Duszona wołowina

Opublikowano: 27.01.2023 r., 11:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczna duszona wołowina w garnku
Duszona wołowina
Duszona wołowina to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Miękkie mięso podawać można z dodatkiem duszonych na parze warzyw. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Czas duszenia 150 min
473 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Udziec wołowy (1000 g)
  • Marchewka - 1 duża sztuka (200 g)
  • Pietruszka - 1 duża sztuka (200 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
  • Wino czerwone wytrawne - niepełna szklanka (200 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, jałowiec
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na duszona wołowina krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Obierz marchew i pietruszkę.

Pokrój warzywa w słupki.

W garnku umieść warzywa, mięso pokrojone w dużą kostkę oraz liść laurowy, jałowiec i ziele angielskie.

Ząbki czosnku zmiażdż nożem i dodaj do reszty składników.

Wlej 300 ml wody i wino.

Duś pod przykryciem przez 140 minut.

Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Gotuj jeszcze 10 minut.

Podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na duszona wołowina
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat duszonej wołowiny

Duszona wołowina to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna wołowina z warzywami sprawdzi się podana z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą jęczmienną. Soczysta wołowina jest dobrym dodatkiem do pieczywa. Przepis na duszoną wołowinę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udziec wołowy, marchew, pietruszka, cebula, czosnek, czerwone wino, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, jałowiec, olej rzepakowy.

Jak zrobić duszoną wołowinę? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Obierz marchew i pietruszkę. Pokrój warzywa w słupki. W garnku umieść warzywa, mięso pokrojone w dużą kostkę oraz liść laurowy, jałowiec i ziele angielskie. Ząbki czosnku zmiażdż nożem i dodaj do reszty składników. Wlej wodę i wino. Duś pod przykryciem przez 140 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 10 minut. Podawaj na dużym talerzu.

Mięso wołowe to czerwone mięso zawierające bardzo dużą ilość żelaza. Mięso wołowe z zależności od kawałka ma różną zawartość tłuszczu. Do przygotowania gulaszu najlepiej nadaje się mięso z lekkimi przerostami tłuszczu, które pozwalają na zachowanie aromatu oraz soczystości mięsa. Mięso jest także dobrym źródłem pełnowartościowego białka, które odgrywa w naszym organizmie bardzo ważną rolę substancji niezbędnej do budowania komórek. Jest ono także potrzebne do syntezy hormonów oraz enzymów niezbędnych do przemian chemicznych.

Podsumowując: wiesz już jak przyrządzić duszoną wołowinę. Wykorzystaj więc przepis przy pierwszej możliwej okazji. Smaczna soczysta wołowina zasmakuje Twoim gościom i domownikom. Najlepsza wołowina z warzywami jest bardzo aromatyczna. Wołowina sprawdzi się na obiad oraz na kolację we dwoje. Wołowina jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Mięso dusić można także z dodatkiem masła lub innego alkoholu takiego jak whiskey lub koniak.

Alergeny w duszonej wołowinie

Lista alergenów dla duszonej wołowiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

Wartości odżywcze duszonej wołowiny

na 100g gotowej potrawy

Duszona wołowina to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Mięso zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Wołowina zawiera małą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się u osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
131.48
473.31
Białko (g)
10.81
38.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
5.31
19.13
Węglowodany przyswajalne (g)
4.29
15.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.03
3.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
5.98
21.52
Tłuszcze nasycone (g)
2.48
8.93
Tłuszcze nienasycone (g)
3.50
12.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.76
9.93
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.74
2.66
Cholesterol (mg)
42.62
153.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A (µg (mcg))
91.26
328.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
1.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.69
2.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.31
11.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: wino czerwone wytrawne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.37
1.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.83
17.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.58
66.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
905.57
3260.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
51.58
185.70
Potas (mg)
281.75
1014.30
Wapń (mg)
16.94
60.98
Fosfor (mg)
129.95
467.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.67
70.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.57
2.06
Cynk (mg)
1.51
5.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny duszonej wołowiny 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania duszonej wołowiny

Koszt składników
80.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec wołowy
1000 g
23.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
46.00
Za 1000 g
Marchewka
200 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pietruszka
200 g
1 duża sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Wino czerwone wytrawne
200 g
niepełna szklanka
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
5.71
Za 200 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
80.00