Dżem pomarańczowy

Opublikowano: 02.07.2022 r., 16:04 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dżem pomarańczowy podany w słoiczku. Dookoła niego leżą owoce pomarańczy.
Dżem pomarańczowy
Dżem pomarańczowy to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kanapek lub deserów. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na dżem, który możesz przechowywać w spiżarni.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Pasteryzacja 60 min
143 kcal
Kcal w porcji
295 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Pomarańcza 8 dużych sztuk (2500 g)
  • Cytryna 3 średnie sztuki (300 g)
  • Imbir korzeń (100 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Sok z cytryny (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik 500 ml

Przepis na dżem pomarańczowy krok po kroku

Pomarańcze i cytryny wyszoruj pod bieżącą wodą, włóż je do dużej miski, zalej zimną wodą i pozostaw na 24 godziny.

Następnie owoce wyciągnij, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.

Połowę skórek z owoców przełóż do garnka, zalej wodą, aby były przykryte i zagotuj. Gotujące się skórki pozostaw na średnim ogniu na około 3 minuty.

Po tym czasie wodę odlej, ze skórek usuń białą błonkę.

Z miąższu pomarańczy i cytryny usuń białą błonę oraz pestki.

Korzeń imbiru obierz i pokrój w plastry. Następnie zalej go połową szklanki wody. Dodaj szczyptę soli oraz sok z cytryny. Całość zagotuj i odcedź.

Do dużego garnka włóż miąższ z owoców, skórki owocowe, imbir i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Gdy owocowe się zagotują, zdejmij je z ognia i zblenduj.

Mus z pomarańczy gotuj na małym ogniu do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji dżemu.

Następnie dżem dosłodź ksylitolem i wymieszaj.

Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoików i zakręć je.

Słoiki pasteryzuj przez około 25 minut.

Po tym czasie słoiki wyciągnij, postaw do góry dnem i przykryj ściereczką do momentu ostygnięcia.

Przestudzone słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na dżem pomarańczowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat dżemu pomarańczowego

Dżem pomarańczowy bez cukru to doskonały pomysł na przetwory do słoików, które można przechowywać w okresie zimowym. Najlepszy domowy dżem pomarańczowy można wykorzystać jako dodatek do kanapek, omletów na słodko, naleśników czy ciast. Przepis na dżem pomarańczowy bez cukru jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Aby zrobić smaczny dżem potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pomarańcze, cytryny, korzeń imbiru, ksylitol, sok z cytryny oraz sól.

Jak zrobić dżem pomarańczowy? Pomarańcze i cytryny wyszoruj pod bieżącą wodą, włóż je do dużej miski, zalej zimną wodą i pozostaw na 24 godziny. Następnie owoce wyciągnij, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Połowę skórek z owoców przełóż do garnka, zalej wodą, aby były przykryte i zagotuj. Gotujące się skórki pozostaw na średnim ogniu na około 3 minuty. Po tym czasie wodę odlej, ze skórek usuń białą błonkę. Z miąższu pomarańczy i cytryny usuń białą błonę oraz pestki. Korzeń imbiru obierz i pokrój w plastry. Następnie zalej go połową szklanki wody. Dodaj szczyptę soli oraz sok z cytryny. Całość zagotuj i odcedź. Do dużego garnka włóż miąższ z owoców, skórki owocowe, imbir i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy owocowe się zagotują, zdejmij je z ognia i zblenduj. Mus z pomarańczy gotuj na małym ogniu do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji dżemu. Następnie dżem dosłodź ksylitolem i wymieszaj. Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoików i zakręć je. Słoiki pasteryzuj przez około 25 minut. Po tym czasie słoiki wyciągnij, postaw do góry dnem i przykryj ściereczką do momentu ostygnięcia. Przestudzone słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C oraz kwasu foliowego. Owoce kiedyś spożywane były okazjonalnie podczas świąt Bożego Narodzenia, gdyż dostęp do nich był bardzo ograniczony. Teraz można je kupić praktycznie w każdym większym sklepie spożywczym. Pomarańcze są owocami dostępnymi w sprzedaży przez cały rok.

Podsumowując prosty przepis na dżem pomarańczowy świetnie sprawdzi się do przygotowania przetworów na zimę. Dobry dżem możesz podać dla dzieci jako dodatek na kanapkę.

Alergeny w dżemie pomarańczowym

Lista alergenów dla dżemu pomarańczowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem pomarańczowy

Wartości odżywcze dżemu pomarańczowego

na 100g gotowej potrawy

Dżem pomarańczowy to doskonały pomysł na wykorzystanie nadmiaru tych owoców. Dżem z pomarańczy stanowi doskonałe źródło substancji odżywczych i wykonany jest bez dodatku cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(295g)
Energia (kcal)
48.61
143.40
Białko (g)
0.76
2.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(295g)
Węglowodany (g)
12.93
38.14
Węglowodany przyswajalne (g)
10.56
31.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.37
6.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(295g)
Tłuszcz (g)
0.35
1.04
Tłuszcze nasycone (g)
0.26
0.78
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.04
0.12
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.05
0.14
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(295g)
Witamina A (µg (mcg))
9.33
27.52
Witamina B6 (mg)
0.06
0.16
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
43.64
128.75
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.09
0.26
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.37
1.10
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.94
47.02
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
59.88
176.63

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(295g)
Sód (mg)
0.65
1.91
Potas (mg)
170.63
503.37
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
39.29
115.90
Fosfor (mg)
12.90
38.05
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.70
31.56
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.10
0.30
Cynk (mg)
0.09
0.25
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu pomarańczowego 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu pomarańczowego

Koszt składników
51.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomarańcza
2500 g
8 dużych sztuk
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 10
20.00
Za 2500 g
Cytryna
300 g
3 średnie sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
2.17
Za 300 g
Imbir korzeń
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Sok z cytryny
30 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Koszt składników
51.10