Dynia w zalewie słodko kwaśnej

Opublikowano: 05.11.2023 r., 15:36 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynowana dynia w słoiku
Dynia w zalewie słodko kwaśnej
Dynia w zalewie to przepis, dzięki któremu przechowasz to pyszne, sezonowe warzywo, jakim jest dynia przez dłuższy czas.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 40 min
58 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Dynia - 1 mała sztuka (2000 g)
  • Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier - 1 szklanka (160 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, goździki
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na dynię w zalewie słodko kwaśnej krok po kroku

Dodatkowo przygotuj 4 szklanki wody - 1 litr.

Dynię dokładnie umyj, obierz i wydrąż środek. Pokrój dynię na mniejsze kawałki.

Do garnka wlej wodę i zagotuj, dodaj dynię. Gotuj ją przez 4-5 minut, a następnie przełóż do słoików.

Do garnka wlej 4 szklanki wody, wsyp cukier i dodaj goździki.

Całość zagotuj i mieszaj, do momentu rozpuszczenia się cukru.

Następnie dodaj ocet i wymieszaj.

Tak przygotowaną zalewę wlej do słoików i szczelnie zakręć, odwróć je na wieczko i pozostaw na całą noc.

Jak oceniasz przepis na dynię w zalewie słodko kwaśnej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,6% osób

Więcej informacji na temat dyni w zalewie słodko kwaśnej

Nie ma nic lepszego niż domowe przetwory na zimę. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na dynię w zalewie słodko kwaśnej, będzie to idealny dodatek do wielu posiłków, a nawet wypieków. Przetwory z dyni warto przygotowywać w większych ilościach, ponieważ sezon na to warzywo jest stosunkowo krótki dlatego nacieszmy się nim do woli.

Koniecznie poznaj niezwykłe właściwości jakie niesie za sobą to warzywo.

Dynia jest niskokaloryczna i bogata w witaminy oraz minerały. Zawiera witaminę A (beta-karoten), witaminę C, witaminę E, witaminę K, witaminę B6, kwas foliowy, potas, magnez, miedź i żelazo. Jest dobrym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i przyczynia się do uczucia sytości.

Zawiera przeciwutleniacze, takie jak beta-karoten i witamina C, które pomagają w ochronie organizmu przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i redukują ryzyko wystąpienia różnych chorób.

Witamina C i inne składniki odżywcze zawarte w dyni mogą wzmocnić układ odpornościowy, pomagając organizmowi w walce z infekcjami.

Wysoka zawartość potasu w dyni może pomóc w regulacji ciśnienia krwi, a błonnik może obniżyć poziom cholesterolu.

Dodatkowo dynia zawiera składniki, które mogą pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie.

Zatem, jak zrobić dynię w zalewie do słoików?

Dodatkowo przygotuj 4 szklanki wody - 1 litr. Dynię dokładnie umyj, obierz i wydrąż środek. Pokrój dynię na mniejsze kawałki. Do garnka wlej wodę i zagotuj, dodaj dynię. Gotuj ją przez 4-5 minut, a następnie przełóż do słoików. Do garnka wlej 4 szklanki wody, wsyp cukier i dodaj goździki. Całość zagotuj i mieszaj, do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodaj ocet i wymieszaj. Tak przygotowaną zalewę wlej do słoików i szczelnie zakręć, odwróć je na wieczko i pozostaw na całą noc.

Sam widzisz jak prosta do przygotowania jest nasza dynia w zalewie słodko kwaśnej. Postaw na jej samodzielne przygotowanie w domu.

Nie ma nic lepszego niż domowa zalewa dzięki, której przygotujesz przetwory z dyni we własnym domu.

Alergeny w dynia w zalewie słodko kwaśnej

Lista alergenów dla dyni w zalewie słodko kwaśnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dynię w zalewie słodko kwaśnej

Wartości odżywcze dyni w zalewie słodko kwaśnej

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania zalewy możesz użyć dowolnego rodzaju dyni.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
49.00
58.80
Białko (g)
0.83
1.00
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
12.01
14.41
Węglowodany przyswajalne (g)
11.60
13.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.41
0.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
0.10
0.13
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.11
Tłuszcze nienasycone (g)
0.02
0.02
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
353.53
424.23
Witamina B6 (mg)
0.05
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
7.47
8.96
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.05
Ryboflawina (mg)
0.09
0.11
Niacyna (mg)
0.50
0.60
Foliany (µg (mcg))
13.28
15.93
Beta karoten (µg (mcg))
2572.61
3087.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
1.10
1.32
Potas (mg)
282.50
339.00
Wapń (mg)
18.12
21.74
Fosfor (mg)
36.93
44.32
Magnez (mg)
10.06
12.07
Żelazo (mg)
0.67
0.80
Cynk (mg)
0.27
0.32
Miedź (mg)
0.11
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny dyni w zalewie słodko kwaśnej 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dyni w zalewie słodko kwaśnej

Koszt składników
15.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
2000 g
1 mała sztuka
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 2000 g
Ocet spirytusowy
250 ml
1 szklanka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Cukier
160 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Koszt składników
15.50