Dulce de leche

Opublikowano: 29.11.2021 r., 14:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dulce de leche na drewnie
Dulce de leche
Dulce de leche to karmelowa masa stanowiąca podstawę wielu ciast i deserów. Przygotować ją można na dwa sposoby w zależności od tego jak duże masz doświadczenie.
Przygotowanie 0 min
Gotowanie 180 min
174 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mleko 3,2% - 4 szklanki (1000 ml)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na dulce de leche krok po kroku

W rondlu umieść mleko, cukier i sodę oczyszczoną.

Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i mieszaj, aż cukier się rozpuści.

Masa ma się gotować bardzo po woli, aby nic nie przywarło do dna.

Masę możesz zamieszać co jakiś czas.

Gotowa masa ma jasno brązowy kolor.

Jak oceniasz przepis na dulce de leche
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,1% osób

Więcej informacji na temat dulce de leche

Dulce de leche to tradycyjny hiszpański wyrób, bardzo popularny także w Argentynie. Słodka masa z długo gotowanego mleka i cukru, znana jest także w Polsce pod nazwą masa kajmakowa. Masę tą można przygotować w domu lub kupić gotową w sklepie. Należy dodać, że ta domowa jest o wiele smaczniejsza. Masy sklepowe mają różne smaki, nabyć można masę czekoladową, orzechową, waniliową. Przygotowanie masy w domu odbyć się może na dwa sposoby. Pierwszy z nich to gotowanie mleka z dodatkiem cukru w rondlu przez około 2 godziny. Drugim sposobem jest gotowanie mleka skondensowanego w puszce w garnku z wodą przez 2,5-3 godziny. Czas gotowania masy zależy od jej ilości, im więcej tym czas bardziej się wydłuża. Przepis na dulce de leche jest stosunkowo prosty do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia domowej masy krówkowej potrzebne ci będą: mleko 3,2%, cukier, soda oczyszczona.

Jak zrobić dulce de leche? W rondlu umieść mleko, cukier i sodę oczyszczoną, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Masa ma się gotować bardzo powoli, aby nic nie przywarło do dna. Masę możesz zamieszać co jakiś czas. W zależności od tego, jak ciemną masę chcesz uzyskać, gotuj mleko dłużej. Jasna masa kajmakowa jest gotowa już po około godzinie od początku gotowania, na ciemniejszą należy czekać do nawet 3,5 godziny.

Mleko jest produktem pochodzącym od zwierząt. Wyróżnić możemy kilka rodzajów mleka takiej jak mleko pełne, półtłuste i chude. W zależności od rodzaju przygotowywanej potrawy możemy wybrać odpowiednią zawartość tłuszczu w mleku.

Podsumowując, masa kajmakowa jest prosta w przygotowaniu. Możesz ją wykorzystać do przygotowania ciast, deserów lub zrobienia sosu karmelowego. Masa jest bardzo słodka i nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę lub mające problemy z przyswajaniem węglowodanów. Jeśli chcesz przygotować masę z mleka skondensowane w puszce, należy ją umieścić w garnku i zalać wodą całkowicie. Gotować przez 3-3,5 godziny na wolnym ogniu i skrupulatnie pilnować, aby puszka zakryta była wodą. Nie wolno dolewać do garnka zimnej wody, gdyż puszka może wybuchnąć.

Alergeny w dulce de leche

Lista alergenów dla dulce de leche przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze dulce de leche

na 100g gotowej potrawy

Dulce de leche to słodki wyrób, zawierający dużą ilość kalorii. Masa kajmakowa nie powinna być spożywana przez osoby chorujące na cukrzycę. Szczególną uwagę na tego typu wyroby powinny także zwracać osoby na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
134.59
174.96
Białko (g)
2.52
3.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
26.50
34.44
Węglowodany przyswajalne (g)
26.50
34.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
2.53
3.29
Tłuszcze nasycone (g)
1.91
2.49
Tłuszcze nienasycone (g)
0.61
0.80
Cholesterol (mg)
9.20
11.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
24.54
31.90
Witamina B6 (mg)
0.05
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
0.54
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.84
1.10
Witamina E (mg)
0.04
0.05
Retinol (µg (mcg))
23.77
30.90
Tiamina (mg)
0.05
0.06
Ryboflawina (mg)
0.11
0.15
Niacyna (mg)
0.08
0.11
Foliany (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
5.37
6.98

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
47.26
61.44
Potas (mg)
115.49
150.14
Wapń (mg)
94.56
122.92
Fosfor (mg)
77.45
100.69
Magnez (mg)
9.20
11.96
Żelazo (mg)
0.01
0.01
Cynk (mg)
0.32
0.41
Miedź (mg)
0.00
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny dulce de leche 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dulce de leche

Koszt składników
6.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Soda oczyszczona
4 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 4 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Koszt składników
6.00