Duszone pieczarki

Opublikowano: 09.02.2023 r., 16:55 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Duszone pieczarki
Duszone pieczarki
Takie przepyszne, bardzo maślane duszone pieczarki są najlepszym pomysłem na dodatek do obiadu. Lubisz pieczarki i cebulę? Koniecznie sprawdź jak zrobić duszone pieczarki.
Przygotowanie 5 min
Smażenie i Czas duszenia 7 min
126 kcal
Kcal w porcji
162 g
Wielkość porcji
13
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Pieczarki - mini (500 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Masło (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
patelnia

Przepis na duszone pieczarki krok po kroku

Masło rozgrzej na patelni.

Umyj dokładnie pieczarki i wrzuć na patelnię.

Pokrój cebulę w piórka i dodaj wraz z połową łyżeczki soli na patelnię.

Wszystko skrop niedużą ilością soku z cytryny (max 1 łyżeczkę).

Duś pieczarki na średniej mocy palnika do momentu, aż staną się miękkie (około 7 minut). Jeśli chcesz, by pieczarki były lekko przysmażone, zwiększ moc palnika. Cała woda powinna odparować, dlatego duś bez przykrywki.

Dopraw pieczarki do smaku (pieprzem i ewentualnie solą).

Jak oceniasz przepis na duszone pieczarki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat duszonych pieczarek

Takie przepyszne, bardzo maślane duszone pieczarki są najlepszym pomysłem na dodatek do obiadu. Lubisz pieczarki i cebulę? Koniecznie sprawdź jak zrobić duszone pieczarki. Dodatek masła sprawia, że duszone w całości pieczarki są niezwykle smaczne. Mini pieczarki smażone z cebulą urozmaicą każde danie. Robi się je ekspresowo i w bardzo prosty sposób. Wystarczy kwadrans i dodatek do potraw gotowy. Przepis na duszone pieczarki to pyszny pomysł na to, by zrobić też ciekawą przystawkę. Duszone pieczarki są po prostu dobre na każdą okazję.

Pieczarki są zdecydowanie dobre i wartościowe. Wiele osób uważa, że pieczarki nie mają wartości odżywczych, witamin i minerałów. Ogólnie panuje przekonanie, że są nieważne w diecie. Tymczasem to dobry składnik, który ma mnóstwo witamin, składników mineralnych, a nawet przeciwutleniaczy. Oznacza to, że spożywanie pieczarek sprawia, że mogą mieć działanie przeciwnowotworowe. Zawierają białko i węglowodany oraz błonnik. W ich składzie znajdują się też między innymi kwasy fenolowe, flawonoidy, a nawet witamina D. Poza tym są źródłem selenu, fosforu i kwasu foliowego.

Duszone pieczarki mają dużą ilość masła. Oznacza to, że są wysokokaloryczne i dostarczają nasycone kwasy tłuszczowe. Można zamienić masło na olej roślinny (na przykład olej rzepakowy, słonecznikowy lub oliwę z oliwek).

Pieczarki hodowlane można podawać dzieciom na początku rozszerzania diety, ale należy brać pod uwagę fakt, że są ciężkostrawne.

Jak zrobić duszone pieczarki w całości z cebulką: na maśle duś dokładnie umyte i oczyszczone pieczarki oraz cebulę pokrojoną w piórka z dodatkiem soli i soku z cytryny. Na końcu dopraw do smaku pieprzem. Pyszne i proste duszone pieczarki z cebulą możesz podawać na obiad.

Przepis na duszone pieczarki w całości dostosuj pod siebie: jeżeli chcesz przysmażone pieczarki, należy smażyć je na większym ogniu. Jeżeli jednak nie chcesz, by się przypiekły, lepiej jest je dusić pod przykrywką i na średnim ogniu.

Sok z cytryny w przepisie na duszone pieczarki jest ważny, ponieważ dzięki niemu mini pieczarki nie ciemnieją.

Jak zrobisz duszone pieczarki, najlepszy pomysł na nie to jest podawanie ich na gorąco. Są również smaczne na zimno – co kto lubi. Duszone pieczarki są świetnym dodatkiem na obiad. Pasują do bardzo wielu propozycji. Pyszne są w połączeniu z mięsem przyrządzonym w każdy sposób (grillowanym, pieczonym, smażonym, gotowanym itp). Smacznie komponują się także z rybą lub w daniach wegetariańskich. Można podać je jako przystawka, najlepiej na grilla.

Alergeny w duszonych pieczarkach

Lista alergenów dla duszonych pieczarek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze duszonych pieczarek

na 100g gotowej potrawy

Wbrew powszechnej opinii, pieczarki są wartościowe. Mają niewiele kilokalorii, a poza tym są bogate w witaminy i minerały. Spożycie pieczarek jest korzystne dla zdrowia, ponieważ mają m.in. działanie przeciwnowotworowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(162g)
Energia (kcal)
78.23
126.73
Białko (g)
2.61
4.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(162g)
Węglowodany (g)
3.95
6.40
Węglowodany przyswajalne (g)
2.92
4.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.03
1.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(162g)
Tłuszcz (g)
6.52
10.55
Tłuszcze nasycone (g)
4.36
7.06
Tłuszcze nienasycone (g)
2.16
3.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.80
2.92
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.36
0.58
Cholesterol (mg)
16.54
26.79

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(162g)
Witamina A (µg (mcg))
52.62
85.24
Witamina B6 (mg)
0.10
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.07
Witamina C (mg)
2.75
4.46
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.02
Witamina E (mg)
0.19
0.31
Retinol (µg (mcg))
51.62
83.62
Tiamina (mg)
0.07
0.11
Ryboflawina (mg)
0.31
0.51
Niacyna (mg)
2.80
4.53
Foliany (µg (mcg))
16.23
26.29
Beta karoten (µg (mcg))
12.31
19.94

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(162g)
Sód (mg)
5.31
8.60
Potas (mg)
268.92
435.66
Wapń (mg)
6.91
11.19
Fosfor (mg)
72.46
117.39
Magnez (mg)
8.62
13.96
Żelazo (mg)
0.42
0.68
Cynk (mg)
0.43
0.70
Miedź (mg)
0.25
0.41
Szacunkowy indeks glikemiczny duszonych pieczarek 13
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania duszonych pieczarek

Koszt składników
13.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
500 g
mini
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
13.00