Duszonki

Opublikowano: 17.06.2022 r., 16:49 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne danie duszone w garnku
Duszonki
Duszonki to pyszne danie, które wykonasz na ognisku. Jeśli lubisz zaskakiwać swoich gości i przygotowywać dania w niebanalny sposób, to to danie jest dla Ciebie.
Przygotowanie 30 min
Czas duszenia 60 min
618 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Ziemniaki średnie (2000 g)
  • Marchewka - 1 sztuka (100 g)
  • Burak - 1 sztuka (100 g)
  • Cebula - 2 sztuki (200 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości (300 g)
  • Boczek wędzony bez kości (250 g)
  • Kiełbasa śląska (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek żeliwny

Przepis na duszonki krok po kroku

Ziemniaki, marchew, buraki i cebulę obierz i umyj.

Ziemniaki i cebulę pokrój w grubsze plasterki. Marchew i buraka pokrój w cienkie plasterki. Z boczku odkrój skórę.

Kiełbasę i boczki pokrój w kostkę.

Dno garnka wyłóż skórkami pozostałymi z boczku. Ułóż warstwę ziemniaków. Posól, popierz i wsyp 6 sztuk ziela angielskiego oraz dodaj 3 liście laurowe.

Ułóż na ziemniakach część pozostałych składników.

Ułóż na wierzchu ziemniaki i resztę składników.

Zamknij garnek i piecz na ogniu przez około godzinę.

Jak oceniasz przepis na duszonki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat duszonki

Duszonki to pyszne danie, które wykonasz na ognisku. Jeśli lubisz zaskakiwać swoich gości i przygotowywać dania w niebanalny sposób, to danie jest dla Ciebie.

Przepis na duszonki jest bardzo łatwy w wykonaniu. Wystarczy kilka chwil, kilka ziemniaków, kawałek kiełbasy, boczku, marchewka, burak, dwie cebule i kilka przypraw. To danie możesz również przygotować z kapustą. Najważniejsze by przygotować je w garnku na ognisku. Dzięki temu to pyszne danie z kociołka żeliwnego na pewno na długo zapadnie Ci w pamięć.

Już pokazuje jak zrobić duszonki. Najpierw ziemniaki, marchew, buraki i cebulę obierz i umyj. Ziemniaki i cebulę pokrój w grubsze plasterki. Marchew i buraka pokrój w cienkie plasterki. Z boczku odkrój skórę. Kiełbasę i boczki pokrój w kostkę. Dno garnka wyłóż skórkami pozostałymi z boczku. Ułóż warstwę ziemniaków. Posól, popierz i wsyp 6 sztuk ziela angielskiego oraz dodaj 3 liście laurowe. Ułóż na ziemniakach część pozostałych składników. Ułóż na wierzchu ziemniaki i resztę składników. Zamknij garnek i piecz na ogniu przez około godzinę.

To dobre danie gotując się powoli na ognisku, nabiera niesamowitego smaku. To także świetny pomysł na danie na ciepło podczas imprez na świeżym powietrzu. Ta dobra potrawa na stałe zawita w Twoim domu.

Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono. Pomimo swojej popularności mięso wieprzowe zakazane jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Za to cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej czy chińskiej.

Obecnie najczęściej na polskich stołach wieprzowina pojawia się w formie boczku, kotletów czy kiełbas.

Alergeny w duszonkach

Lista alergenów dla duszonki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na duszonki

Wartości odżywcze duszonki

na 100g gotowej potrawy

Mięso wieprzowe to dobre źródło pełnowartościowego białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
154.71
618.83
Białko (g)
6.28
25.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
12.41
49.63
Węglowodany przyswajalne (g)
10.84
43.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.57
6.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
8.93
35.72
Tłuszcze nasycone (g)
3.62
14.47
Tłuszcze nienasycone (g)
5.31
21.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.79
15.16
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.52
6.09
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.14
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
19.34
77.35

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
28.35
113.42
Witamina B6 (mg)
0.27
1.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.77
Witamina C (mg)
14.67
58.70
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.53
Witamina E (mg)
0.14
0.56
Retinol (µg (mcg))
2.60
10.40
Tiamina (mg)
0.14
0.55
Ryboflawina (mg)
0.06
0.25
Niacyna (mg)
2.17
8.67
Foliany (µg (mcg))
14.43
57.72
Beta karoten (µg (mcg))
256.22
1024.86

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
292.98
1171.94
Potas (mg)
367.34
1469.35
Wapń (mg)
13.92
55.69
Fosfor (mg)
99.85
399.38
Magnez (mg)
20.72
82.89
Żelazo (mg)
0.72
2.89
Cynk (mg)
0.67
2.69
Miedź (mg)
0.09
0.37
Szacunkowy indeks glikemiczny duszonki 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania duszonki

Koszt składników
54.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
2000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 8
8.00
Za 2000 g
Marchewka
100 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Burak
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Boczek wieprzowy bez kości
300 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
12.00
Za 300 g
Boczek wędzony bez kości
250 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
11.25
Za 250 g
Kiełbasa śląska
300 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 300 g
Koszt składników
54.00