Drożdżówki z rabarbarem
- Drożdże świeże - 1 kawałek (40 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier - 1/4 szklanki (60 g)
- Masło - 1/2 kostki (100 g)
- Rabarbar (300 g)
- Cukier puder - 1/2 szklanki (125 g)
- Sok z cytryny - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na drożdżówki z rabarbarem krok po kroku
Drożdże wymieszaj z odrobiną mąki i ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 40 minut.
Następnie dodaj resztę mąki i cukier oraz rozpuszczone masło.
Wyrób ciasto i zostaw do ponownego wyrośnięcia.
Rozwałkuj ciasto z odrobiną mąki i zawiń w rulon, potnij ciasto w paski o grubości 3-4 cm.
Dodaj odrobinę pokrojonego rabarbaru.
Przełóż drożdżówki na blachę do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
Cukier puder rozetrzyj z sokiem cytrynowym i polej lukrem ostudzone drożdżówki.
-
Drożdżówki z jabłkami
-
Drożdżówki z serem
-
Drożdżówki z kruszonką
-
Drożdżówki z makiem
-
Ślimaczki cynamonowe
-
Cynamonki
-
Drożdżówki ze śliwkami
-
Bułeczki z makiem
-
Drożdżówka dla leniwych
-
Jagodzianki z kruszonką
-
Drożdżówki z borówkami
-
Kanelbulle
-
Pełnoziarniste drożdżówki z serem i jagodami bez cukru
-
Drożdżówki
Więcej informacji na temat drożdżówek z rabarbarem
Drożdżówki z rabarbarem, w niektórych regionach Polski znane, także jako słodkie bułki to świetny pomysł na drugie śniadanie lub słodką przekąskę.
Przepis na drożdżówki z rabarbarem i kruszonką nie jest trudny w przygotowaniu, ale wymaga czasu, ponieważ powstają one z ciasta drożdżowego. A każdy z nas wie, że ciasto z dodatkiem drożdży potrzebuje chwili do wyrośnięcia.
Zatem, jak zrobić drożdżówki z kruszonką, które pokochają nie tylko dorośli, ale również dzieci, dla których będzie to świetna przekąska do szkoły. Do ich przygotowania będziemy potrzebować: mąkę pszenną, cukier, drożdże — mogą to być drożdże świeże lub drożdże typu instant. Obojętnie, których użyjesz, nasze bułeczki będą dobre. Dodatkowo będziesz potrzebować mleko, jajka, masło, cukier puder i sok z cytryny oraz ulubione owoce, ja zdecydowałam się na rabarbar. Z tych kilku składników powstaną pyszne, domowe łakocie. Zaczniemy od przygotowania zaczynu. Wystarczy, że do miski wsypiesz trzy łyżki mąki, dodasz drożdże, łyżkę cukru i odrobinę mleka. Najlepiej, jeśli mleko będzie delikatnie podgrzane. Zaczyn dokładnie wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu na 30 minut. W tym czasie do osobnej miski wsyp mąkę, szczyptę soli i cukier, a następnie dodaj wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszaj. Na samym końcu dodaj szklankę mleka i wbij jajka, ugnieć ciasto w rękach tak, aby nie miało grudek. Pozostaw na kolejne 40 minut do wyrośnięcia. Jeśli masz możliwość postaw je w ciepłym miejscu np. na nasłonecznionym parapecie lub w pobliżu kuchenki.
W tym momencie przygotujemy kruszonkę i lukier. Wystarczy, że mąkę wymieszasz z cukrem i kawałkami masła. Lukier powstanie z połączenia cukru pudru i soku z cytryny.
Z wyrośniętego ciasta drożdżowego zrób rulon i potnij na równe paski o grubości 3-4 cm i ułóż na blasze do pieczenia. Na każdy kawałek ciasta dodaj pokrojone owoce i odrobinę kruszonki i upiecz w piekarniku. Po 15 minutach nasze bułeczki drożdżowe z rabarbarem. Gdy ostygną, polej je odrobiną lukru. Będą idealne na śniadanie, na słodko lub przekąskę. Nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci. Skoro już wiesz jak upiec fit drożdżówka z rabarbarem, przygotuj je dla dzieci i nie tylko.
Alergeny w drożdżówkach z rabarbarem
Lista alergenów dla drożdżówek z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze drożdżówek z rabarbarem
Drożdżówki możesz przygotować z ulubionymi owocami.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.