Dżem bananowy

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:33 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dżem bananowy w słoiczku
Dżem bananowy
Dżem bananowy to dodatek, który nie jest zbyt popularny. Warto jednak po niego sięgnąć, zwłaszcza jeśli lubi się naprawdę słodkie powidła z delikatnym smakiem.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Pasteryzacja 15 min
180 kcal
Kcal w porcji
165 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Banan (720 g)
  • Galaretka - np. cytrynowa (40 g)
  • Sok z cytryny (40 ml)
  • Cukier wanilinowy (5 g)
  • Cukier (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na dżem bananowy krok po kroku

Do garnka wlej 1/4 szklanki wody i sok z cytryny.

Banany obierz i pokrój na plasterki . Dodaj do garnka z wodą i sokiem z cytryny.

Następnie dodaj cukier, cukier waniliowy i cynamon. Całość zmiksuj na gładką masę.

Tak przygotowany mus bananowy zagotuj i gotuj jeszcze 10 min. Na koniec dodaj galaretkę i gotuj jeszcze przez 5 min.

Gotowy dżem przełóż do słoiczka i szczelnie zakręć.

Pozostaw przykryte ręcznikiem do ostygnięcia.

Jak oceniasz przepis na dżem bananowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat dżemu bananowy

Dżem bananowy to dodatek, który nie jest zbyt popularny. Warto jednak po niego sięgnąć, zwłaszcza jeśli lubi się naprawdę słodkie powidła z delikatnym smakiem.

Przepis na dżem bananowy to doskonały pomysł na najlepszy dodatek do ciast, deserów, placuszków, czy gofrów. Taki dżem jest niezwykle prosty do stworzenia. Potrzeba jednak do niego sporej ilości głównego składnika, czyli bananów. Najlepiej postawić na te nieco przejrzałe. To nie tylko doskonały pomysł na ich ciekawe wykorzystanie, a przy tym zmniejszenie marnowania jedzenia, ale również gwarancja najlepszego smaku. Dojrzałe banany są bowiem najsłodsze. Mało się o tym mówi, jednak taka ich wersja jest również najbardziej bogata w antyoksydanty. To związki, które mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Banany, choć są owocami egzotycznymi, to jednak można bez problemu znaleźć je w każdym sklepie. Nie mają również dużej ceny. Warto więc sięgać po nie często. To również niezwykle zdrowe owoce. Banany posiadają duże ilości potasu, dzięki czemu pomagają w normalizacji poziomu ciśnienia krwi, łagodzą napięcie w żyłach i tętnicach, dzięki czemu nasze wszystkie narządy są o wiele lepiej dotlenione. Regularne jedzenie bananów chroni więc układ krążenia. Oprócz pozytywnego wpływu na serce i układ krążenia, banan jest sprzymierzeńcem układu pokarmowego. Zdaniem specjalistów banany to odpowiedni produkt do walki z niestrawnością, wzdęciami czy biegunką. Banan jest również ważnym źródłem magnezu, który w istotny sposób przyczynia się do utrzymania w dobrej kondycji naszego serca.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dżem bananowy, by był smaczny, a przy tym doby dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Domowy dżem zawiera naprawdę niewielką ilość cukru, przez to jest znacznie lepszy niż sklepowe wersje. Ile cukru musisz dodać do słoików? Jeśli go ograniczasz, możesz nawet zupełnie go pominąć. To dlatego, że banany są niezwykle słodkie, więc nie potrzebują znacznych ilości słodzika. Taki dżem jest doskonałą opcją dla wszystkich miłośników słodkości.

Alergeny w dżemie bananowy

Lista alergenów dla dżemu bananowy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem bananowy

Wartości odżywcze dżemu bananowy

na 100g gotowej potrawy

To dobry wybór, ponieważ zawiera mało cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kcal)
109.35
180.42
Białko (g)
1.57
2.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany (g)
27.27
44.99
Węglowodany przyswajalne (g)
24.96
41.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.30
3.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz (g)
0.31
0.51
Tłuszcze nasycone (g)
0.22
0.36
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.04
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.10
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód (mg)
2.30
3.80
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu bananowy 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu bananowy

Koszt składników
11.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
720 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 6
4.80
Za 720 g
Galaretka
40 g
np. cytrynowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 40 g
Sok z cytryny
40 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 40 ml
Cukier wanilinowy
5 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
11.70