Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-koperkowym

Opublikowano: 25.05.2021 r., 12:06 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-koperkowym
Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-koperkowym
Najlepsze bitki z polędwicy w sosie koperkowo-śmietanowym z kluskami śląskimi oraz z surówką z kapusty kiszonej to kwintesencja smaku. Polecam ten przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Czas duszenia 35 min
462 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (400 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Masło klarowane (10 g)
  • Bulion drobiowy (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (10 g)
  • Kluski śląskie paczkowane (500 g)
  • Kapusta kiszona (250 g)
  • Marchewka (50 g)
  • Cebula (50 g)
  • Olej lniany (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, koper
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, tarka, duża miska

Przepis na duszone polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-koperkowym krok po kroku

Na dużej patelni rozgrzej masło. Zagotuj także bulion.

Polędwiczkę podziel na cienkie plastry - maksymalnie 2 centymetrów grubości. Za pomocą dłoni rozbij każdy kotlecik cienko na około 1 centymetr grubości. Dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz wymieszaj mięso z posiekanym drobno czosnkiem.

Każdy plasterek mięsa smaż około 2-3 minuty z obu stron.

Po obsmażeniu kotlecików zalej je gorącym bulionem. Dodaj 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej. Gotuj wszystko na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 35 minut. Od czasu do czasu przewróć mięso. Mięso powinno być miękkie.

W tym czasie przygotuj surówkę. Kapustę przepłucz delikatnie pod zimną wodą. Dodaj do miski. Zetrzyj marchew na dużych oczkach tarki, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Dodaj do kapusty. Dodaj także sól, pieprz, opcjonalnie cukier (lub erytrytol) do smaku. Wymieszaj z olejem lnianym.

Zimną śmietankę połącz ze skrobią i dokładnie wymieszaj. Dodaj mieszankę do mięsa z bulionem i wymieszaj. Posyp też około 2 łyżkami koperku. Zagotuj wszystko 3 minuty. Dopraw ostatecznie do smaku.

Kluski śląskie ugotuj. Podawaj kluski z mięsem, sosem oraz surówką.

Jak oceniasz przepis na duszone polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-koperkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat duszonych polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym

Najlepsze bitki z polędwicy w sosie koperkowo-śmietanowym z kluskami śląskimi oraz z surówką z kapusty kiszonej to kwintesencja smaku. Polecam ten przepis.

Pyszny sos śmietanowy jest wzbogacony o koperek. Dzięki temu powstaje najlepszy sos koperkowo-śmietanowy. Najlepszą śmietaną jest śmietana przeznaczona do sosów. Najlepiej jest, gdy śmietana jest rzadsza, ponieważ podczas duszenia powstaje pyszny sos – nie pojawiają się grudki tak jak w przypadku śmietany gęstej. Śmietana jest tutaj zagęszczona mąką.

Alergeny w duszonych polędwiczkach wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym

Lista alergenów dla duszonych polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze duszonych polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest dobrym przykładem na obiad bez glutenu, ponieważ skrobia dodana do sosu nie zawiera glutenu. Poza tym jest to danie lekkostrawne. Nie zwiera bardzo dużej ilości błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
115.71
462.85
Białko (g)
6.83
27.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
12.10
48.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
4.39
17.56
Tłuszcze nasycone (g)
2.07
8.28
Tłuszcze nienasycone (g)
2.32
9.28

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
326.99
1307.98
Szacunkowy indeks glikemiczny duszonych polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym 89
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania duszonych polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym

Koszt składników
91.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
400 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 400 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Masło klarowane
10 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Bulion drobiowy
250 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
10 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Kluski śląskie paczkowane
500 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
8.75
Za 500 g
Kapusta kiszona
250 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Marchewka
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej lniany
20 ml
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
91.50