Duszona wołowina
- Udziec wołowy (1000 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (200 g)
- Pietruszka - 1 duża sztuka (200 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Wino czerwone wytrawne - niepełna szklanka (200 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na duszona wołowina krok po kroku
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Obierz marchew i pietruszkę.
Pokrój warzywa w słupki.
W garnku umieść warzywa, mięso pokrojone w dużą kostkę oraz liść laurowy, jałowiec i ziele angielskie.
Ząbki czosnku zmiażdż nożem i dodaj do reszty składników.
Wlej 300 ml wody i wino.
Duś pod przykryciem przez 140 minut.
Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Gotuj jeszcze 10 minut.
Podawaj na dużym talerzu.
Więcej informacji na temat duszonej wołowiny
Duszona wołowina to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna wołowina z warzywami sprawdzi się podana z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą jęczmienną. Soczysta wołowina jest dobrym dodatkiem do pieczywa. Przepis na duszoną wołowinę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udziec wołowy, marchew, pietruszka, cebula, czosnek, czerwone wino, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, jałowiec, olej rzepakowy.
Jak zrobić duszoną wołowinę? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Obierz marchew i pietruszkę. Pokrój warzywa w słupki. W garnku umieść warzywa, mięso pokrojone w dużą kostkę oraz liść laurowy, jałowiec i ziele angielskie. Ząbki czosnku zmiażdż nożem i dodaj do reszty składników. Wlej wodę i wino. Duś pod przykryciem przez 140 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 10 minut. Podawaj na dużym talerzu.
Mięso wołowe to czerwone mięso zawierające bardzo dużą ilość żelaza. Mięso wołowe z zależności od kawałka ma różną zawartość tłuszczu. Do przygotowania gulaszu najlepiej nadaje się mięso z lekkimi przerostami tłuszczu, które pozwalają na zachowanie aromatu oraz soczystości mięsa. Mięso jest także dobrym źródłem pełnowartościowego białka, które odgrywa w naszym organizmie bardzo ważną rolę substancji niezbędnej do budowania komórek. Jest ono także potrzebne do syntezy hormonów oraz enzymów niezbędnych do przemian chemicznych.
Podsumowując: wiesz już jak przyrządzić duszoną wołowinę. Wykorzystaj więc przepis przy pierwszej możliwej okazji. Smaczna soczysta wołowina zasmakuje Twoim gościom i domownikom. Najlepsza wołowina z warzywami jest bardzo aromatyczna. Wołowina sprawdzi się na obiad oraz na kolację we dwoje. Wołowina jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Mięso dusić można także z dodatkiem masła lub innego alkoholu takiego jak whiskey lub koniak.
Alergeny w duszonej wołowinie
Lista alergenów dla duszonej wołowiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne
Wartości odżywcze duszonej wołowiny
Duszona wołowina to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Mięso zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Wołowina zawiera małą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się u osób na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.