Dżem pomarańczowy
- Pomarańcza - 8 dużych sztuk (2500 g)
- Cytryna - 3 średnie sztuki (300 g)
- Imbir korzeń (100 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Sok z cytryny (30 ml)
Przepis na dżem pomarańczowy krok po kroku
Pomarańcze i cytryny wyszoruj pod bieżącą wodą, włóż je do dużej miski, zalej zimną wodą i pozostaw na 24 godziny.
Następnie owoce wyciągnij, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
Połowę skórek z owoców przełóż do garnka, zalej wodą, aby były przykryte i zagotuj. Gotujące się skórki pozostaw na średnim ogniu na około 3 minuty.
Po tym czasie wodę odlej, ze skórek usuń białą błonkę.
Z miąższu pomarańczy i cytryny usuń białą błonę oraz pestki.
Korzeń imbiru obierz i pokrój w plastry. Następnie zalej go połową szklanki wody. Dodaj szczyptę soli oraz sok z cytryny. Całość zagotuj i odcedź.
Do dużego garnka włóż miąższ z owoców, skórki owocowe, imbir i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Gdy owocowe się zagotują, zdejmij je z ognia i zblenduj.
Mus z pomarańczy gotuj na małym ogniu do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji dżemu.
Następnie dżem dosłodź ksylitolem i wymieszaj.
Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoików i zakręć je.
Słoiki pasteryzuj przez około 25 minut.
Po tym czasie słoiki wyciągnij, postaw do góry dnem i przykryj ściereczką do momentu ostygnięcia.
Przestudzone słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
-
Dżem z dyni
-
Dżem truskawkowy
-
Dżem z aronii
-
Dżem z czarnej porzeczki
-
Dżem z pigwy
-
Dżem z czereśni
-
Dżem z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Dżem z cukinii
-
Dżem z agrestu
-
Dżem z czerwonych porzeczek
-
Dżem z gruszek
-
Dżem z borówek amerykańskich
-
Rogaliki z dżemem
-
Dżem z brzoskwiń
-
Dżem z malin
-
Dżem z jagód
-
Dżem jabłkowy
-
Dżemy
Więcej informacji na temat dżemu pomarańczowego
Dżem pomarańczowy bez cukru to doskonały pomysł na przetwory do słoików, które można przechowywać w okresie zimowym. Najlepszy domowy dżem pomarańczowy można wykorzystać jako dodatek do kanapek, omletów na słodko, naleśników czy ciast. Przepis na dżem pomarańczowy bez cukru jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Aby zrobić smaczny dżem potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pomarańcze, cytryny, korzeń imbiru, ksylitol, sok z cytryny oraz sól.
Jak zrobić dżem pomarańczowy? Pomarańcze i cytryny wyszoruj pod bieżącą wodą, włóż je do dużej miski, zalej zimną wodą i pozostaw na 24 godziny. Następnie owoce wyciągnij, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Połowę skórek z owoców przełóż do garnka, zalej wodą, aby były przykryte i zagotuj. Gotujące się skórki pozostaw na średnim ogniu na około 3 minuty. Po tym czasie wodę odlej, ze skórek usuń białą błonkę. Z miąższu pomarańczy i cytryny usuń białą błonę oraz pestki. Korzeń imbiru obierz i pokrój w plastry. Następnie zalej go połową szklanki wody. Dodaj szczyptę soli oraz sok z cytryny. Całość zagotuj i odcedź. Do dużego garnka włóż miąższ z owoców, skórki owocowe, imbir i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy owocowe się zagotują, zdejmij je z ognia i zblenduj. Mus z pomarańczy gotuj na małym ogniu do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji dżemu. Następnie dżem dosłodź ksylitolem i wymieszaj. Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoików i zakręć je. Słoiki pasteryzuj przez około 25 minut. Po tym czasie słoiki wyciągnij, postaw do góry dnem i przykryj ściereczką do momentu ostygnięcia. Przestudzone słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C oraz kwasu foliowego. Owoce kiedyś spożywane były okazjonalnie podczas świąt Bożego Narodzenia, gdyż dostęp do nich był bardzo ograniczony. Teraz można je kupić praktycznie w każdym większym sklepie spożywczym. Pomarańcze są owocami dostępnymi w sprzedaży przez cały rok.
Podsumowując prosty przepis na dżem pomarańczowy świetnie sprawdzi się do przygotowania przetworów na zimę. Dobry dżem możesz podać dla dzieci jako dodatek na kanapkę.
Alergeny w dżemie pomarańczowym
Lista alergenów dla dżemu pomarańczowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem pomarańczowy
Wartości odżywcze dżemu pomarańczowego
Dżem pomarańczowy to doskonały pomysł na wykorzystanie nadmiaru tych owoców. Dżem z pomarańczy stanowi doskonałe źródło substancji odżywczych i wykonany jest bez dodatku cukru.
Energia i białka
(295g)
Węglowodany
(295g)
Tłuszcze
(295g)
Witaminy
(295g)
Składniki mineralne
(295g)
-
pomarańcze,
cytryna,
imbir,
cukier,
ksylitol,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.