Drożdżówki z rabarbarem

Opublikowano: 25.04.2022 r., 18:25 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeże drożdżówki z rabarbarem
Drożdżówki z rabarbarem
Słodkie drożdżówki z dodatkiem kwaśnego rabarbaru to idealny pomysł na deser dla całej rodziny. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 20 min
192 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Drożdże świeże - 1 kawałek (40 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier - 1/4 szklanki (60 g)
  • Masło - 1/2 kostki (100 g)
  • Rabarbar (300 g)
  • Cukier puder - 1/2 szklanki (125 g)
  • Sok z cytryny - 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, miska

Przepis na drożdżówki z rabarbarem krok po kroku

Drożdże wymieszaj z odrobiną mąki i ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 40 minut.

Następnie dodaj resztę mąki i cukier oraz rozpuszczone masło.

Wyrób ciasto i zostaw do ponownego wyrośnięcia.

Rozwałkuj ciasto z odrobiną mąki i zawiń w rulon, potnij ciasto w paski o grubości 3-4 cm.

Dodaj odrobinę pokrojonego rabarbaru.

Przełóż drożdżówki na blachę do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

Cukier puder rozetrzyj z sokiem cytrynowym i polej lukrem ostudzone drożdżówki.

Jak oceniasz przepis na drożdżówki z rabarbarem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat drożdżówek z rabarbarem

Drożdżówki z rabarbarem, w niektórych regionach Polski znane, także jako słodkie bułki to świetny pomysł na drugie śniadanie lub słodką przekąskę.

Przepis na drożdżówki z rabarbarem i kruszonką nie jest trudny w przygotowaniu, ale wymaga czasu, ponieważ powstają one z ciasta drożdżowego. A każdy z nas wie, że ciasto z dodatkiem drożdży potrzebuje chwili do wyrośnięcia.

Zatem, jak zrobić drożdżówki z kruszonką, które pokochają nie tylko dorośli, ale również dzieci, dla których będzie to świetna przekąska do szkoły. Do ich przygotowania będziemy potrzebować: mąkę pszenną, cukier, drożdże — mogą to być drożdże świeże lub drożdże typu instant. Obojętnie, których użyjesz, nasze bułeczki będą dobre. Dodatkowo będziesz potrzebować mleko, jajka, masło, cukier puder i sok z cytryny oraz ulubione owoce, ja zdecydowałam się na rabarbar. Z tych kilku składników powstaną pyszne, domowe łakocie. Zaczniemy od przygotowania zaczynu. Wystarczy, że do miski wsypiesz trzy łyżki mąki, dodasz drożdże, łyżkę cukru i odrobinę mleka. Najlepiej, jeśli mleko będzie delikatnie podgrzane. Zaczyn dokładnie wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu na 30 minut. W tym czasie do osobnej miski wsyp mąkę, szczyptę soli i cukier, a następnie dodaj wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszaj. Na samym końcu dodaj szklankę mleka i wbij jajka, ugnieć ciasto w rękach tak, aby nie miało grudek. Pozostaw na kolejne 40 minut do wyrośnięcia. Jeśli masz możliwość postaw je w ciepłym miejscu np. na nasłonecznionym parapecie lub w pobliżu kuchenki.

W tym momencie przygotujemy kruszonkę i lukier. Wystarczy, że mąkę wymieszasz z cukrem i kawałkami masła. Lukier powstanie z połączenia cukru pudru i soku z cytryny.

Z wyrośniętego ciasta drożdżowego zrób rulon i potnij na równe paski o grubości 3-4 cm i ułóż na blasze do pieczenia. Na każdy kawałek ciasta dodaj pokrojone owoce i odrobinę kruszonki i upiecz w piekarniku. Po 15 minutach nasze bułeczki drożdżowe z rabarbarem. Gdy ostygną, polej je odrobiną lukru. Będą idealne na śniadanie, na słodko lub przekąskę. Nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci. Skoro już wiesz jak upiec fit drożdżówka z rabarbarem, przygotuj je dla dzieci i nie tylko.

Alergeny w drożdżówkach z rabarbarem

Lista alergenów dla drożdżówek z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze drożdżówek z rabarbarem

na 100g gotowej potrawy

Drożdżówki możesz przygotować z ulubionymi owocami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
240.47
192.38
Białko (g)
6.65
5.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
38.58
30.87
Węglowodany przyswajalne (g)
38.01
30.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
7.01
5.61
Tłuszcze nasycone (g)
4.73
3.78
Tłuszcze nienasycone (g)
2.28
1.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.05
Tiamina (mg)
0.38
0.30
Ryboflawina (mg)
0.24
0.19
Niacyna (mg)
2.58
2.06
Foliany (µg (mcg))
74.30
59.44

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
20.27
16.22
Potas (mg)
154.94
123.95
Wapń (mg)
50.49
40.39
Fosfor (mg)
85.68
68.55
Magnez (mg)
18.38
14.71
Żelazo (mg)
2.10
1.68
Cynk (mg)
0.81
0.64
Miedź (mg)
0.08
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny drożdżówek z rabarbarem 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania drożdżówek z rabarbarem

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
40 g
1 kawałek
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
60 g
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Rabarbar
300 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Cukier puder
125 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Sok z cytryny
30 ml
3 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Koszt składników
34.00