Dynia w zalewie słodko kwaśnej
- Dynia - 1 mała sztuka (2000 g)
- Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - 1 szklanka (160 g)
Przepis na dynię w zalewie słodko kwaśnej krok po kroku
Dodatkowo przygotuj 4 szklanki wody - 1 litr.
Dynię dokładnie umyj, obierz i wydrąż środek. Pokrój dynię na mniejsze kawałki.
Do garnka wlej wodę i zagotuj, dodaj dynię. Gotuj ją przez 4-5 minut, a następnie przełóż do słoików.
Do garnka wlej 4 szklanki wody, wsyp cukier i dodaj goździki.
Całość zagotuj i mieszaj, do momentu rozpuszczenia się cukru.
Następnie dodaj ocet i wymieszaj.
Tak przygotowaną zalewę wlej do słoików i szczelnie zakręć, odwróć je na wieczko i pozostaw na całą noc.
-
Zupa dyniowa
-
Zupa z dyni
-
Placki z dyni
-
Pieczona dynia
-
Frytki z dyni
-
Makaron z dynią
-
Zupa z dyni hokkaido
-
Krem z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zapiekanka z dynii
-
Kopytka z dyni
-
Zapiekanka z dynią
-
Racuchy z dyni
-
Zupa krem z dyni z grzankami
-
Curry z dyni
-
Sałatka z dynią
-
Pasztet z dyni
-
Pieczona dynia hokkaido
-
Gulasz z dyni
-
Obiad z dynią
Więcej informacji na temat dyni w zalewie słodko kwaśnej
Nie ma nic lepszego niż domowe przetwory na zimę. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na dynię w zalewie słodko kwaśnej, będzie to idealny dodatek do wielu posiłków, a nawet wypieków. Przetwory z dyni warto przygotowywać w większych ilościach, ponieważ sezon na to warzywo jest stosunkowo krótki dlatego nacieszmy się nim do woli.
Koniecznie poznaj niezwykłe właściwości jakie niesie za sobą to warzywo.
Dynia jest niskokaloryczna i bogata w witaminy oraz minerały. Zawiera witaminę A (beta-karoten), witaminę C, witaminę E, witaminę K, witaminę B6, kwas foliowy, potas, magnez, miedź i żelazo. Jest dobrym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i przyczynia się do uczucia sytości.
Zawiera przeciwutleniacze, takie jak beta-karoten i witamina C, które pomagają w ochronie organizmu przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i redukują ryzyko wystąpienia różnych chorób.
Witamina C i inne składniki odżywcze zawarte w dyni mogą wzmocnić układ odpornościowy, pomagając organizmowi w walce z infekcjami.
Wysoka zawartość potasu w dyni może pomóc w regulacji ciśnienia krwi, a błonnik może obniżyć poziom cholesterolu.
Dodatkowo dynia zawiera składniki, które mogą pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie.
Zatem, jak zrobić dynię w zalewie do słoików?
Dodatkowo przygotuj 4 szklanki wody - 1 litr. Dynię dokładnie umyj, obierz i wydrąż środek. Pokrój dynię na mniejsze kawałki. Do garnka wlej wodę i zagotuj, dodaj dynię. Gotuj ją przez 4-5 minut, a następnie przełóż do słoików. Do garnka wlej 4 szklanki wody, wsyp cukier i dodaj goździki. Całość zagotuj i mieszaj, do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodaj ocet i wymieszaj. Tak przygotowaną zalewę wlej do słoików i szczelnie zakręć, odwróć je na wieczko i pozostaw na całą noc.
Sam widzisz jak prosta do przygotowania jest nasza dynia w zalewie słodko kwaśnej. Postaw na jej samodzielne przygotowanie w domu.
Nie ma nic lepszego niż domowa zalewa dzięki, której przygotujesz przetwory z dyni we własnym domu.
Alergeny w dynia w zalewie słodko kwaśnej
Lista alergenów dla dyni w zalewie słodko kwaśnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dynię w zalewie słodko kwaśnej
Wartości odżywcze dyni w zalewie słodko kwaśnej
Do przygotowania zalewy możesz użyć dowolnego rodzaju dyni.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.