możemy spotkać kilkaset odmian tych pięknych, słodkich owoców.

Chociaż każdy doskonale zna te owoce, to mało kto wie, że szypułki truskawek są… jadalne! Szypułka to zielona część truskawki, którą czerwony owoc przymocowany jest do krzaczka. I choć większość z nas usuwa ją przed spożyciem, to jest to bardzo dobre źródło witaminy C! Dodatkowo zawiera wapń i żelazo, składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z szypułek można przyrządzać sosy à la pesto, koktajle, sałatki lub podawać truskawki z szypułkami polane galaretką. Żeby jak najbardziej cieszyć się smakiem truskawek z szypułkami dokładnie umyjcie je pod bieżącą wodą. Z pomocą szczoteczki delikatnie usuńcie piasek, który może się chować pod listkami. Truskawki same w sobie to bardzo dobre owoce z niskim indeksem glikemicznym, dlatego warto wybierać je, robiąc zakupy. Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.

Aby wykonać nasz przepis potrzebujesz truskawek, cukru żelującego i soku z cytryny. Zblendowanie truskawek przed gotowaniem spowoduje, że będzie to gładkie i aksamitne smarowidło, które przypadnie do gustu wszystkim łasuchom.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dżem truskawkowy w Thermomixie, ale bez cukru to wystarczy, że cukier wymienisz np. na ksylitol. Wówczas na 1 kg owoców potrzebujesz 200 g słodzika. Wystarczy, że owoce włożysz do naczynia Thermomixa, wsypiesz słodzik i będziesz gotować bez przykrycia przez 30 minut. Kanapka przygotowana z takim dżemem będzie równie pyszna.

Dżem truskawkowy Thermomix to szybki i prosty przepis. Tak przygotowane smarowidło do kanapki to dobra i zdrowa alternatywa dla sklepowych dżemów.

Alergeny w dżemie truskawkowym z thermomixu

Lista alergenów dla dżemu truskawkowego z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem truskawkowy z thermomixu

Wartości odżywcze dżemu truskawkowego z thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku. Domowe przetwory przygotowane ze sprawdzonych produktów są dużo lepsze dla naszego zdrowia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(10g)
Energia (kcal)
118.86
11.89
Białko (g)
0.50
0.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(10g)
Węglowodany (g)
30.31
3.03
Węglowodany przyswajalne (g)
28.82
2.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.49
0.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(10g)
Tłuszcz (g)
0.30
0.03
Tłuszcze nasycone (g)
0.15
0.02
Tłuszcze nienasycone (g)
0.15
0.01
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(10g)
Witamina A (µg (mcg))
0.75
0.07
Witamina B6 (mg)
0.04
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
44.17
4.42
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.00
Ryboflawina (mg)
0.02
0.00
Niacyna (mg)
0.29
0.03
Foliany (µg (mcg))
18.06
1.81
Beta karoten (µg (mcg))
5.23
0.52

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(10g)
Sód (mg)
1.00
0.10
Potas (mg)
115.44
11.54
Wapń (mg)
12.23
1.22
Fosfor (mg)
17.97
1.80
Magnez (mg)
9.75
0.97
Żelazo (mg)
0.32
0.03
Cynk (mg)
0.11
0.01
Miedź (mg)
0.04
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu truskawkowego z thermomixu 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu truskawkowego z thermomixu

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
1000 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 1000 g
Cukier
330 g
żelujący 3:1, żelfix
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 330 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Koszt składników
23.50