Przepis na dulce de leche krok po kroku
- Mleko 3,2% 1000 ml 4 szklanki
- Soda oczyszczona 20 g 1 płaskie łyżki stołowe
- Cukier 300 g 1,5 szklanki
W rondlu umieść mleko, cukier i sodę oczyszczoną.
Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
Masa ma się gotować bardzo po woli, aby nic nie przywarło do dna.
Masę możesz zamieszać co jakiś czas.
Gotowa masa ma jasno brązowy kolor.
-
Milky way
-
3 bit
-
Porzeczkowiec
-
Ciasto snikers
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto krówka
-
3 bit bez pieczenia
-
Tort makowy
-
Tort szwarcwaldzki
-
Ciasto wz
-
Ciasto kokosowe
-
Sernik mango
-
Sernik z makiem
-
Ciasto zielony mech
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Ciasto kukułka
-
Makowa panienka
-
Ciasto mleczna kanapka
-
Ciasta przekładane

(liczba kalorii)
Dulce de leche - cechy przepisu
Więcej o dulce de leche
Dulce de leche to tradycyjny hiszpański wyrób, bardzo popularny także w Argentynie. Słodka masa z długo gotowanego mleka i cukru, znana jest także w Polsce pod nazwą masa kajmakowa. Masę tą można przygotować w domu lub kupić gotową w sklepie. Należy dodać, że ta domowa jest o wiele smaczniejsza. Masy sklepowe mają różne smaki, nabyć można masę czekoladową, orzechową, waniliową. Przygotowanie masy w domu odbyć się może na dwa sposoby. Pierwszy z nich to gotowanie mleka z dodatkiem cukru w rondlu przez około 2 godziny. Drugim sposobem jest gotowanie mleka skondensowanego w puszce w garnku z wodą przez 2,5-3 godziny. Czas gotowania masy zależy od jej ilości, im więcej tym czas bardziej się wydłuża. Przepis na dulce de leche jest stosunkowo prosty do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia domowej masy krówkowej potrzebne ci będą: mleko 3,2%, cukier, soda oczyszczona.
Jak zrobić dulce de leche? W rondlu umieść mleko, cukier i sodę oczyszczoną, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Masa ma się gotować bardzo powoli, aby nic nie przywarło do dna. Masę możesz zamieszać co jakiś czas. W zależności od tego, jak ciemną masę chcesz uzyskać, gotuj mleko dłużej. Jasna masa kajmakowa jest gotowa już po około godzinie od początku gotowania, na ciemniejszą należy czekać do nawet 3,5 godziny.
Mleko jest produktem pochodzącym od zwierząt. Wyróżnić możemy kilka rodzajów mleka takiej jak mleko pełne, półtłuste i chude. W zależności od rodzaju przygotowywanej potrawy możemy wybrać odpowiednią zawartość tłuszczu w mleku.
Podsumowując, masa kajmakowa jest prosta w przygotowaniu. Możesz ją wykorzystać do przygotowania ciast, deserów lub zrobienia sosu karmelowego. Masa jest bardzo słodka i nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę lub mające problemy z przyswajaniem węglowodanów. Jeśli chcesz przygotować masę z mleka skondensowane w puszce, należy ją umieścić w garnku i zalać wodą całkowicie. Gotować przez 3-3,5 godziny na wolnym ogniu i skrupulatnie pilnować, aby puszka zakryta była wodą. Nie wolno dolewać do garnka zimnej wody, gdyż puszka może wybuchnąć.
Wartości odżywcze dulce de leche
Energia i białka
Węglowodany w dulce de leche
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy w przepisie na dulce de leche
(130g)
Składniki mineralne w przepisie na dulce de leche
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w dulce de leche
Lista alergenów dla dulce de leche przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%