Drożdżówki z serem Thermomix
- Mleko 3,2% (220 ml)
- Drożdże świeże (40 g)
- Cukier (170 g)
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Masło - miękkie (80 g)
- Jajko (2 szt.)
- Ser twarogowy półtłusty (500 g)
- Śmietana 18% (100 g)
- Białko jajka (1 szt.)
- Cukier waniliowy (15 g)
Przepis na drożdżówki z serem z thermomixa krok po kroku
Do naczynia Thermomixa wlej mleko, dodaj drożdże i 100 g cukru. Całość podgrzej przez 2 minuty / 37 stopni / obroty 1.
Dodaj mąkę, miękkie masło i jedno jajko oraz szczyptę soli. Wyrabiaj 2 minuty / Interwał. Jeśli ciasto się mocno klei, dodaj 2 łyżki mąki i wyrabiaj jeszcze przez 1 minutę.
Ciasto przełóż na blat oprószony mąką. Uformuj wałek i pokrój na 14 kawałków. Uformuj teraz placuszki o średnicy około 10 cm. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostaw na 30 minut.
W tym czasie umyj i dokładnie wysusz naczynie Thermomixa.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
Na nożach naczynia Thermomixa umieść motylek.
Wbij jajko, dodaj resztę cukru i cukier waniliowy. Całość podgrzewaj przez 2 minuty / 60 stopni / obroty 3.
Zdejmij motylek. Dodaj twaróg i śmietanę. Z pomocą kopystki wymieszaj przez 30 sekund / obroty 6.
W wyrośniętych placuszkach zrób wgłębienie i wypełnij masą twarogową.
Posmaruj białkiem i piecz przez ok. 25 minut w 200 st. C.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat drożdżówek z serem z thermomixa
Drożdżówki z serem to pyszne, domowe bułeczki, które będą świetne na śniadanie nie tylko dla dzieci. Pyszne domowe bułeczki zasmakują całej rodzinie.
Potrzebne składniki to mleko, drożdże, cukier, mąką, masło i jajka. Masę twarogową do bułeczek wykonasz z sera twarogowego, śmietany, cukru, cukru waniliowego i jajka.
Na początku przygotuj zaczyn z mleka, drożdży i cukru. Całość podgrzej do 37 stopni. Drożdże odgrywają w tych bułeczkach kluczową rolę. To dzięki dwutlenkowi węgla, który produkują po przetrawieniu cukru, drożdżówki z serem Thermomix stają się tak puszyste. Dlatego warto pilnować temperatury mleka. Zbyt zimny płyn spowoduje, że fermentacja będzie przebiegała zbyt wolno. Natomiast gorące mleko sparzy drożdże, co doprowadzi do ich inaktywacji i zaczyn nie urośnie. Do zaczynu dodaj mąkę, miękkie masło i sól. Całość wyrabiaj. Gotowe ciasto uformuj w wałek i pokrój na 14 plastrów. Każdy plasterek rozpłaszcz i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie podgrzej jajko z dwoma rodzajami cukru. Następnie dodaj twaróg i śmietanę i całość wymieszaj. W bułeczkach zrób wgłębienia i wypełnij masą serową. Wierzch posmaruj białkiem i piecz około 25 minut.
Przepis na drożdżówki z serem z Thermomixa wykonasz w około godzinę. Są bardzo szybkie w wykonaniu, nie wymagają długiego wyrastania. Wystarczy 30 minut, by drożdżówki były pulchne.
Do wykonania masy serowej konieczny jest cukier waniliowy, ponieważ nadaje on niesamowitego zapachu i aromatu. W sklepach można spotkać najczęściej cukier wanilinowy. Jest to tzw. chemiczna podróbka prawdziwego cukru waniliowego. Wanilina jest to środek syntetyczny pozyskiwany z ligniny. Nie ma tak mocnego aromatu, jak wanilia, ale stosowana jest na dużo większą skalę, ponieważ jest dużo tańsza. Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych. Jej owoce, czyli laski wanilii osiągają wartość do 30 zł za sztukę. Dlatego też producenci żywności częściej sięgają po wanilinę, a na półkach sklepowych można znaleźć tani cukier wanilinowy.
Cukier waniliowy jest dość drogim produktem, ale można spokojnie przygotować go samodzielnie za około 12 złotych, gdy ta sama ilość w sklepie kosztować będzie około 60 złotych. Do jego wykonania potrzebujesz laskę wanilii i 300 g cukru lub słodzika. Laskę przekrój na pół i wyskrob nasiona. Następnie pozostałą pokrywę nasienną pokrój na małe kawałki. Całość wrzuć do cukru, zamknij naczynie i mocno potrząśnij, aż kawałki wanilii pomieszają się z cukrem. Takie dobre słodzidło gotowe jest po około dwóch tygodniach, gdy nabierze wspaniałego aromatu.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić drożdżówki z serem w Thermomixie. Koniecznie spróbujcie wykonać te smaczne bułeczki.
Alergeny w drożdżówkach z serem z thermomixa
Lista alergenów dla drożdżówek z serem z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- Ser twarogowy półtłusty
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze drożdżówek z serem z thermomixa
Domowe wypieki to dobre rozwiązanie na zdrowe śniadanie. Warto wzbogacić je np. smoothie ze świeżych owoców.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.