Przepis na dutch baby krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 105 g 2/3 szklanki
  • Jajko 3 szt. 3 jajka rozmiar M
  • Mleko 2% 125 ml 1/2 szklanki
  • Cukier wanilinowy 16 g 1 opakowanie
  • Sól 1 g 1/4 łyżeczki
  • Masło klarowane 16 g 2 łyżeczki
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, mikser, miska, żeliwna patelnia

Piekarnik rozgrzej do 210 stopni.

Do miski wbij jajka i dodaj szczyptę solę. Ubij mikserem do powstania jasnej masy z pęcherzykami powietrza. Dodaj cukier i po chwili wlej mleko i krótko ubij. Na koniec dodaj mąkę i miksuj tylko do połączenia składników.

Na patelni rozgrzej mało klarowane i rozlej je po całej powierzchni naczynia. Następnie wlej masę naleśnikową i rozlej ją równomiernie po całej patelni.

Patelnie umieść w piekarniku. Dutch baby piecz ok. 20 min (do mocnego zarumienienia).

Pieczony naleśnik wyciągnij z piekarnika i od razu umieść na nim wybrane dodatki (np. cukier puder, świeże owoce).

Dutch baby z czerwoną porzeczką, borówkami i cukrem pudrem znajduje się w żeliwnej patelni. Obok rozsypane są borówki i stoją miseczki z bitą śmietaną i owocami. Przy patelni leży małe sitko z cukrem pudrem.
Dutch baby
Koszt przygotowania dania
4.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
414 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
79

Dutch baby - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o dutch baby

Dutch baby to pieczony naleśnik, którzy przyciąga uwagę swoim wyglądem. Wbrew pozorom danie jest proste do przygotowania – trzeba tylko wiedzieć, jak je wykonać. Jest to pomysł na bardzo ciekawy deser. Dutch baby na słono można podać na lunch lub kolację.

Jak zrobić pieczony naleśnik dutch baby? Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Można je samemu ocieplić lub wyciągnąć wcześniej z lodówki. Aby dutch baby wyszło dobre, trzeba je odpowiednio ubić. Tak naprawdę robi się to szybko. Ważne jest to, aby masa była dobrze napowietrzona, ale zbyt długie miksowanie przyniosłoby odwrotny efekt. Jajka z solą trzeba ubijać tylko do powstania pierwszych pęcherzyków powietrza. Od razu należy dodać cukier, a gdy ten się rozpuści, trzeba wlać mleko. Po dodaniu mąki można miksować tylko do połączenia składników. Należy to robić na niskich obrotach. Gotową masę trzeba rozlać po całej patelni.

Piekarnik musi być dobrze nagrzany. Gdyby po 20 minutach okazało się, że ciasto nie jest jeszcze przyrumienione, należy je piec jeszcze chwilę dłużej (do 5 minut). Ten deser zazwyczaj podaje się na ciepło, więc wszelkie dodatki należy umieścić od razu po wyjęciu upieczonego naleśnika z piekarnika.

Ten przepis na dutch baby możesz przerobić. Dutch baby możesz podać z miodem lub polać syropem klonowym albo daktylowym. Odpowiednim dodatkiem będzie także bita śmietana i starta mleczna czekolada. Do tego deser pasują także sosy do lodów. Ciasto naleśnikowe pieczone w piekarniku najczęściej podawane jest z cukrem pudrem (samo ciasto jest mało słodkie) i owocami. Warto zdecydować się na świeże sezonowe owoce. Mogą to być śliwki, truskawki, jeżyny, jagody, brzoskwinie, porzeczki, maliny. Dutch baby można podać z jabłkami lub musem jabłkowym.

Wytrawny dutch baby należy przygotować bez dodatku cukru. Możesz go podać ze smażonym szpinakiem z czosnkiem i serem feta. Ten pieczony naleśnik będzie też dobry z rukolą, pomidorkami koktajlowymi oraz serem żółtym. Opcji jest wiele – warto wypróbować różne, aby sprawdzić, który smak dutch baby smakuje najlepiej!

Wartości odżywcze dutch baby

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (200g)
Energia (kalorie)
207.06 kcal
414.13 kcal
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na dutch baby

Na 100g
Na porcję (200g)
Sód
157.35 mg
314.71 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Potas
125.60 mg
251.21 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
62.03 mg
124.06 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.78 mg
1.55 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dutch baby 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dutch baby

Lista alergenów dla dutch baby przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło klarowane

Cena przygotowania dutch baby

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
105 g
2/3 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 105 g
Jajko
3 szt.
3 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Sól
1 g
1/4 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Masło klarowane
16 g
2 łyżeczki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 16 g
Liczba porcji:
Razem
23.40
Łączny koszt
4.86
Jak oceniasz przepis na dutch baby
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób