Przepis na duszone polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-koperkowym krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, koper
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, tarka, duża miska

Na dużej patelni rozgrzej masło. Zagotuj także bulion.

Polędwiczkę podziel na cienkie plastry - maksymalnie 2 centymetrów grubości. Za pomocą dłoni rozbij każdy kotlecik cienko na około 1 centymetr grubości. Dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz wymieszaj mięso z posiekanym drobno czosnkiem.

Każdy plasterek mięsa smaż około 2-3 minuty z obu stron.

Po obsmażeniu kotlecików zalej je gorącym bulionem. Dodaj 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej. Gotuj wszystko na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 35 minut. Od czasu do czasu przewróć mięso. Mięso powinno być miękkie.

W tym czasie przygotuj surówkę. Kapustę przepłucz delikatnie pod zimną wodą. Dodaj do miski. Zetrzyj marchew na dużych oczkach tarki, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Dodaj do kapusty. Dodaj także sól, pieprz, opcjonalnie cukier (lub erytrytol) do smaku. Wymieszaj z olejem lnianym.

Zimną śmietankę połącz ze skrobią i dokładnie wymieszaj. Dodaj mieszankę do mięsa z bulionem i wymieszaj. Posyp też około 2 łyżkami koperku. Zagotuj wszystko 3 minuty. Dopraw ostatecznie do smaku.

Kluski śląskie ugotuj. Podawaj kluski z mięsem, sosem oraz surówką.

Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-koperkowym
Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-koperkowym
Koszt przygotowania dania
34.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
462 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
89

Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-koperkowym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o duszonych polędwiczkach wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym

Najlepsze bitki z polędwicy w sosie koperkowo-śmietanowym z kluskami śląskimi oraz z surówką z kapusty kiszonej to kwintesencja smaku. Polecam ten przepis.

Pyszny sos śmietanowy jest wzbogacony o koperek. Dzięki temu powstaje najlepszy sos koperkowo-śmietanowy. Najlepszą śmietaną jest śmietana przeznaczona do sosów. Najlepiej jest, gdy śmietana jest rzadsza, ponieważ podczas duszenia powstaje pyszny sos – nie pojawiają się grudki tak jak w przypadku śmietany gęstej. Śmietana jest tutaj zagęszczona mąką.

Wartości odżywcze duszonych polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
115.71 kcal
462.85 kcal
Białko
6.83 g
27.31 g

Węglowodany w duszonych polędwiczkach wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
12.10 g
48.38 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
4.39 g
17.56 g
Tłuszcze nasycone
2.07 g
8.28 g
Tłuszcze nienasycone
2.32 g
9.28 g

Składniki mineralne w przepisie na duszone polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-koperkowym

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
326.99 mg
1307.98 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny duszonych polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym 89
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w duszonych polędwiczkach wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym

Lista alergenów dla duszonych polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania duszonych polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
400 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 400 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Masło klarowane
10 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Bulion drobiowy
250 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
10 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Kluski śląskie paczkowane
500 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
8.75
Za 500 g
Kapusta kiszona
250 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Marchewka
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej lniany
20 ml
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
91.50
Jak oceniasz przepis na duszone polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-koperkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób