Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-koperkowym
- Polędwiczki wieprzowe (400 g)
- Czosnek (10 g)
- Masło klarowane (10 g)
- Bulion drobiowy (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% (50 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (10 g)
- Kluski śląskie paczkowane (500 g)
- Kapusta kiszona (250 g)
- Marchewka (50 g)
- Cebula (50 g)
- Olej lniany (20 ml)
Przepis na duszone polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-koperkowym krok po kroku
Na dużej patelni rozgrzej masło. Zagotuj także bulion.
Polędwiczkę podziel na cienkie plastry - maksymalnie 2 centymetrów grubości. Za pomocą dłoni rozbij każdy kotlecik cienko na około 1 centymetr grubości. Dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz wymieszaj mięso z posiekanym drobno czosnkiem.
Każdy plasterek mięsa smaż około 2-3 minuty z obu stron.
Po obsmażeniu kotlecików zalej je gorącym bulionem. Dodaj 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej. Gotuj wszystko na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 35 minut. Od czasu do czasu przewróć mięso. Mięso powinno być miękkie.
W tym czasie przygotuj surówkę. Kapustę przepłucz delikatnie pod zimną wodą. Dodaj do miski. Zetrzyj marchew na dużych oczkach tarki, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Dodaj do kapusty. Dodaj także sól, pieprz, opcjonalnie cukier (lub erytrytol) do smaku. Wymieszaj z olejem lnianym.
Zimną śmietankę połącz ze skrobią i dokładnie wymieszaj. Dodaj mieszankę do mięsa z bulionem i wymieszaj. Posyp też około 2 łyżkami koperku. Zagotuj wszystko 3 minuty. Dopraw ostatecznie do smaku.
Kluski śląskie ugotuj. Podawaj kluski z mięsem, sosem oraz surówką.
- Polędwiczki wieprzowe
- Polędwica w sosie
- Polędwica w sosie kurkowym
- Polędwica w sosie pieczarkowym
- Polędwiczki wieprzowe w sosie
- Strogonow wieprzowy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Policzki wieprzowe
- Bulgogi
- Polędwica w sosie musztardowym
- Polędwica wieprzowa w sosie
- Polędwica wieprzowa z piekarnika
- Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
- Polędwiczki wieprzowe pieczone
- Polędwica w sosie śmietanowym
- Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
- Saltimbocca
- Polędwica w sosie koperkowym
- Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat duszonych polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym
Najlepsze bitki z polędwicy w sosie koperkowo-śmietanowym z kluskami śląskimi oraz z surówką z kapusty kiszonej to kwintesencja smaku. Polecam ten przepis.
Pyszny sos śmietanowy jest wzbogacony o koperek. Dzięki temu powstaje najlepszy sos koperkowo-śmietanowy. Najlepszą śmietaną jest śmietana przeznaczona do sosów. Najlepiej jest, gdy śmietana jest rzadsza, ponieważ podczas duszenia powstaje pyszny sos – nie pojawiają się grudki tak jak w przypadku śmietany gęstej. Śmietana jest tutaj zagęszczona mąką.
Alergeny w duszonych polędwiczkach wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym
Lista alergenów dla duszonych polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Śmietanka kremowa 30%
- Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze duszonych polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym
Przepis jest dobrym przykładem na obiad bez glutenu, ponieważ skrobia dodana do sosu nie zawiera glutenu. Poza tym jest to danie lekkostrawne. Nie zwiera bardzo dużej ilości błonnika.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.